Σπεύδει να καλύψει τα νώτα του ο Κικίλιας μπροστά στον κίνδυνο πλημμυρών...

0

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ξαφνική  ανακοίνωση από την Πολιτική Προστασία η οποία πετάει το μπαλάκι στους δήμους της Αττικής μπροστά στον κίνδυνο πλημμυρών από υπερχειλίσεις των μπαζωμένων ποταμιών.

Μπροστά στο δελτίο έκτακτων καιρικών φαινομένων... και μόλις δύο ημέρες μετά από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο αρμόδιος υπουργός, εμμέσως πλην σαφώς, έσπευσε να ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση είναι… αναρμόδια και να κηρύξει κατάσταση ειδικής κινητοποίησης των δήμων της Περιφέρειας Αττικής.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η «ειδική κατάσταση» εκτός από το να πετάει τις ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση αφήνει και διάπλατο το παραθυράκι για απευθείας αναθέσεις προκειμένου να γίνουν άμεσα οι σχετικές εργασίες.

Η σημερινή ανακοίνωση του Βασίλη Κικίλια «χρεώνει» ανά περιοχή τους αρμόδιους δήμους. Ειδικότερα:

Για τον Κηφισό: οι Δήμοι Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Μεταμόρφωσης, Αγίων Αναργύρων, Αιγάλεω, Περιστερίου, Αθηναίων, Φιλαδέλφειας Μοσχάτου Νίκαιας- Αγ. Ιωάννη Ρέντη, και Πειραιά.
Για το υδατόρεμα Ποδονίφτη οι Δήμοι: Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Νέας Ιωνίας, Πεντέλης, Φιλοθέης- Ψυχικού, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος και Αθηναίων.
Για το υδατόρεμα Εσχατιάς: οι Δήμοι Φυλής, Ιλίου, Αχαρνών και Αγ. Αναργύρων.
«Ο βασιλιάς είναι γυμνός»
Μπροστά σε αυτή την κίνηση ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά μέσω του  τομεάρχη Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος κατηγορεί τον Βασίλη Κικίλια ότι φροντίζει να καλύψει τα νώτα του και να αποποιηθεί τις όποιες ευθύνες φέρει ο ίδιος και το υπουργείο του.

Ο Συμεών Κεδίκογλου σημειώνει με νόημα ότι «μπροστά στην ανακοίνωση της ΕΜΥ για επικείμενη κακοκαιρία καλεί τώρα (!) το σύνολο σχεδόν των δήμων (24 τον αριθμό) να προχωρήσουν στη «δημοπράτηση των έργων καθαρισμού και αποκατάστασης της κοίτης των ρεμάτων και του Κηφισού». Oυσιαστικά, φροντίζει να καλύψει τα νώτα του απεκδυόμενος κάθε ευθύνη την οποία μεταθέτει στους δημάρχους των περιοχών που κινδυνεύουν». 

Υπενθυμίζει, ακόμη ότι ο ίδιος υπουργός ήταν που «είχε φροντίσει προ μηνός να “αδειάσει»” τον προηγούμενο εκλεκτό “γαλάζιο” περιφερειάρχη μετά από αυτοψία του που θυμήθηκε ότι “δυστυχώς περιμέναμε 3 χρόνια να εγκριθούν οι περιβαλλοντικές μελέτες για αντιπλημμυρικά στον Κηφισό”» για να προσθέσει ότι «ο νόμος 4662/2020 περιγράφει ότι αρμοδιότητες οι οποίες παραβλέπονται είναι στη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης «ειδικότεροι όροι, προϋποθέσεις, κριτήρια, διαδικασίες, λοιπά τεχνικά ζητήματα και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με απόφαση του ΓΓ Πολιτικής Προστασίας». 

Σε τροχιά σύγκρουσης με Πατούλη

Αντιδράσεις όμως ήρθαν και από την πλευρά του απερχόμενου Περιφερειάρχη Αττικής, καθώς οι αιχμές προς τον Γιώργο Πατούλη ήταν ξεκάθαρες και σε αυτή την περίπτωση.

Ο πρώην «αγαπημένος αυτοδιοικητικός» του Μαξίμου και της Ν.Δ. προχώρησε σε δηλώσεις στην ιστοσελίδα Dnews σημειώνοντας ότι «όσο εγώ θυμάμαι, αυτό δεν έχει ξαναγίνει» και πως τα ρέματα καθαρίζονται συστηματικά.

Κατά τον Γιώργο Πατούλη το υπουργείο οφείλει εξηγήσεις για την «κατάσταση ειδικής κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας», με τον απερχόμενο περιφερειάρχη να προσθέτει «δεν ξέρω τι είναι αυτό που βγήκε τώρα. Δηλαδή τι να κάνουν οι δήμοι στα ρέματα. Ας εξηγήσει σε σας στους δημοσιογράφους τι εννοεί με την ανακοίνωση.

Εμείς δώσαμε το έγγραφο στις υπηρεσίες μας. Ούτε οι υπηρεσίες μας έχουν καταλάβει τι σημαίνει αυτή η ανακοίνωση», ανέφερε.

«Και γιατί δεν πάει στο Υπουργείο Υποδομών, να ρωτήσει, ποια είναι τα έργα ανάσχεσης που έχουν γίνει μετά τις φωτιές; Οι καθαρισμοί των φερτών υλικών φταίνε; Τα φερτά υλικά πάντα τα καθαρίζουμε, πάντα μετά φέρνει άλλα η βροχή. Το θέμα είναι, ότι δεν γίνονται έργα υποδομής. Κάηκαν τόσες χιλιάδες στρέμματα πεύκων. Που είναι οι μελέτες, η ανάσχεση, τα έργα. Όταν αυτή τη στιγμή υπάρχει έντονη βροχόπτωση και κατεβαίνει νερό και μεταφέρει και καμένα δένδρα, τι ενέργειες έχουν γίνει; Ο Κηφισός, στο ανοιχτό κομμάτι δεν έχει φερτά υλικά. Οι υπηρεσίες μας έχουν στείλει έγγραφα ότι είναι πεντακάθαρος. Είναι τέτοια η ένταση του νερού που δεν μένουν τα υλικά», σχολίασε με νόημα.

Το επικοινωνιακό σόου

Η σημερινή απόφαση του Βασίλη Κικίλια έρχεται μετά από ένα ακόμη σόου που είχε πραγματοποιήσει στις αρχές Οκτωβρίου.

Τότε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας είχε κάνει «αυτοψία» στον Κηφισό, παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων, και είχε εκτοξεύσει αιχμές κατά του Γιώργου Πατούλη λέγοντας ότι δεν είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου ούτε η επίβλεψη του έργου, ούτε ο σχεδιασμός έργων, ούτε η υλοποίησή τους.

Προειδοποίηση Μπελαβίλα

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, πάντως, στη σκιά των τραγικών εξελίξεων από την κακοκαιρία Daniel, ο Νίκος Μπελαβίλας, καθηγητής Πολεοδομίας του ΕΜΠ και δημοτικός σύμβουλος με τον ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά, είχε στείλει μήνυμα, καταγράφοντας με αγωνία τις περιοχές που κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν σε περίπτωση υπερχείλισης του Κηφισού και του Ιλισσού.

Με ανάρτησή του, μάλιστα, είχε δημοσιοποιήσει και σχετικό χάρτη επικινδυνότητας για την Αττική με βάση πολεοδομική μελέτη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)