Οργή και ερωτήματα για την κατάρρευση της γέφυρας στην Πάτρα...

0


 Ένας νεκρός και αρκετοί τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός από την κατάρρευση τμήματος γέφυρας, μήκους τουλάχιστον 40 μέτρων, στη μεγάλη Περιμετρική της Πάτρας, στο ρεύμα προς Ρίο και Αθήνα, νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής.


Η κατάρρευση έγινε τη στιγμή που... ήταν σε εξέλιξη εργασίες στο εν λόγω σημείο (πληροφορίες κάνουν λόγο για ελεγχόμενη κατεδάφιση), καθώς η γέφυρα παρουσίαζε πρόβλημα στατικότητας.  

Πέρα από το γεγονός ότι στο σημείο εκτελούνται έργα επί χρόνια χωρίς ακόμα να έχουν ολοκληρωθεί, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για τις συνθήκες του τραγικού συμβάντος. 


Μεταξύ άλλων, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι οι εργασίες γίνονταν Κυριακάτικα (ημέρα αργίας) και μάλιστα εν μέσω κορύφωσης του κύματος καύσωνα. Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε ισχύ υπουργική απόφαση για απαγόρευση εργασίας τη συγκεκριμένη ώρα, με τον κρατικό μηχανισμό να είναι υποχρεωμένος να κάνει σχετικούς ελέγχους και να επιβάλει τις πρέπουσες κυρώσεις. Επίσης, προκαλεί προβληματισμό το γιατί δεν έλεγξε κανείς εάν υπήρχαν άνθρωποι κάτω από τη γέφυρα, τη στιγμή που ήταν σε εξέλιξη εργασίες. 


Με βάση τα παραπάνω, οργισμένη ήταν η δήλωση του Δ. Μαρμούτα, προέδρου του Εργατικού Κέντρου Πάτρας στο 902.gr, για τις συνθήκες του συμβάντος: «Αυτά είναι τα χάλια που βλέπουμε εδώ και τόσα χρόνια, που φτιάχνουνε εδώ το γιοφύρι της Άρτας, με χρήματα του ελληνικού λαού. Και τώρα αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουνε νεκροί και εγκλωβισμένοι εργαζόμενοι. Να είναι σίγουροι ότι το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας, το εργατικό κίνημα της πόλης, θα τους αναζητήσει μέχρι την κόλαση. Να δούμε: ποιος τους έδωσε άδεια για να δουλεύουν οι εργαζόμενοι Κυριακή μεσημέρι κάτω από συνθήκες καύσωνα; Έχουν τέτοια άδεια; Θα το πληρώσουν πάρα πολύ ακριβά αυτό που έγινε σήμερα. Είμαστε εδώ για να παράσχουμε όποια βοήθεια μας ζητηθεί». 

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας

Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι Κυριακή, και σε συνθήκες καύσωνα, εργαζόμενοι δούλευαν στη γέφυρα που κατέρρευσε στα Μποζαΐτικα.

Έχουν ευθύνες κυβέρνηση και Περιφέρεια για το νέο αυτό έγκλημα. Δεν θα ανεχτούμε άλλους νεκρούς για τα κέρδη τους. Καλούμε τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους.

Το Eργατικό Kέντρο δεσμεύεται ότι οι υπεύθυνοι για αυτό το έγκλημα θα λογοδοτήσουν στον Πατραϊκό λαό.

Από την πρώτη στιγμή βρίσκονται ομάδες συνδικαλιστών με επικεφαλής τους Δημήτρη Μαρμούτα, Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και Δημήτρη Αγγελόπουλο, Γενικό Γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και Πρόεδρο του συνδικάτου οικοδόμων Πάτρας.

Ταχιάος: Θα αποδοθούν ευθύνες
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος μίλησε για μια γέφυρα που ήταν υπό κατεδάφιση. Σημείωσε επίσης ότι θα έπρεπε να ελεγχθεί εάν υπήρχε κόσμος κάτω από τη γέφυρα, καθώς ήταν σε εξέλιξη εργασίες.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι «θα αποδοθούν ευθύνες», προσθέτοντας πως η υπόθεση είναι ήδη στη Δικαιοσύνη.

Ανακοίνωση του Υπουργείου

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας και οι Υφυπουργοί Χριστίνα Αλεξοπούλου και Νίκος Ταχιάος εκφράζουν τη βαθιά θλίψη τους και τα συλλυπητήριά τους, με αφορμή το δυστύχημα που έγινε στην Πάτρα, αλλά και τις ευχές τους για ταχεία ανάρρωση προς τους τραυματίες που νοσηλεύονται. 

Από τις πρώτες στιγμές και χωρίς καθυστέρηση η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έπραξε τα ακόλουθα:

1. Η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου μετέβη άμεσα στον χώρο του δυστυχήματος και συμμετείχε στη σύσκεψη που έγινε στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

2. Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Νίκος Ταχιάος μετέβη άμεσα στην Πάτρα, όπου είχε επαφές με όλους τους συναρμόδιους φορείς.

3. Η κα Αλεξοπούλου σε συνεννόηση με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα, επικοινώνησε με την Εισαγγελία.

4. Εκλήθη η παραχωρησιούχος εταιρεία προκειμένου εκπρόσωποί της να μεταβούν άμεσα στην Πάτρα, όπου και πραγματοποιείται σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)