Απαιτείται αλλαγή στρατηγικής από τον Μπάιντεν

0


 Για ενδέκατη μέρα συνεχίζεται ο πόλεμος μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, προκαλώντας, μεταξύ άλλων, την αύξηση της παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή. Η σύγκρουση αυτή αναγκάζει  τον Μπάιντεν να στείλει ακόμα περισσότερες δυνάμεις προς το Ισραήλ, επαναπροσδιορίζοντας για ακόμη μία φορά την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή, σε μία εποχή που ο ίδιος επεδίωκε να επικεντρωθεί στις πιθανές απειλές από τη πλευρά της Κίνας και της Ρωσίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Wall Street Journal, το ενδεχόμενο διεύρυνσης της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς αναγκάζει την κυβέρνηση Μπάιντεν να αποκαταστήσει μέρος του στρατιωτικού αποτυπώματος στην περιοχή. Αν και η ανάπτυξη των ναυτικών μέσων και των στρατευμάτων υποστήριξης είναι προσωρινή, η σύγκρουση μπορεί να προκαλέσει την επανεξέταση της αμυντικής στρατηγικής του Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή.


Τι δηλώνει ο Μπάιντεν – Τι αναφέρουν οι αναλυτές για την Μέση Ανατολή

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Μπάιντεν επιμένει ότι οι ΗΠΑ έχουν την παγκόσμια εμβέλεια και τους στρατιωτικούς πόρους για να χειριστούν την κρίση στη Γάζα και να υποστηρίξουν την Ουκρανία. «Μπορούμε να φροντίσουμε και τα δύο αυτά και να διατηρήσουμε τη συνολική μας διεθνή άμυνα», δήλωσε ο Μπάιντεν στην εκπομπή «60 Minutes» του CBS κατά τη διάρκεια συνέντευξης που προβλήθηκε την Κυριακή.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι πρώην στρατιωτικοί διοικητές λένε ότι η στρατηγική σημασία της περιοχής της Μέσης Ανατολής είναι τέτοια που οι ΗΠΑ θα πρέπει να διατηρήσουν μια πιο ουσιαστική καθημερινή παρουσία, ιδίως με το βλέμμα στην Τεχεράνη.


«Η στάση μας στην περιοχή κάνει τη διαφορά», δήλωσε ο Frank McKenzie, ο στρατηγός των πεζοναυτών που ηγήθηκε της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ από το 2019 έως το 2022. Συνέχισε δε λέγοντας ότι «Το Ιράν παρακολουθεί προσεκτικά τι κάνουμε. Όταν μειώνουμε τις δυνάμεις μας και το συνδυάζουμε με μηνύματα που δίνουν την αίσθηση ότι η μοναδική μας εστίαση είναι πλέον στην Ασία και τον Ειρηνικό, δεν δίνουμε σιγουριά στους φίλους μας στην περιοχή και δίνουμε εμπιστοσύνη στους δυνητικούς εχθρούς μας στην περιοχή.»

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)