Τα βλήματα λευκού φωσφόρου και το Ισραήλ...

0


 Έβδομη μέρα πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και μετά το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) και η Διεθνής Αμνηστία «συγκέντρωσε αδιάσειστα στοιχεία που τεκμηριώνουν τη χρήση βλημάτων πυροβολικού με λευκό φώσφορο από τον ισραηλινό στρατό σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας»...


Αρχικά το HRW ανέφερε ότι έχει επαληθεύσει υλικό που δείχνει το Ισραήλ να κάνει χρήση λευκού φωσφόρου στη Γάζα και ακολούθησε έρευνα της Δ.Α. που καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα.

Βίντεο και φωτογραφίες που έχουν επαληθευτεί από το «Εργαστήριο Αποδεικτικών Στοιχείων Κρίσεων» της Διεθνούς Αμνηστίας δείχνουν ότι το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει πυρομαχικά λευκού φωσφόρου.


Τι είναι

Ο λευκός φώσφορος είναι χημική ουσία που χρησιμοποιείται συνήθως για να φωτίσει τις εχθρικές θέσεις, γιατί, όταν εκρήγνυται, παράγει μεγάλη λάμψη και θερμαντική ενέργεια και όσοι εκτίθενται σε αυτόν καίγονται ολοσχερώς ή παθαίνουν μη αναστρέψιμα εγκαύματα στο δέρμα. Η χρήση αυτού του όπλου απαγορεύεται από τη συνθήκη της Γενεύης και ο ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την έρευνα, στις 09 Οκτωβρίου, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας τοποθέτησαν οβιδοβόλα M109 των 155 χιλιοστών δίπλα στην πόλη Σντερότ, η οποία είχε προηγουμένως δεχθεί επίθεση από τη Χαμάς και βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από τον συνοριακό φράχτη Ισραήλ/Γάζας.

Αρκετές από αυτές τις επαληθευμένες φωτογραφίες δείχνουν βλήματα πυροβολικού «M825» και «M825A1», τα οποία φέρουν επίσης την ένδειξη «D528», τον κωδικό αναγνώρισης του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (DODIC) για βλήματα με λευκό φώσφορο.

Τα οβιδοβόλα M109 έχουν βεληνεκές περίπου 18-22 χιλιόμετρα.

Τις τελευταίες ημέρες, διάφορα στοιχεία από βίντεο υποδηλώνουν τη χρήση βλημάτων πυροβολικού με λευκό φώσφορο των 155 χιλιοστών στη βόρεια Γάζα. Συγκεκριμένα, η ομάδα του «Crisis Evidence Lab» μπόρεσε να επαληθεύσει την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Γάζας και σε κοντινά ξενοδοχεία, όπως φαίνεται σε βίντεο, που δημοσιεύτηκε στις 11 Οκτωβρίου.Η ίδια επίθεση, από άλλη οπτική γωνία, δείχνει πυρομαχικά λευκού φωσφόρου να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με κανονικά βλήματα πυροβολικού υψηλής εκρηκτικότητας.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)