Ήρθαν τα Χριστούγεννα και ο Μητσοτάκης μοιράζει δώρα στους... ευάλωτους

0


 Με τα «μεγάλα ψάρια» τα βάζει ο πρωθυπουργός, βουτώντας στα θολά νερά της «μάχης της φορολόγησης».

«Δωράκια» έκπληξη επεφύλασσε ο πρωθυπουργός με το καλημέρα στους πολίτες, τα οποία μεταφράζονται ουσιαστικά σε μια δέσμη οικονομικών μέτρων με τη μορφή «Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης» ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων.

Δίνοντας συνέντευξη στον Άρη Πορτοσάλτε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε μία ακόμα ευκαιρία να διαφημίσει το κυβερνητικό έργο, αποδίδοντας στην επιτυχία του τη δυνατότητα εφαρμογής της περίφημης επιδοματικής πολιτικής της.

«Eξοικονομήσαμε 350 εκατομμύρια ευρώ για να στηρίξουμε τους ευάλωτους. Θα το χαρακτήριζα ως ένα Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης που θα δοθεί τον Δεκέμβριο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Άρη Πορτοσάλτε.

Η συνταγή της επιτυχίας της κυβέρνησης, κατά τον πρωθυπουργό, συμπυκνώνεται στις σταθερές μειώσεις τιμών στα ράφια των σουπερμάρκετ για ένα εξάμηνο, δηλαδή η έκπτωση του 5% σε συγκεκριμένα προϊόντα. 

Πάντα συνεπής υπερασπιστής των φτωχότερων πολιτών, ο κ. Μητσοτάκης άνοιξε τη βεντάλια των μέτρων που θα ληφθούν και ανέφερε ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι, σε μία ακόμα ενέργεια με προσωρινό χαρακτήρα και όχι με μόνιμες και στοχοθετημένες λύσεις που να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ακρίβειας στην «καρδιά».

«Ένα επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης το Δεκέμβριο σε νοικοκυριά που έχουν ανάγκη, στους δικαιούχους του επιδόματος τέκνου. Θα ενισχύσουμε τους συμπολίτες μας με αναπηρία με 250 ευρώ στους δικαιούχους ΑμεΑ ΟΠΕΚΑ. Θα στηρίξουμε τους συμπολίτες μας με ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Και τέλος θα ενισχύσουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους με 150 ευρώ παραπάνω. Όταν η οικονομία πηγαίνει καλά έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας. Τα μέτρα θα εξειδικεύσει ο κ. Χατζηδάκης», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο στούντιο του ΣΚΑΪ.

Υπεραμύνεται της φορολόγησης, μόνο για τους μικρομεσαίους

Κάποιος, ο οποίος φοροδιαφεύγει ζημιώνει διπλά το κράτος. Γιατί δεν πληρώνει τους φόρους του και παίρνει επιδόματα που δεν δικαιούται», είπε για το ζήτημα της φοροδιαφυγής. Και ρωτούμε -εύλογα πιστεύουμε- τον πρωθυπουργό: Οι εφοπλιστές και το μεγάλο κεφάλαιο που δεν φορολογούνται ή φορολογούνται με αστεία ποσοστά πόσες φορές πολλαπλάσια ζημιώνουν το κράτος σε σχέση με έναν μικρομεσαίο ιδιοκτήτη, έναν ελεύθερο επαγγελματία; Ή είναι άραγε η θεσμοθετημένη φοροδιαφυγή των μεγαλοεπιχειρηματιών ένα απαλλαγμένο από ζημίες για το Δημόσιο καθεστώς;


Βέβαια, προσπάθησε να θολώσει τα νερά κάνοντας λόγο για «μεγάλα ψάρια»: «Η προσπάθεια που κάνουμε για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής είναι εξαιρετικά σύνθετη. Δεν αφορά μόνο τα τεκμήρια των ελεύθερων επαγγελματιών. Η ΑΑΔΕ έχει δείξει αποτελέσματα για να πιάσουμε τα “μεγάλα ψάρια”. Έχουμε προοδευτική φορολόγηση την οποία υπερασπίζομαι. Έχουμε μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση και για τα νοικοκυριά και για ελεύθερους επαγγελματίες και για τις επιχειρήσεις. Δεν θα κάνουμε πίσω στο νομοσχέδιο. Ο πυρήνας του δεν πρόκειται να αλλάξει».


Μάλιστα, τάχθηκε υπέρ της φορολόγησης των μεγάλων κερδών, αλλά μόνο στα λόγια, γιατί οι κυβερνητικές πράξεις και αξίες τον διαψεύδουν απόλυτα. «Αυτές οι συζητήσεις για το flat tax είναι ξεπερασμένες. Πιστεύω στην προοδευτική φορολόγηση και πιστεύω ότι αυτός ο οποίος κερδίζει περισσότερα χρήματα πρέπει να φορολογείται από έναν υψηλότερο φορολογικό συντελεστή. Μειώσαμε τη φορολόγηση στις επιχειρήσεις και αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό παραπάνω από αυτό που εισηγούνταν ειδικοί. Όσο η ανεργία μειώνεται τόσο η αγοραστική δύναμη του εργαζόμενου θα αυξάνεται και οι μισθοί θα βελτιώνονται», είπε.


Έσπευσε επίσης να ξεκαθαρίσει ότι «δεν είναι φοροφυγάδες όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες». 

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)