Όλα τα σενάρια για τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ...

0


Θέμα ωρών θεωρείται η αποχώρηση των «6+6» ή αλλιώς της «ομάδας Αχτσιόγλου» από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τις φήμες να φουντώνουν πως η επικείμενη διάσπαση θα πάρει σάρκα και οστά αύριο, Πέμπτη.


Οι... εξελίξεις θα έχουν και κοινοβουλευτικό αντίκτυπο, μειώνοντας την εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στο Κοινοβούλιο. Σίγουροι θεωρούνται οι επτά βουλευτές που υπέγραψαν το κείμενο που κατατέθηκε στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή με τίτλο: «Αυτός είναι ο δικός μας δρόμος».

Πρόκειται για τους Νάσο Ηλιόπουλο, Έφη Αχτσιόγλου, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Θεανώ Φωτίου, Σία Αναγνωστοπούλου, Αλέξη Χαρίτση και Μερόπη Τζούφη. Η Κ.Ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να μειωθεί στους 38 βουλευτές, έχοντας μία απόσταση ασφαλείας από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο αριθμεί 32 βουλευτές.

Ωστόσο, στα κοινοβουλευτικά «πηγαδάκια» γίνεται λόγος για μεγαλύτερο αριθμό αποχωρήσεων, καθώς οι επτά και οι ήδη ανεξάρτητοι βουλευτές, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα, δεν μπορούν να σχηματίσουν Κ.Ο. λόγω του ότι δεν φτάνουν τον απαιτούμενο αριθμό.

Γι΄αυτό και τα σενάρια έχουν φουντώσει πως έχει βρεθεί τουλάχιστον ένας ακόμα βουλευτής. Έντονα συζητούνται τα ονόματα των μειονοτικών βουλευτών, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν και Φερχάτ Οζγκιούρ, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους Γιώργο Ψυχογιό και Κώστα Μπάρκα.


Ακόμα κι αν υλοποιηθεί το σενάριο που θέλει όλους τους προαναφερθέντες να ακολουθούν τους επτά στην έξοδο από την Κουμουνδούρου, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση, αφού θα διατηρήσει στις τάξεις του 34 βουλευτές.

Μέχρι στιγμής δεν συγκεντρώνει πιθανότητες το ενδεχόμενο να προκύψει κάποιος επιπλέον βουλευτής που σκέφτεται σοβαρά να ακολουθήσει τους «6+6» στην πορεία ανεξαρτητοποίησής τους από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον σχηματισμό νέας Κ.Ο. Εάν γίνει κάτι τέτοιο, τότε οι κοινοβουλευτικές ισορροπίες γίνονται οριακές.

Κι αυτό γιατί στην εξίσωση μπαίνουν οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές που εκλέχθηκαν με την Πλεύση Ελευθερίας. Το σενάριο προσχώρησής των Μιχάλη Χουρδάκη και Αρετής Παπαϊωάννου στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να ανατρέψει τον συσχετισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση και μόνο που αποχωρήσουν 12 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, μέχρι στιγμής ο Μ. Χουρδάκης διαψεύδει αυτό το ενδεχόμενο, επιμένοντας στην ανεξάρτητη κοινοβουλευτική του παρουσία.

Επίσης, διαψεύδεται το σενάριο να προσκολληθούν όσοι αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ με σκοπό να ανατρέψουν τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς. Στην ακραία περίπτωση που ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ φτάσουν να έχουν ίδιο αριθμό βουλευτών, τότε το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη διατηρεί τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης λόγω του πρόσφατου εκλογικού αποτελέσματος.


Σε κάθε περίπτωση, και μόνο το γεγονός ότι επίκειται να σχηματιστεί εννιακομματική Βουλή αποτελεί από μόνο του κάτι πρωτοφανές για τα μεταπολιτευτικά χρονικά.

documentonews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)