Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα

0


 Πολιτικά παιχνίδια με την εξωτερική πολιτική και τα ελληνοτουρκικά καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη Ν.Δ. μετά τη «φωτιά» που άναψε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, Αντώνης Σαμαράς, αμφισβητώντας την κυβερνητική πολιτική. Και ζητά σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών πριν από το ταξίδι του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την εξωτερική πολιτική «με εσωκομματικούς όρους», αλλά και «με κριτήριο τις εσωτερικές τους ισορροπίες και τα εσωκομματικά τους παιχνίδια και όχι το συμφέρον της χώρας».

Και τονίζουν ότι στη Νέα Δημοκρατία «φθάνουν στο σημείο να χωρίζουν τους ρόλους με τον κ. Σαμαρά για να παίξουν αυτό το πολιτικό παιχνίδι: ότι δηλαδή ο πρώην πρωθυπουργός δεν θέλει διάλογο ενώ ο νυν θέλει. Την ίδια στιγμή το μήνυμα που βγαίνει προς την Τουρκία και στους εταίρους μας είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει συνεκτική στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος, την οποία προωθεί αποφασιστικά αλλά επιδίδεται σε εσωκομματικά παιχνίδια».


Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά πριν από την κυβέρνηση ενημέρωση εν όψει του ταξιδιού του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι «δεν έχουμε εμπιστοσύνη στον κ. Μητσοτάκη και ζητάμε να υπάρξει ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για το τι θα συζητηθεί, πριν τη Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Άλλωστε θυμίζουμε ότι πριν από την προηγούμενη Σύνοδο (τον Μάρτιο 2016) είχε συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών». 


Σύμφωνα με πηγές στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «είναι σαφής: στηρίζουμε σταθερά τον διάλογο με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου με σκοπό τη μείωση της έντασης, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη συνεργασία σε σειρά τομέων».


«Σαφείς κόκκινες γραμμές»

Και τονίζουν ότι θέτει «σαφείς κόκκινες γραμμές σε σχέση με τον διάλογο: αποστρατιωτικοποίηση και κυριαρχία. Τονίζουμε τη σαφή προοπτική της Χάγης για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ. Όχι σε οποιαδήποτε συζήτηση για συνεκμετάλλευση. Και με καθαρή στρατηγική που θα δεσμεύει την Τουρκία στον διάλογο ώστε να μην μπορεί να αξιοποιήσει αύριο την εικόνα του καλού παιδιού και μετά να επανέλθει στην ένταση όταν αποκομίσει τα οφέλη που θέλει (πχ. F16). Άλλωστε έχουμε κάνει και σχετικές προτάσεις για τις ευρωτουρκικές σχέσεις».


Όπως τονίζουν: «Δυστυχώς όπως έχει αποδειχτεί ξανά και ξανά από το 2021, στη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη δεν υπάρχει μια τέτοια συγκροτημένη στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος για την Τουρκία. Η κυβέρνηση και το κόμμα της ΝΔ χειρίζονται το θέμα της Τουρκίας με εσωκομματικούς όρους. Με κριτήριο τις εσωτερικές τους ισορροπίες και τα εσωκομματικά τους παιχνίδια και όχι το συμφέρον της χώρας».


«Με τα γνωστά αποτελέσματα. Με τον πρωθυπουργό πότε να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ ότι αποτελεί εθνική εξαίρεση, λέγοντας ότι ο πατριωτισμός αποτελεί ξένη λέξη για εμάς με στόχο να αλιεύσει ψήφους σε πιο σκληρό ακροατήριο. Πότε να μιλά για υποχωρήσεις για να προσεγγίσει άλλο ακροατήριο. Και τώρα στη ΝΔ φθάνουν στο σημείο να χωρίζουν τους ρόλους με τον κ. Σαμαρά για να παίξουν αυτό το πολιτικό παιχνίδι: ότι δηλαδή ο πρώην πρωθυπουργός δεν θέλει διάλογο ενώ ο νυν θέλει. Την ίδια στιγμή το μήνυμα που βγαίνει προς την Τουρκία και στους εταίρους μας είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει συνεκτική στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος, την οποία προωθεί αποφασιστικά αλλά επιδίδεται σε εσωκομματικά παιχνίδια», προσθέτουν.


«Στο πλαίσιο αυτό δεν έχουμε εμπιστοσύνη στον κ. Μητσοτάκη και ζητάμε να υπάρξει ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για το τι θα συζητηθεί, πριν τη Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Άλλωστε θυμίζουμε ότι πριν από την προηγούμενη Σύνοδο (τον Μάρτιο 2016) είχε συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Στο πλαίσιο αυτό θα ζητήσουμε σαφή απάντηση για το πώς και σε ποιο πλαίσιο θα προχωρήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες. Ένα θέμα το οποίο αποφεύγει συστηματικά η κυβέρνηση να απαντήσει», καταλήγουν.


Τι είπε ο Αντώνης Σαμαράς

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε πως η επικείμενη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα «δεν είναι καλή ιδέα» και τόνισε: «Μπορούμε εμείς, σήμερα, να συμφωνήσουμε με αυτόν που όλοι οι σύμμαχοι και εταίροι μας διαφωνούν μαζί του; Με αυτόν που οι πάντες θεωρούν "μαύρο πρόβατο"; Με αυτόν που υπηρετεί πολιτικά, οικονομικά και επιχειρησιακά, τον αντι-δυτικό άξονα; Νομίζω, λοιπόν, πως δεν είναι καλή ιδέα».


Ο Αντώνης Σαμαράς, που δεν είναι η πρώτη φορά που «τρίζει τα δόντια» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», αναγνώρισε μεν ότι «οι παραβιάσεις μπορεί να έχουν μειωθεί, προσωρινά τουλάχιστον, αλλά οι προκλήσεις όχι! Ενώ τα "τετελεσμένα" που έχει δημιουργήσει η Τουρκία εις βάρος μας εξακολουθούν να ισχύουν. Και επί των δικών μου ημερών οι παραβιάσεις είχαν σχεδόν μηδενιστεί. Το θυμάστε; Όμως αυτό δεν εμπόδισε καθόλου την Τουρκία αργότερα να επανέλθει και να τις κλιμακώσει». 


Και πρόσθεσε: «Τώρα όμως υπάρχει και κάτι που δεν υπήρχε τότε: Υπάρχει το τουρκολιβυκό μνημόνιο! Υπάρχουν οι έμπρακτες παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στις θαλάσσιες περιοχές (ΑΟΖ κ.λπ.) Και υπάρχουν οι πολύ πρόσφατες διακηρύξεις του Τούρκου ΑΓΕΝ για τα νησιά μας που τους έχουμε δήθεν “καταλάβει”! Θέλετε μήπως να θυμίσω και τις προχθεσινές δηλώσεις του ίδιου του Ερντογάν, ότι “η καρδιά του χτυπά στη Θεσσαλονίκη”;».


Και για τους λόγους αυτούς, είπε ότι όσο η Τουρκία «επιμένει στα τετελεσμένα», «δεν έχει νόημα να παριστάνουμε ότι “συζητάμε” μαζί της». Χαρακτηρίζει μάλιστα «πειρατή» τον Τ. Ερντογάν λέγοντας πως «όσο συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως πειρατής δεν υπάρχει καμία “θετική ατζέντα”».

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)