Απίστευτο: Το ΕΛΙΑΜΕΠ κατηγορεί την Ελλάδα για… μαξιμαλισμό!

0


 Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το τι μας περιμένει στα ελληνοτουρκικά, έρχεται και το ΕΛΙΑΜΕΠ, το αγαπημένο ίδρυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, για να επιβεβαιώσει όσους ανησυχούν για τα σχέδια της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα.

Σε κείμενο του ΕΛΙΑΜΕΠ που υπογράφουν οι Ανδρέας Στεργίου, Θεόδωρος Τσίκας, Κωνσταντίνος Τσιστελίκης και Αλέξης Ηρακλειδής ,αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ο συνεχιζόμενος ανταγωνισμός και η έλλειψη προσέγγισης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις φαντάζει ως η φυσική κατάσταση των πραγμάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Δηλαδή, το ότι η Τουρκία θέλει να μεταφέρει τα θαλάσσια σύνορα στα ανοιχτά της Ευβοίας, χαρακτηρίζεται από το ΕΛΙΑΜΕΠ ως «ανταγωνισμός»!


• Η Τουρκία έχει εγείρει μια σειρά από προκλήσεις σε διάφορες πτυχές της ελληνικής κυριαρχίας, μερικές φορές υποστηριζόμενες από λεκτικές απειλές, ενώ η Ελλάδα επιμένει να προβάλλει μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς αμφίβολης νομιμότητας σε ζώνες κυριαρχίας. Όσον αφορά το κυπριακό αίνιγμα, πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο έχει σπαταληθεί από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004.


• Ταυτόχρονα, οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν κοινές απειλές για τη βιοποικιλότητα και τις αλιευτικές δραστηριότητες, καθώς και προκλήσεις για την ασφάλεια του κλίματος και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, που μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με κοινή διασυνοριακή δράση. Ενόψει των τρομακτικών προκλήσεων που σχετίζονται με το κλίμα και αναμένεται να πλήξουν ιδιαίτερα έντονα την Ανατολική Μεσόγειο, η συνεργασία δεν είναι θέμα επιλογής αλλά αναγκαιότητας και επιβίωσης.


Μάλλον στο ΕΛΙΑΜΕΠ δεν έχουν κατανοήσει ότι το Ακούγιου είναι τουρκικό και όχι ελληνικό δημιούργημα…


Στην Ελλάδα αυτό που χρειάζεται είναι μια πολύ καθυστερημένη και γόνιμη συζήτηση για διάφορα θέματα που έχουν τραυματίσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε ουσιαστικό διάλογο είναι να παραμεριστούν όλα όσα δηλητηρίασαν τις διμερείς τους σχέσεις, όλα όσα απείλησαν την ειρήνη και την ασφάλεια, καθιστώντας τη χρήση των φυσικών πόρων αναποτελεσματική και θέτοντας σε κίνδυνο την ευημερία των πολιτών τους».


Χρειάζονται κάποια σχόλια ή κάποιες προβλέψεις για το τι έρχεται στα ελληνοτουρκικά;


Το κείμενο δημοσιοποιείται δύο 24ωρα  πριν από τη συνάντηση που θα έχουν Μητσοτάκης και Ερντογάν στο Βίλνιους. Με τι διαθέσεις ,τι σχέδια και τι προετοιμασία πηγαίνει σε αυτό το ραντεβού ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι άγνωστο αλλά οι προσδοκίες όσων προσπαθούν να δουν την πραγματικότητα δεν είναι πολλές.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)