Τελικά καλά πάει το συστηματάκι

0


 Σε όποια δύσκολη κατάσταση και αν έχει βρεθεί η ανθρωπότητα από την ύπαρξη του πρώτου ανθρώπου, υπήρχε πάντα ένα μοτίβο: συνεχώς βελτιωνόταν.

Η κάθε γενιά ζούσε καλύτερα από την προηγούμενη, τα παιδιά ζούσαν καλύτερα από τους γονείς.
Για πρώτη φορά στην ιστορία, αυτό το μοτίβο σπάει. Και χρειάστηκαν μόλις ελάχιστες δεκαετίες. Δηλαδή πιστεύετε ότι η δική μας και η επόμενη γενιά, θα καταφέρει να χτίσει ένα μικρό σπίτι ή να ζει χωρίς το άγχος των λογαριασμών και του ενοικίου;
Που να φανταζόταν τότε ο Νίκολα Τέσλα ότι κάποτε το ηλεκτρικό ρεύμα, ένα δημόσιο αγαθό που κατέκτησε ο ίδιος και η ανθρωπότητα, θα αποτελούσε αφορμή για να πραγματοποιηθεί μία από τις μεγαλύτερες μεταφορές πλούτου στην ιστορία, στα χέρια λίγων.
Που να φαντάζονταν όσοι έσκαβαν για να ξεδιψάσουν τις οικογένειές τους και τα χωράφια τους, ότι πλέον το νερό ανοίγει την όρεξη των λίγων για ακόμη περισσότερα κέρδη εις βάρος των πολλών.
Που να φαντάζονταν όσοι καλλιεργούσαν επί δεκαετίες τη γη για να προσφέρουν φαγητό στους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους, ότι πλέον τα τρόφιμα (ω ναι, τα τρόφιμα) θα αποτελούσαν μία ακόμη αφορμή για να πλουτίσουν ελάχιστοι.
Το καταλαβαίνετε ότι σε αυτή τη δύσκολη και ταυτόχρονα περίεργη στιγμή της ιστορίας, κάποιοι θησαυρίζουν ανεξέλεγκτα; Τη στιγμή που οι περισσότεροι αγχώνονται εκ των προτέρων για τους λογαριασμούς ρεύματος και τις υψηλές τιμές τροφίμων, κάποιοι χαίρονται και ευημερούν με αυτή την κατάσταση, και την παρατείνουν.
Με περίσσιο θράσος, γελοίοι υποτακτικοί (όπως και δικοί μας κυβερνητικοί αξιωματούχοι και δημοσιογράφοι, ανάμεσα σε πολλούς Ευρωπαίους) επικαλούνται τον Πούτιν για να σκεπάσουν αυτό στο οποίο συντέλεσαν επί χρόνια, την υποταγή τους δηλαδή στα συμφέροντα.
Ο πόλεμος ήταν απλά η ευκαιρία που έψαχναν ορισμένοι, και ήρθε· βασικά την προκάλεσαν κιόλας.
Το μακελειό που συντελεί ο δικτάτορας της Ρωσίας, αποτελεί βούτυρο στο ψωμί των ελαχίστων· και θα τραβήξουν αυτή την κατάσταση όσο περισσότερο μπορούν.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι το πρόβλημα είναι δομικό. Αν δεν ήταν ο Πούτιν, θα ήταν μια άλλη αφορμή.
Κάποιοι αυτή τη στιγμή στη Δύση, θησαυρίζουν.
Κάθε κρίση αποτελεί αφορμή για να πλουτίσουν οι λίγοι από τους πολλούς.
Νιώθετε ακόμη ότι το σύστημα πάει πολύ καλά όταν εν έτει 2022 απειλούμαστε με συνθήκες 1950;

Και μην αρχίσετε σχόλια τύπου “α, δηλαδή θέλετε κομμουνισμό” και λοιπές τέτοιες ηλιθιότητες που αποσπούν την προσοχή από το κύριο πρόβλημα.
Αυτό που ζητούν όσοι έχουν λίγο μυαλό και ενσυναίσθηση, είναι να χρησιμοποιούνται οι πόροι με σκοπό την ευημερία των ανθρώπων και με περισσότερη αξιοκρατία.

Με λίγα λόγια, από τη στιγμή που δεν μπορούμε να αποφύγουμε τον καπιταλισμό όπως φαίνεται, τουλάχιστον ας τον κάνουμε πιο αποτελεσματικό για την ευημερία των πολιτών και πιο βιώσιμο για τους πολλούς.
Θέλουμε ένα κράτος που να παρεμβαίνει υπέρ των πολιτών και να τιμωρεί τους κερδοσκόπους.
Θέλουμε να ξεφύγουμε από αυτό το νεοφιλελεύθερο τέρας, από αυτό το σύστημα που προωθεί τον ατομισμό και το πάτημα επί πτωμάτων ως αξίες.
Ας γυρίσουμε τις πλάτες και ας κλείσουμε τα ώτα μας στους μανιακούς υπηρέτες αυτού του συστήματος.

www.bankingnews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)