Άγρια νύχτα στην Αλεξανδρούπολη...

0


 Εκκενώνουν το νοσοκομείο και χωριά, μαζεύουν τον κόσμο στις πλατείες.

Νεκρός στο εθνικό πάρκο Δαδιάς...

Μαίνεται η φωτιά στον Έβρο, με τη νύχτα να προμηνύεται άγρια, με εκκενώσεις οικισμών και κόσμο να συγκεντρώνεται στις πλατείες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, προγραμματίζεται προληπτική εκκένωση του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη.


Όπως... μετέδωσε η ΕΡΤ, νεκρός εντοπίστηκε ένας μετανάστης στο εθνικό πάρκο της Δαδιάς, στην περιοχή Λευκίμμης, εξαιτίας της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή. 

Το ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Βορείου Ελλάδας έχει θέσει σε αυξημένη ετοιμότητα όλους τους υγειονομικούς σχηματισμούς των όμορων νομών για την υποδοχή των ασθενών. Βάσει έγκυρων πληροφοριών ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου αυτή τη στιγμή μεταβαίνουν εσπευσμένα με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, ώστε να συντονίσουν την όλη επιχείρηση.

Πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων στην Αλεξανδρούπολη

Βάσει του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την ολοκλήρωση της εκκένωσης, έχουν ήδη τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα όλες οι δυνάμεις των όμορων Παραρτημάτων και Τομέων του ΕΚΑΒ, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ομαλότητα όλων των απαιτούμενων διακομιδών.

Το επιχειρησιακό σχέδιο είχε ενεργοποιηθεί από το περασμένο Σάββατο, οπότε και εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη. Ωστόσο, τότε αποφεύχθηκε η εφαρμογή του γιατί άλλαξε η φορά του ανέμου. Πλέον, όμως, η εκκένωση του νοσοκομείου είναι αναγκαία. Στο πλαίσιο αυτό, σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονταν τα νοσοκομεία Κομοτηνής, Ξάνθης, Καβάλας, καθώς επίσης και κάποια της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης νοσηλεύονται περίπου 130 με 150 άτομα, συμπεριλαμβανομένων νεογνών και ασθενών στις ΜΕΘ.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το evros-news, οι φλόγες που έκαιγαν στην περιοχή της ΒΙ.ΠΕ. σε μήκος χιλιομέτρων, άρχισαν να απειλούν αρχικά και να μπαίνουν στα χωριά. Στον Άβαντα παρά τις αντιπυρικές ζώνες και τις προσπάθεις των πυροσβεστών, η φωτιά μπήκε το βράδυ μέσα στο χωριό.

Παράλληλα, εκκενώθηκαν προληπτικά τα χωριά Αισύμη, Παλαγία και Κίρκη, που βρίσκονται κοντά σε περιοχές, όπου συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η φωτιά. Στις 21:30 δόθηκε εντολή να εκκενωθούν προληπτικά οι οικισμοί Πυλαίας, Μελίας και Κοίλων. Καλούνται οι πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση σε μέσο μετακίνησης να μεταβούν οργανωμένα στις πλατείες των οικισμών, όπου θα υπάρχει λεωφορείο που έχει καλέσει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης.


Με ανακοίνωση του Δήμου Αλεξανδρούπολης κλήθηκαν οι πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση σε μέσο μετακίνησης να μεταβούν οργανωμένα στην πλατεία της Παλαγίας στα λεωφορεία, απ’ όπου μεταφέρθηγκαν προς Αλεξανδρούπολη.

Επίσης, το 112 κάλεσε τους πολίτες της Αλεξανδρούπολης να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών τους. Έχουν τραυματιστεί συνολικά επτά πυροσβέστες και ένας εθελοντής. Παραμένουν επί τόπου και επιχειρούν 214 άνδρες της Πυροσβεστικής με 59 οχήματα, 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ και συνδράμουν και εθελοντές, υδροφόρες και μηχανήματα ΟΤΑ, όπως και ο ελληνικός στρατός.

Στη Ροδόπη για την κατάσβεση της φωτιάς στην Άνω Δροσίνη επιχειρούν 23 πυροσβέστες με 11 υδροφόρα οχήματα και σε αυτήν του Μίσχου οκτώ πυροσβέστες με τέσσερα υδροφόρα οχήματα. Από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη.

Σε 5 ή 6 ανέρχονται τα σπίτια που κάηκαν στο χωριό Σώστης, όπως επισήμανε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι στην περιοχή υπάρχουν δύο πύρινα μέτωπα σε Μίσχο και Άνω Δροσίνη και ανέφερε ότι «η φωτιά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και έχει επεκταθεί στον ορεινό όγκο προς δυτικά».

Ήδη με μηνύματα 112, έχουν ειδοποιηθεί προς εκκένωση οι κάτοικοι έξι περιοχών και συγκεκριμένα στις περιοχές Μίσχος, Άνω Δροσίνη, Ληνό, Μέγα Πιστό, Σώστης και Πολύανθος ενώ βρίσκονται επί ποδός «εθελοντές, άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα και η αυτοδιοίκηση», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαλικίδης.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)