Σαπίζει σε φυλακές των ΗΠΑ ο Ρώσος Mr. Bitcoin, Alexander Vinnik

0

 
Yπό άθλιες συνθήκες στις αμερικανικές φυλακές Santa Rita στην Καλιφόρνια κρατείται ο Alexander Vinnik, γνωστός και ως o Ρώσος «Mr. Bitcoin», ο οποίος συνελήφθη τον Ιούλιο του 2017 στην Χαλκιδική και ενώ βρισκόταν σε διακοπές με την οικογένεια του.

Σε δηλώσεις της στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, η μητέρα του, Vera Vinnik καταγγέλλει ότι ο γιός της, ο οποίος αρχίζει να εμφανίζει προβλήματα υγείας, δέχεται αφόρητες πιέσεις από τους Αμερικάνους να «ομολογήσει» για τα «εγκλήματά» του με τους δικηγόρους να την ενημερώνουν πως τα έξι χρόνια που παραμένει προφυλακισμένος, δεν πρόκειται να προσμετρηθούν στην τελική ποινή.
Όπως αναφέρει, αν και έχει εκδοθεί από τον Αύγουστο του 2020 στις ΗΠΑ, δεν έχει πραγματοποιηθεί έως σήμερα ούτε μια δικαστική ακρόαση, με την πρώτη δικάσιμο να έχει προγραμματιστεί για τις 5 Φεβρουαρίου του 2024.

Οι κατηγορίες… και τα 55 χρόνια φυλάκισης

Ο Vinnik συνελήφθη στην Χαλκιδική σαν σήμερα, στις 25 Ιουλίου του 2017.
Στην ανακοίνωση της ΕΛΑΣ αναφερόταν πως ο Vinnik συνελήφθη «για παραβάσεις του Ομοσπονδιακού Δικαίου των ΗΠΑ, οι οποίες τελέστηκαν διαδικτυακά και ειδικότερα για λειτουργία επιχείρησης μεταβίβασης μη αδειοδοτημένου χρήματος, συνωμοσία για διάπραξη ξεπλύματος χρήματος, ξεπλύματος χρήματος κατά παράβαση δεκαεπτά κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των ΗΠΑ και συμμετοχή σε χρηματικές συναλλαγές περιουσιακών στοιχείων, προερχόμενα από συγκεκριμένες παράνομες δραστηριότητες κατά παράβαση δύο κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των ΗΠΑ».
Συγκεκριμένα, οι Αμερικάνοι τον κατηγορούν ότι παραβίασε την αμερικανική νομοθεσία και δημιούργησε, χωρίς άδεια από τις αρχές της χώρας, το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων BTC-e, μέσω του οποίου, σύμφωνα με τους Αμερικάνους, ξεπλύθηκαν τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Vinnik αρνείται όλες τις εις βάρος του κατηγορίες.
Εάν κριθεί ένοχος, τότε είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσει ποινές που επισύρουν έως και 55 χρόνια φυλάκισης.

Ο ρόλος της Ελλάδας

Έλληνες εισαγγελείς έκριναν ότι ο Vinnik δεν είχε διαπράξει κάποιο αδίκημα σύμφωνα με το ποινικό δίκαιο και για αυτό το λόγο δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον του.
Ο Vinnik έμεινε προφυλακισμένος στην Ελλάδα για 30 μήνες – παρά το ότι η προφυλάκιση δεν μπορεί να ξεπερνά τους 18 μήνες – χωρίς να του απαγγελθεί κάποια επίσημη κατηγορία (για αυτό το λόγο τον Νοέμβριο του 2018 έκανε απεργία πείνας για τρεις μήνες)
Σύμφωνα με το RIA Novosti, αν και η ελληνική νομοθεσία δεν επιτρέπει την έκδοση ενός ατόμου εάν οι κατηγορίες που του καταλογίζονται δεν είναι εγκλήματα σύμφωνα με τους νόμους ευρωπαϊκού κράτους, τελικά αποφασίστηκε η έκδοση του Vinnik πρώτα στη Γαλλία, μετά στις Ηνωμένες Πολιτείες και μετά στη Ρωσία, όπου και εκεί κατηγορείται ότι βρισκόταν πίσω από μια απάτη ύψους 160 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω του συστήματος κρυπτογράφησης bitcoin που χρησιμοποιούσε.
Σημειώνεται πως σε δηλώσεις του το 2018 ο Vinnik είχε εκφράσει την προθυμία του να συνεργαστεί «με τις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές», καθώς όπως είχε πει, «έχω αρκετά και σημαντικά στοιχεία που αφορούν Έλληνες υπηκόους».

Η έκδοση στη Γαλλία και η αθώωση

Παρά την προθυμία του Vinnik, τον Ιανουάριο του 2020 εκδόθηκε στη Γαλλία όπου υπήρχαν κατηγορίες για απάτη.
Σύμφωνα με τους Γάλλους εισαγγελείς, ο Vinnik ήταν από τους δημιουργούς ενός κακόβουλου λογισμού που ονομαζόταν «Locky» και κατηγορούνταν πως είχε κάνει κακόβουλες επιθέσεις στα λογισμικά επιχειρήσεων και οργανισμών από το 2016 έως και το 2018, οδηγώντας 20 θύματά του να πληρώνουν αιτήσεις λύτρων σε... bitcoin.
Ωστόσο, το γαλλικό δικαστήριο έκρινε ότι ο Vinnik δεν διέπραξε κάποιο ποινικό αδίκημα, αλλά πλημμέλημα και τελικά καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση για ξέπλυμα χρήματος βάσει μιας αμερικανικής κατηγορίας.
Στη συνέχεια όμως αθωώθηκε και τον Αύγουστο του 2022 μεταφέρθηκε στην Ελλάδα και από εκεί αμέσως στις ΗΠΑ.

Στις φυλακές Santa Rita

Έκτοτε ο Vinnik κρατείται στη φυλακή Santa Rita στην Καλιφόρνια.
Είναι χαρακτηριστικό πως από τον Αύγουστο του 2022, δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε μία δικαστική ακρόαση στις Ηνωμένες Πολιτείες για την υπόθεση του πέρα από κάποιες τεχνικές δικαστικές ακροάσεις.
Η πρώτη ακροαματική διαδικασία έχει προγραμματιστεί για τις 5 Φεβρουαρίου 2024.

Καμία ενημέρωση

Όπως λέει η μητέρα του, δεν έχει καμία ενημέρωση για τη δίκη, υποστηρίζοντας πως οι δικηγόροι του γιου της δεν επικοινωνούν μαζί της.
«Η βοηθός δικηγόρος μου μίλησε μια φορά, και έκτοτε τίποτα.
Κανείς δεν ξαναμίλησε, κανείς δεν γνωρίζει τίποτα.
Ακόμα και με τον Alexander, ο δικηγόρος ουσιαστικά δεν έρχεται σε επαφή.
Η βοηθός δικηγόρος του είπε ότι τα έξι χρόνια φυλακή που έχει ήδη κάνει, δεν πρόκειται να προσμετρηθούν» υποστήριξε η Vera Vinnik, τονίζοντας πως η κατάσταση της υγείας του γιου της ολοένα και επιδεινώνεται.
Όπως καταγγέλλει, η διατροφή του είναι απαράδεκτη ενώ οι περίπατοι στην φυλακή είναι ελάχιστοι.
«Δεν τον αφήνουν να εργαστεί, να απασχοληθεί.
Του λένε πως δεν είναι άξιος» λέει η μητέρα του, αναφέροντας ωστόσο πως έχει σχεδόν καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία με τους δύο ανήλικους γιους του (η γυναίκα του πέθανε το 2020).

Περιορισμένη επικοινωνία

Ωστόσο, όπως λέει, έχουν αρχίσει να αραιώνουν πολύ τα βίντεο που μπορούσαν να τον δουν.
«Όλα γίνονται για να μην τον βλέπουμε, να μην τον ακούμε, να μην ξέρουμε τίποτα.
Όλα είναι τρομερά» υποστήριξε η μητέρα του, η οποία αναφέρει πως έχει προσπαθήσει εδώ και ενάμιση μήνα να επικοινωνήσει με την Lynn Tracy, την πρέσβη των ΗΠΑ στη Μόσχα, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
«Ζήτησα βοήθεια για ανθρωπιστικούς λόγους.
Έχει δύο ανήλικα παιδιά που μεγαλώνουν, που έχουν ανάγκη τον πατέρα τους.
… Κανείς δεν ενδιαφέρεται για εμάς» λέει η Vera Vinnik.

Σενάρια ανταλλαγής με Αμερικάνους κρατούμενους

Όπως λέει, ενδεχομένως οι Αμερικάνοι να θέλουν να τον ανταλλάξουν με Αμερικάνους κρατούμενους στη Ρωσία.
«Έχουμε σταματήσει να ζούμε.
Μας πληγώνει πολύ.
Δεν ξέρω τι θα συμβεί» είπε η Vera Vinnik, η οποία κάλεσε τις ρωσικές αρχές να είναι πιο σκληρές και να συμπεριφέρονται στους συλληφθέντες Αμερικάνους με τον ίδιο τρόπο που αυτοί συμπεριφέρονται στους Ρώσους κρατούμενους.
«Πρέπει να είμαστε πιο σκληροί.
Η κυβέρνηση μας γνωρίζει πολύ καλά ότι πρόκειται για συκοφαντία.
Φταίμε για το ότι είμαστε Ρώσοι.
Ο Σάσα το κατάλαβε στην Γαλλία όταν ο ανακριτής του είπε: «Δεν πειράζει που είσαι αθώος, το σημαντικό είναι ότι είσαι εδώ. Όλα τα άλλα θα τα βρούμε, και τα βρήκαν» είπε η Vera Vinnik.

www.bankingnews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)