Μεγάλη Βρετανία: «Όπισθεν ολοταχώς» στις έρευνες για το Ρώσο ολιγάρχη Mikhail Fridman

0


 Οι βρετανικές αρχές εγκατέλειψαν την έρευνα σε βάρος του Ρώσου ολιγάρχη Μιχαήλ Φρίντμαν, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Βρετανία και την ΕΕ, επιβεβαίωσε σήμερα η υπηρεσία καταπολέμησης της εγκληματικότητας NCA.

"Η NCA μπορεί να επιβεβαιώσει ότι δεν θα κάνει περαιτέρω ενέργειες σε βάρος του Μιχαήλ Φρίντμαν με βάση το ένταλμα που εκτελέστηκε στο Άθλον Χάουζ τον Δεκέμβριο του 2022" ανέφερε στην ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Times, η NCA παραδέχτηκε ότι η έρευνα στην κατοικία του Φρίντμαν ήταν παράνομη και ότι οι κατηγορίες σε βάρος του, συμπεριλαμβανομένων της απόπειρας αποφυγής των κυρώσεων, του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, της απάτης και της ψευδορκίας, έπρεπε να μπουν στο αρχείο.

Η υπηρεσία θα πρέπει μάλιστα να του καταβάλει αποζημίωση, να πληρώσει τα δικαστικά του έξοδα και να του επιστρέψει τα μετρητά που κατασχέθηκαν.

Τον Ιούλιο, οι δικαστικές αρχές έδωσαν το δικαίωμα στον Ρωσοϊσραηλινό μεγιστάνα, που κατοικεί στο Λονδίνο, να αμφισβητήσει στα δικαστήρια την έρευνα που έγινε την 1η Δεκεμβρίου στην κατοικία του, μια πολυτελή έπαυλη αξίας 75,5 εκατομμυρίων ευρώ, στο βόρειο Λονδίνο.

Ο 59χρονος Φρίντμαν έκανε περιουσία μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και οι επιχειρήσεις του επεκτείνονται σε πολλούς τομείς – από καύσιμα μέχρι τράπεζες, τηλεπικοινωνίες και λιανεμπόριο.

Το 1991 ήταν ένας από τους συνιδρυτές της Alfa Bank, μιας από τις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες.

Μολονότι κατέκρινε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο του επέβαλαν κυρώσεις, λόγω της εγγύτητάς του με τη Μόσχα. Τα περιουσιακά στοιχεία του πάγωσαν, όμως έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά των κυρώσεων.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)