Μήπως έχει ήδη τελειώσει η ύφεση της Ευρώπης;

0

 
Φως στο τούνελ της ύφεσης στην Ευρώπη που ξεκίνησε το τελευταίο τρίμηνο του 2022, θα μπορούσε να σημαίνει η σταθερή οικονομική ανάπτυξη στη Γαλλία και την Ισπανία και μια πολύ μέτρια ανάκαμψη στη Γερμανία, υποδεικνύοντας πως ίσως η ζώνη του ευρώ να έχει ήδη εξέλθει από αυτή. 

Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι το γαλλικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2023, λόγω των ισχυρών επιδόσεων του εξωτερικού εμπορίου.

Η Ισπανία από τη μεριά της, ανέφερε αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 0,4%, μόλις λίγο πιο αδύναμο από το πρώτο τρίμηνο.

Η Γερμανία παρέμεινε στάσιμη, αλλά πρόκειται για βελτίωση σε σχέση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα όταν είχε συρρικνωθεί η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου για τη ζώνη του ευρώ συνολικά θα δημοσιευθούν τη Δευτέρα.


Ωστόσο οι υπέρ αισιόδοξοι θα πρέπει να κάνουν λίγο υπομονή ακόμη. Όπως μεταδίδει το CNN, ακόμη και αν επιβεβαιώσουν ότι υπάρχει και πάλι ανάπτυξη στην ήπειρο, μετά από δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης, τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι είναι απίθανη μια αξιοσημείωτη επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας, παρά την άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων και την πιθανότητα τα επιτόκια να είναι πλέον κοντά στο ανώτατο όριο.


Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Παρασκευή έδειξε ότι οι προσδοκίες για την αύξηση του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ φέτος παρέμειναν αμετάβλητες στο 0,6%, σε σύγκριση με πριν από τρεις μήνες, ενώ οι προβλέψεις για το 2024 είχαν μειωθεί ελαφρώς στο 1,1%.


Ο χαμηλότερος πληθωρισμός και η αύξηση των μισθών συνέβαλαν στην αύξηση της κατανάλωσης, αλλά τα υψηλότερα επιτόκια και η αβεβαιότητα για περαιτέρω αυξήσεις σε αυτά, επιβράδυναν τις επενδύσεις. 


Το θετικό είναι όμως, ότι μόνο το 7% όσων συμμετείχαν στην έρευνα, αναμένει ότι η ζώνη του ευρώ θα υποστεί νέα ύφεση, ή δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης, από τώρα έως το πρώτο τρίμηνο του 2024.


Η ΕΚΤ αύξησε την Πέμπτη τα επιτόκια στη ζώνη του ευρώ στο 3,75%, που αντιστοιχεί στο υψηλότερο επιτόκιο από την κυκλοφορία του νομίσματος του ευρώ το 1999, καθώς συνεχίζει την προσπάθειά της για μείωση του πληθωρισμού. Ωστόσο, δεν υπήρχαν ενδείξεις για το κατά πόσο θα παραμείνουν σταθερά τα επιτόκια στη συνεδρίαση τους Σεπτεμβρίου, αν και σίγουρα δεν θα μειωθούν. 


Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η ΕΚΤ την Τρίτη, η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια το δεύτερο τρίμηνο υποχώρησε σε ιστορικό υψηλό. 


Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι οι τράπεζες είχαν αυστηροποιήσει περαιτέρω τα πιστωτικά πρότυπα σε όλες τις κατηγορίες δανείων.


Άλλα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα, αποκάλυψαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων οκτώ μηνών τον Ιούλιο.


Μία πρώτη ανάγνωση του Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών, που παρακολουθεί τη δραστηριότητα στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, δείχνει μείωση στο 48,9 από 49,9 τον Ιούνιο, τη στιγμή που οτιδήποτε βρίσκεται κάτω από το 50 υποδεικνύει συστολή. 


moneyreview.gr 

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)