«Αντίο Ουκρανία» ακόμη κι όταν ο πόλεμος τελειώσει

0


 Ακόμη και πριν από τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, η πλήρης απογραφή του πληθυσμού στην Ουκρανία ήταν εύκολη υπόθεση.

Η μοναδική που έχει γίνει μετά την ανεξαρτησία της, μετασοβιετικά, ήταν το 2001. Κατέγραψε τότε 48,5 εκατομμύρια κατοίκους.

Δεκατρία χρόνια μετά, το 2014 -με τον πόλεμο στο Ντονμπάς και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία- το Κίεβο δεν ήταν πια σε θέση να έχει σαφή εικόνα.

Οι τελευταίοι υπολογισμοί πριν από την έναρξη, πέρυσι, της ρωσικής εισβολής ήταν 41,13 εκατομμύρια κάτοικοι στα ουκρανικού ελέγχου εδάφη.

Έκτοτε η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά επί του πεδίου.

Με τον πόλεμο να μαίνεται στην Ουκρανία εδώ και 19 μήνες, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση επί ευρωπαϊκού εδάφους από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Περίπου 6,2 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους σε αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου.


Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ (UNHCR), η συντριπτική πλειονότητα -πάνω από 5,83 εκατομμύρια- ζει στην Ευρώπη, κυρίως σε κεντρικές και ανατολικές χώρες της ΕΕ.


Πολλοί βρίσκονται εκεί σχεδόν από την αρχή του πολέμου.


Η μεγαλύτερη ομάδα είναι γυναίκες ηλικίας 35-49 ετών με παιδιά, που βρήκαν ασφαλές καταφύγιο στο εξωτερικό, αλλά πασχίζουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.


Έτερη ομάδα Ουκρανών προσφύγων είναι οιονεί εργάτες, που έφυγαν από την πατρίδα τους όχι μόνο εξαιτίας του πολέμου, αλλά και σε αναζήτηση καλύτερης εργασιακής προοπτικής.


Μια τρίτη ομάδα είναι άτομα υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και εργασιακής εξειδίκευσης -πολλοί είχαν πριν από τον πόλεμο τις δικές του επιχειρήσεις.


Όσο ο πόλεμος παρατείνεται, τόσο περισσότεροι θα εδραιώνουν τη νέα τους ζωή στις χώρες υποδοχής.


Αυτό ακριβώς καταγράφει σε τελευταία μελέτη του το  Κέντρο Οικονομικής Στρατηγικής (CES), με έδρα το Κίεβο.


Επιγραμματικά, δείχνει ότι ένας μεγάλος αριθμός Ουκρανών  προσφύγων πιθανότατα δεν θα επιστρέψει στην πατρίδα, ακόμη και μετά το τέλος του πολέμου.

https://www.in.gr/2023/10/29/stories/antio-oukrania-akomi-ki-otan-o-polemos-teleiosei/

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)