Προ των πυλών φιάσκο με τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια...

0

 
Φιάσκο... μυρίζει η πολυαναμενόμενη κυβερνητική παρέμβαση για τα ακριβά ακτοπλοϊκά εισιτήρια, πριν απ' τη συνάντηση στο Μαξίμου με ακτοπλόους.

Αυτή την ώρα... είναι σε εξέλιξη η συνάντηση όμως οι προσδοκίες δεν μπορούν να είναι μεγάλες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν μπορούν να παρέμβουν νομοθετικά για μείωση των τιμών ούτε σε φορολόγηση υπερκερδών παρά να προχωρήσουν σε συστάσεις στις ακτοπλοϊκές εταιρείες, και σε αυτό το πλαίσιο ίσως ανακοινωθούν πακέτα προσφορών, ενδεχομένως και κάποιο επίδομα πάλι απ' του τύπου pass που μας έχει συνηθίσει η κυβέρνηση για το τσουνάμι ακρίβειας.

Αποκαλυπτική ήταν εξάλλου σήμερα η Σοφία Βούλτεψη (ΣΚΑΪ ), η οποία ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δε μπορεί να παρέμβει στις τιμές. Η υφυπουργός Μετανάστευσης μπορεί να τόνισε αρκετές φορές ότι δεν είναι αρμοδιότητά της το ζήτημα, όμως δήλωσε με νόημα ότι «η συνάντηση είναι για να εντοπιστούν τα προβλήματα και να γίνουν συστάσεις. Αποφάσισε να παρέμβει για να δει τι συμβαίνει. Προφανώς δεν μπορεί να ορίσει τις τιμές αλλά να ενημερωθεί για ποιο λόγο βρίσκονται εκεί».


Αλλά και ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης τα «μάσησε», λέγοντας ότι «θα προσεγγίσουμε το θέμα τεκμηριωμένα και όχι με λαϊκίστικες αντιλήψεις» και σημειώνοντας ότι «προφανώς δεν γίνεται να κάνουμε μια κρατική ακτοπλοϊκή εταιρεία».


Συμπλήρωσε ότι η ελληνική ακτοπλοΐα λόγω και της κρίσης, έχει περάσει από περίοδο δικής της κρίσης που δημιούργησε αναταράξεις στον κλάδο και επιχειρείται σταθεροποίηση αλλά όχι επί ζημία των επιβατών.


«Απορεί κανείς όταν από τη μια ενσωματώνονται οι τιμές των αυξήσεων, όταν έχουμε αποκλιμάκωση όμως δεν βλέπει κανείς κάτι τέτοιο στις τιμές, γι' αυτό το λόγο υπάρχει αντίδραση της κυβέρνησης, αλλά θα δοθούν οι απαντήσεις», συμπλήρωσε.


Για το θέμα τοποθετήθηκε σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μέσω της ΕΡΤ. Ο Παύλος Μαρινάκης επισήμανε: «Δεν μένουμε απαθείς. Θα δούμε το θέμα, θα μετρήσουμε το πρόβλημα, θα δούμε σε ποιο ποσοστό αυτές οι αυξήσεις είναι δικαιολογημένες. Αυτό που θα κάνουμε είναι το καλύτερο δυνατό, όπως κάνουμε πάντα προς όφελος των πολιτών».


Σχετικά με τη φορολόγηση των υπερκερδών, πάντως, εάν κρίνουμε από τις επιδόσεις της προηγούμενης (που είναι η ίδια δηλαδή) κυβέρνησης τότε μάλλον δεν θα συμβεί και τίποτα το συνταρακτικό.


Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ κυβερνητικών στελεχών στο Μέγαρο Μαξίμου. 


Απ' την πλευρά των ακτοπλόων αναμένεται να προβληθούν επιχειρήματα περί αύξησης του μισθολογικού και λειτουργικού κόστους.


Εν μέσω της συζήτησης, εκπρόσωπος της Golden Star Ferries δίνοντας τη δική του εκδοχή για την κατάσταση με τα δυσθεώρητα ύψη των ακτοπλοϊκών ζήτησε κατάργηση του ΦΠΑ και επιδότηση των καυσίμων, ενώ τα έβαλε με τους συνδικαλιστές για την αύξηση του μισθολογικού κόστους και συνεπακόλουθα κατά την αντίληψη του του κόστους των εισιτηρίων.


Σκωπτικό σχόλιο από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


«Βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά του καλοκαιριού και μόλις τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ θυμήθηκε να ασχοληθεί με τις απαγορευτικές τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Και πάλι, όμως, η κυβέρνηση δηλώνει "ενοχλημένη" και κάνει παραινέσεις, χωρίς να δείχνει την πολιτική βούληση να παρέμβει δραστικά και με σχέδιο. Καθώς την ώρα που οι τιμές των καυσίμων έχουν πέσει 45%, οι τιμές των εισιτηρίων παραμένουν στα ύψη» αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέργιος Καλπάκης.


Και καταλήγει σκωπτικά: «Ελπίζουμε τουλάχιστον, μετά την συνάντηση με τους ακτοπλόους, να μην μας πουν τα κυβερνητικά στελέχη ότι "αντάλλαζαν μπινελίκια" όπως με τους τραπεζίτες...»

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)