Γαλλία: Επαγρύπνηση συνέστησε στους Δημάρχους ο Εμανουέλ Μακρόν

newstik
0

 


Μήνυμα εντός και εκτός Γαλλίας ότι η ομαλότητα και η ηρεμία επιστρέφουν στη χώρα έστειλε ο Εμανουέλ Μακρόν υποδεχόμενος την Τρίτη (4/7) τους 241 Δήμαρχους που βρέθηκαν στο Ελιζέ αν και τους ζήτησε να παραμείνουν σε επαγρύπνηση.  

Όλοι τους προέρχονταν από τις πόλεις και τις κοινότητες που επλήγησαν περισσότερο από τις ταραχές που ξέσπασαν μετά τον θάνατο του δεκαεπτάχρονου Ναέλ από πυρά αστυνομικού.

Ωστόσο έσπευσε, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, να προειδοποιήσει τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης ότι πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και ότι το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων των ταραχών είναι υπαρκτό, κυρίως ενόψει της γαλλικής Εθνικής Εορτής της 14 Ιουλίου.

«Είναι βιώσιμη η επιστροφή στην ηρεμία; Θα ήμουν επιφυλακτικός για τις ερχόμενες μέρες και εβδομάδες. Αλλά επιτέλους η κορύφωση της βίας που ζήσαμε τα πρώτα βράδια πέρασε», είπε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος εξέφρασε ακόμη στους αιρετούς τοπικούς άρχοντες «τη στήριξη, την εκτίμηση και την αναγνώριση του Έθνους» για τη «δράση» τους τις τελευταίες ημέρες.

«Αν είστε εδώ, είναι επειδή υπήρξατε θύματα, είτε εσείς είτε μερικές φορές οι οικογένειές σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα, με έναν αφόρητο και ανείπωτο τρόπο» είπε στους Δημάρχους ο Εμανουέλ Μακρόν.

Πρόεδρος συνηθισμένος στις κρίσεις

Η γαλλική εφημερίδα Figaro σημειώνει στο σημερινό της φύλλο ότι ο πρόεδρος Μακρόν είναι συνηθισμένος πλέον στις κρίσεις. Ξεκίνησε με την κρίση του κορονοϊού. Συνέχισε με τα κίτρινα γιλέκα. Ακολούθησε η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας και σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπος με την εξέγερση χιλιάδων ανθρώπων κυρίως νεαρής ηλικίας, οι οποίοι κατά τεκμήριο κατοικούν στα λαϊκά προάστια των περιχώρων του Παρισιού και των άλλων μεγάλων πόλεων της Γαλλίας.

Ο Μακρόν αντιμετώπισε αυτές τις κρίσεις ακολουθώντας κατά βάση την λεγόμενη διαδικασία των τεσσάρων D: διάγνωση (diagnostic), απόφαση (décision), δοσολογία (dosage), αποφασιστικότητα (détermination).

Παρά την επιτυχή διαχείριση των κρίσεων προβληματισμός επικρατεί στη Γαλλία, αλλά και στο διεθνή χώρο, ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, οι οποίοι θα διεξαχθούν στο Παρίσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ασφάλεια των εγκαταστάσεων έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες. Έχει εντατικοποιηθεί η φύλαξη και έχουν αναπτυχθεί περισσότεροι αστυνομικοί με σκύλους, ενώ τα πλέον ακριβά μηχανήματα των εργοταξίων έχουν προσωρινά απομακρυνθεί.

news247.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)