Τους «σκιώδεις» υπουργούς ψάχνει ο Ανδρουλάκης...

0

 
Με χαμόγελα, πηγή των οποίων είναι η παρθενική εμφάνιση του Ν. Ανδρουλάκη, καθώς και ευρύτερα η εικόνα του... ανανεωμένου ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη με πρώτο τον πρόεδρο του κόμματος ανεβάζουν τους ρυθμούς προετοιμασίας και σχεδιασμού της στρατηγικής για το προσεχές διάστημα, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, που σταδιακά δρομολογούνται.

Την ίδια στιγμή, άμεση προτεραιότητα είναι για τον πρόεδρο του κόμματος η επιλογή των κατάλληλων προσώπων που θα υπηρετήσουν την κεντρική στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, στο πεδίο της νομοθετικής και ελεγκτικής δράσης του κόμματος. Με άλλα λόγια, ο σχηματισμός της λεγόμενης «σκιώδους κυβέρνησης». Θα αφορά, ειδικότερα, την επιλογή των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα οριστούν ως «σκιώδεις υπουργοί» απέναντι στα γαλάζια χαρτοφυλάκια, ανά τομέα κυβερνητικής ευθύνης.


«Το ΠΑΣΟΚ θα είναι η στιβαρή, υπεύθυνη, αξιόπιστη αντιπολίτευση. Θα είναι ο γνήσιος αντίπαλος του ανορθολογισμού και της συντήρησης, θα είναι η φωνή της λογικής και της προόδου, χωρίς διχασμό, χωρίς τοξικότητα, χωρίς εύκολες λύσεις, χωρίς την πολιτική της ατάκας και του ανέξοδου εντυπωσιασμού», υπογράμμισε κατά την πρώτη του ομιλία από του βήματος της εθνικής αντιπροσωπείας ο κ. Ανδρουλάκης, τονίζοντας πως «πυξίδα των συναινέσεών μας, αλλά και των αντιπαραθέσεών μας θα είναι το συμφέρον του λαού και της πατρίδας». Στο πλαίσιο αυτό κατέστησε σαφές και τον μείζονα πολιτικό στόχο στο νέο περιβάλλον που διαμόρφωσαν οι κάλπες του Ιουνίου: «Οι καθημερινές μας μάχες θα είναι το στέρεο έδαφος πάνω στο οποίο θα αναγεννηθεί και θα μεγαλώσει η προοδευτική δημοκρατική παράταξη για να αποκτήσει ξανά η χώρα μας μια ισχυρή εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης τα επόμενα χρόνια».


Η συγκυρία θεωρείται προνομιακή για το ΠΑΣΟΚ και εκ του γεγονότος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περιέλθει σε δίνη διαρκών εσωτερικών αναταράξεων μετά τη συντριπτική ήττα, τη συρρίκνωση των ποσοστών του και την αναζήτηση νέας ηγεσίας. «Θα είμαστε η αξιόπιστη προοδευτική αντιπολίτευση που έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός και η πατρίδα μας», έκλεισε την καταληκτική του τοποθέτηση ο κ. Ανδρουλάκης το βράδυ του Σαββάτου στη Βουλή, αφήνοντας την αίσθηση ότι πέραν του προαναφερθέντος σχηματισμού «σκιώδους κυβέρνησης», σκοπός του είναι το ΠΑΣΟΚ να λειτουργήσει και ως «σκιώδης αξιωματική αντιπολίτευση», δεδομένου πως ο τίτλος ανήκει αντικειμενικά στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στις εκλογές αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα. Στο μεταξύ, χθες, με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο Α. Λοβέρδος, αναφερόμενος στην παραίτησή του από το ΠΑΣΟΚ, τη χαρακτήρισε «πράξη απελευθέρωσής του», σημειώνοντας ότι «έχει διαφορετική αντίληψη για πάρα πολλά πράγματα» και δεν θα ήθελε να έχει αντιδικίες με το κόμμα εντός του οποίου πέρασε, όπως είπε, όλη την έως τώρα ζωή του.


Σημειώνεται, τέλος, ότι οι περιφέρειες και οι μεγάλοι δήμοι είναι πλέον το επόμενο μεγάλο στοίχημα για το «νέο» ΠΑΣΟΚ: στόχος είναι να καταγραφεί μέσα από την κάλπη του Οκτωβρίου, όχι απλώς μια περαιτέρω ενίσχυση των πανελλαδικών ποσοστών του, που θα επιβεβαιώνει στην πράξη τη φράση του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Μ. Κατρίνη κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, πως «το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε». Αλλά να αναδειχθεί το κόμμα ως δεύτερο σε ισχύ στον πολιτικό χάρτη. Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει ο κ. Ανδρουλάκης στον συγκεκριμένο στόχο είναι ότι επικεφαλής της 17μελούς Επιτροπής για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που ήδη συγκροτήθηκε, ετέθη ο εμπειρότατος Κ. Σκανδαλίδης...


Γιώργος Μπουρδάρας


Η Καθημερινή

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)