Υποσχέθηκαν αποζημιώσεις «άμεσα»...

0


 ...επανέλαβαν τις αντιμεταναστευτικές κορόνες...

Άμεση ενεργοποίηση της διαδικασίας των αποζημιώσεων για τους πυροπαθείς του Έβρου υποσχέθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, επικεφαλής του κυβερνητικού κλιμακίου που επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές στον νομό, και ενώ η πυρκαγιά συνεχίζει για δέκατη ημέρα το καταστροφικό της έργο... 
Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, για τις ευθύνες και την αβελτηρία της κυβέρνησης να λάβει οποιοδήποτε μέτρο που θα μπορούσε για προλάβει την καταστροφή, παρά και την περσινή μεγάλη πυρκαγιά, ο υπουργός Επικρατείας, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε προσπάθησε να αλλάξει την πραγματική ατζέντα της ημέρας, εμβολίζοντας τις ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης των πληγέντων με τις γνωστές αντιμεταναστευτικές κορόνες της κυβέρνησης και των ακροδεξιών δορυφόρων της υποσχόμενος ολοκλήρωση του φράκτη και αυξημένη αστυνόμευση. Και χάιδεψε τα αυτιά των αυτόκλητων υπερασπιστών των συνόρων που προχωρούν σε «συλλήψεις» μεταναστών και καλούν σε πογκρόμ, υποσχόμενος κυβερνητικό έργο που θα τους καταστήσει «αχρείαστους».

Εκτός από τον Μάκη Βορίδη, στο κλιμάκιο συμμετείχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, ο υφυπουργός του Σταύρος Κελέτσης, ο αν. υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος και ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Τριαντόπουλος. 


Οι υποσχέσεις για τους πυρόπληκτους

Ο Μάκης Βορίδης είπε ότι ο χαρακτήρας της επίσκεψης του κυβερνητικού κλιμακίου στον πυρόπληκτο Έβρο είναι «διττός». Και εξήγησε ότι είναι η εκ του σύνεγγυς διαπίστωση του μεγέθους των ζημιών που υπέστη ο Έβρος προκειμένου άμεσα να ενεργοποιηθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων και η πρόσκληση εκ μέρους του πρωθυπουργού προς το σύνολο των θεσμικών φορέων και φορέων της παραγωγής, του εμπορίου, τουρισμού, πρωτογενούς τομέα να υποβάλλουν άμεσα τις προτάσεις τους για την προοπτική και το μέλλον του Έβρου, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας της πυρκαγιάς.


Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσοι συμμετέχουν στην προσπάθεια κατάσβεσης, το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους άνδρες και γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Δασικής Υπηρεσίας που, όπως είπε «υπερέβαλαν εαυτούς σε μία εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη διευκρίνισε ότι η σημερινή παρουσία τους δεν είναι επικοινωνιακή αλλά ουσιαστική και μεταφράζεται σε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης».

Χωρίς να κάνει σαφείς εξαγγελίες για τα ποσά των αποζημιώσεων και τα μέτρα στήριξης, για τα οποία παρέπεμψε στους αρμόδιους συναδέλφους του υπουργούς, ο Μάκης Βορίδης είπε:

«Οι συνάδελφοί μου στην κυβέρνηση θα ανακοινώσουν το θεσμικό πλαίσιο και θα εξηγήσουν τις ενέργειες που έχουν ξεκινήσει προκειμένου ν' αντιμετωπιστούν οι ζημιές οι οποίες έχουν γίνει εδώ από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Προφανώς οι αποζημιώσεις θα κινηθούν σε επίπεδα στα οποία θα καλυφθούν οι υλικές ζημιές που έχουν προκληθεί σε οικίες, επομένως στον αστικό ιστό, ζημιές που έχουν γίνει στις καλλιέργειες, ζημιές που έχουν γίνει στη μελισσοκομία, στην κτηνοτροφία και ζημιές που αφορούν το ζωικό κεφάλαιο. Προφανώς υπάρχουν ζητήματα ενισχύσεων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση όπου έχουμε ζημιές αλλά και μέτρα προληπτικά τα οποία πρέπει να λάβουμε για την αντιμετώπιση και υποδομών που επλήγησαν αλλά και προκειμένου να θωρακίσουμε περαιτέρω την ανθεκτικότητα σε διάφορα ενδεχομένως φαινόμενα τα οποία θα πρέπει ν' αντιμετωπίσουμε στο μέλλον».

«Σταθερά και ισχυρά κατά της παράνομης μετανάστευσης»

Ευρισκόμενος στον ευαίσθητο για το θέμα της μετανάστευσης Έβρο, ο Μάκης Βορίδης επανέλαβε την προσφιλή αντιμεταναστευτική επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «η πολιτική την οποία έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση στα ζητήματα της παράνομης μετανάστευσης όχι απλώς δεν έχει διαφοροποιηθεί και δεν έχει χαλαρώσει αλλά παραμένει σταθερή και ισχυρή». 

Διαβεβαίωσε επίσης πως θα συνεχιστεί το έργο της κατασκευής του φράχτη, η περαιτέρω ενίσχυση της αστυνόμευσης και η ενίσχυση κάθε πολιτικής αποτροπής ενός φαινομένου που όπως είπε «πλήττει βάναυσα τη χώρα μας και στοιχίζει ανθρώπινες ζωές». 

Και αναφερόμενος στους αυτόκλητους «σερίφηδες» του Έβρου, χαρακτήρισε «αχρείαστη αλλά και απολύτως καταδικαστέα οποιαδήποτε ανάληψη ευθυνών από τον οποιοδήποτε που δήθεν παριστάνει ότι μπορεί ν' αναπληρώσει το κράτος». 

«Όταν θα δείτε τις δράσεις που αναλαμβάνει η συντεταγμένη Πολιτεία, ήδη έχει αναλάβει και θα συνεχίσει και θα τις εντείνει έτι περαιτέρω τότε θα καταστεί σαφές ότι όλα αυτά δεν έχουν απολύτως κανένα νόημα και πρέπει να 'μαστε σταθεροί στον τρόπο που στεκόμαστε απέναντί τους», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

Και διαβεβαίωσε τους πολίτες του Έβρου ότι «για την κυβέρνηση η ακριτική μας περιοχή έχει πρωτεύουσα σημασία». Μιλώντας δεν «εκ μέρους του πρωθυπουργού», κάλεσε το σύνολο των φορέων να καταθέσουν άμεσα τις σκέψεις και προτάσεις τους για το μέλλον του νομού τις οποίες ο πρωθυπουργός θα λάβει υπόψη εν όψει των εξαγγελιών στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα για την ενίσχυση της περιοχής.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)