Εικόνες Αποκάλυψης στα Δερβενοχώρια, αναζωπυρώσεις στο Λουτράκι

0


  Εκτός ελέγχου μαίνεται το μέτωπο της πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια, καθιστώντας εξαιρετική δύσκολη την επιχείρηση της Πυροσβεστικής, καθώς απλώνεται σε μια τεράστια έκταση άνω των 20 χιλιομέτρων, καίει παρθένο δάσος και εξελίσσεται σε μια δύσβατη περιοχή.

Στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, που ενισχύονται συνεχώς.

Οι φλόγες πέρασαν νωρίτερα τη Μάνδρα και τη Νέα Ζωή, όπου κάηκαν σπίτια, ενώ δόθηκε εντολή να εκκενωθεί μοναστήρι στη Μάνδρα. Κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι ακούγονται εκρήξεις. Επισημαίνεται ότι έχει δοθεί εντολή για εκκένωση των οικισμών Πουρνάρι, Αγία Σωτηρία, Παλαιοχώρα και Πανόραμα, αλλά και του οικισμού Νέος Πόντος προς Ελευσίνα.


Την ίδια στιγμή, σκληρή μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο Λουτράκι, ενώ στάχτη έγινε η Ανατολική Αττική, όπου έχει ήδη αρχίσει η καταγραφή των ζημιών. Συγκεκριμένα, ο Δήμος του Λουτρακίου, χαρακτηρίστηκε πλέον σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ μήνυμα για εκκένωση εστάλη στον οικισμό Γλυκιά Ζωή Κορινθίας, δίπλα από τα διυλιστήρια καθώς η φωτιά πλησιάζει επικίνδυνα. Πλέον, οι φλόγες έχουν περάσει μέσα στον οικισμό του Άγιου Χαράλαμπου, που νωρίτερα είχε εκκενωθεί. Εντολή εκκένωσης έχει εκδοθεί και για τον οικισμό Πανόραμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, έκλεισε ξανά η νέα Εθνική Οδός Αθηνών - Κορίνθου.


Όπως ανέφερε το απόγευμα της Τρίτης 18/7 ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής κ. Αρτοποιός, με βάση το έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ λόγω καύσωνα, επικίνδυνες χαρακτηρίζονται οι επόμενες ημέρες για την έναρξη και επέκταση νέων πυρκαγιών στη χώρα.

«Για την αντιμετώπιση των πολλών και δύσκολων πυρκαγιών που ξέσπασαν από χθες 17/7 στο λεκανοπέδιο της Αττικής, οι αεροπορικές δυνάμεις ενισχύθηκαν σημαντικά και από 24 αεροσκάφη και ελικόπτερα που σταθμεύουν στη συνήθη διάταξη στα αεροδρόμια της Αττικής, τα εναέρια μέσα που επιχειρούν αυξήθηκαν στα 36 από χθες (προερχόμενα κυρίως από περιοχές που παρουσιάζουν χαμηλότερο δείκτη επικινδυνότητας πυρκαγιάς). Οριοθετήθηκαν οι 2 πυρκαγιές στην περιοχή Δαφνίου, στη Λέσβο, στη Μεσσηνία και στην Ηλεία», ενημέρωσε το απόγευμα η Πυροσβεστική.

Ο Βασίλης Βαθρακογιάννης, Αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος προχώρησε σε νέα ενημέρωση το βράδυ της Τρίτης 18/7 σχετικά με τις πυρκαγιές. «Ξημερώνει δύσκολη μέρα λόγω καύσωνα» ανέφερε και συνέστησε στους πολίτες να είναι «προσεκτικοί». Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής αναφέρθηκε και στη φωτιά στη Ρόδο, η οποία δεν απειλεί για την ώρα σπίτια αλλά είναι σε εξέλιξη.


Πλέον, λόγω νύχτας, έχουν σταματήσει να επιχειρούν τα εναέρια μέσα.


Με τη βοήθεια του Αστεροσκοπείου Αθηνών, η ΕΡΤ παρουσίασε χάρτες που απεικονίζουν την πορεία των πύρινων μετώπων του τελευταίου διημέρου καθώς κι έναν πρώτο απολογισμό των καμένων εκτάσεων.

Στον Κουβαρά η πρώτη δορυφορική αποτίμηση για τα καμένα κάνει λόγο για 20.540 στρέμματα.

Στο Λουτράκι είναι πολύ λιγότερες οι ενεργές εστίες.

Στα Δερβενοχώρια παρατηρούνται πολύ πυκνές εστίες, ενώ υπολογίζεται ότι η καμμένη έκταση ανέρχεται στα 26.260 στρέμματα.


Το μέτωπο σε Δερβενοχώρια - Μάνδρα


Ανεξέλεγκτο είναι το πύρινο μέτωπο στην περιοχή.

Στο δάσος πλησίον του οικισμού της Αγίας Σωτήρας έχει μετακινηθεί το πύρινο μέτωπο της Μάνδρας, ενώ καίγονται σπίτια στην Κιάφα Μάνδρας.

Δεδομένου ότι τα εναέρια μέσα έχουν σταματήσει πρό πολλού να επιχειρούν αλλά και του ότι το σημείο είναι δύσβατο, η κατάσταση δυσχεραίνει ολοένα και περισσότερο.

Στον δήμο Μεγαρέων έχει περάσει πλέον η φωτιά από η Μάνδρα, με νέες αναζωπυρώσεις να σημειώνονται αυτή την ώρα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη που μίλησε στο ERT NEWS, μετά την εκκένωση των οικισμών Άνω Λουτρόπυργου, Πλάτωνα και Βλυχάδας, η φωτιά έχει ήδη καταστρέψει σπίτια στον οικισμό του Πλάτωνα, ενώ το μέτωπο κινείται απειλητικά προς την Βλυχάδα.

Νωρίτερα, είχε δοθεί από το 112 η εντολή ουσιαστικά να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τις δυτικές αυτές περιοχές όσο και από τη νότια περιοχή. Τώρα έχει έρθει τελικά στο νότιο κομμάτι προς τη Μάνδρα, γι' αυτό και κρίθηκε σκόπιμο να εκδοθεί νέο 112, ούτως ώστε να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι κάτοικοι των περιοχών αυτών.

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε και στους κατοίκους της Νέας Περάμου καλώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών.

Παράλληλα, ένα άλλο μέτωπο εκτείνεται ως τον Λουτρόπυργο, περιοχή στα δυτικά της Ελευσίνας.

Πρόκειται για ένα εξίσου δύσβατο σημείο όπου τυχόν επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής είναι ουσιαστικό αδύνατο να πραγματοποιηθούν.

Σύμφωνα με το κρατικό κανάλι σε αυτό το μέτωπο η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη και κατευθύνεται προς τον οικισμό.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)