Δεσμεύσεις για τους λίγους, φτώχεια για τους πολλούς...

0


 Οι προγραμματικές δηλώσεις του νέου υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ξεκίνησαν από έναν απολογισμό των πεπραγμένων στην οικονομία της προηγούμενης κυβέρνησης. Ο Κ. Χατζηδάκης εμφάνισε ως επίτευγμα της προηγούμενης κυβέρνησης, τις επιδόσεις σε 5 ξεχωριστά πεδία: Τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, το ρεκόρ στις άμεσες ξένες επενδύσεις και τις εξαγωγές, τη μείωση της ανεργίας κατά 6 μονάδες και τις 12 αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.


Εξετάζοντας ένα προς ένα τα επιτεύγματα της κυβέρνησης, εύκολα διαπιστώνουμε ότι δεν είναι καν… παλάτια στην άμμο. Πλαστές... ειδήσεις είναι!

Πρώτο, οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης των τελευταίων ετών (2022: 5,9%, 2021: 8,4%, 2020: -9%, κ.λπ.) δεν έχουν καταφέρει να επιστρέψουν το ΑΕΠ της Ελλάδας στα προ κρίσης επίπεδα. Διαφορετικά ειπωμένο, η ζημιά που προκάλεσαν στην ελληνική οικονομία τα τιμωρητικά Μνημόνια, τα οποία επιβλήθηκαν με την ψήφο ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, κ.α. ακόμη δεν έχει διορθωθεί. Προς τι λοιπόν οι διθύραμβοι;


Ελληνικό ΑΕΠ σε δολάρια. Πηγή: Data World Bank

Δεύτερο, το ρεκόρ στις άμεσες ξένες επενδύσεις δεν ισοδυναμεί με ποιοτικές θέσεις εργασίας ή νέες επενδύσεις. Από το σύνολο των 7,221 δισ. ευρώ καθαρών άμεσων ξένων επενδύσεων το 2022, το 61% τουλάχιστον είναι καθαρά κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς προέρχονται από χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες (2.424 εκ. ευρώ), διαχείριση ακίνητης περιουσίας (1.033 εκ. ευρώ) και ιδιωτικές αγοραπωλησίες ακινήτων (923 εκ. ευρώ). Κι από τους άλλους τομείς επίσης μεγάλο μέρος των ξένων επενδύσεων είναι «μηδενικού κοινωνικού αποτυπώματος» καθώς αφορούν ιδιωτικοποιήσεις, δηλαδή μεταβίβαση περιουσίας κι όχι κατασκευή νέων μονάδων και δημιουργία θέσεων εργασίας.


Τρίτο, η μανία με τις εξαγωγές υπακούει σε ένα μοντέλο αποσύνδεσης της παραγωγικής δομής κάθε οικονομίας από την εγχώρια αγορά ώστε να μπορεί να επιβάλλεται λιτότητα χωρίς επιπτώσεις στη ζήτηση των επιχειρήσεων. Το σημαντικότερο είναι ότι γεννάει ελλείμματα στο εμπορικό ισοζύγιο και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, δεδομένου ότι κάθε εξαγωγή αντιστοιχεί και σε ένα μερίδιο εισαγωγών. Η άλλη όψη των εξαγωγών επομένως είναι η αύξηση των εισαγωγών που, στο τέλος της ημέρας, οξύνει τις δομικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας.

Τέταρτο, η μείωση της ανεργίας κατά 6 μονάδες δεν αναιρεί τα εξής γεγονότα: Πρώτο, ότι η Ελλάδα έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη ανεργία στην ΕΕ μετά την Ισπανία. Δεύτερο, ότι η ανεργία παρέμεινε σε τόσο υψηλό ποσοστό, 10,8% τον Μάιο του 2023 βάσει ανακοίνωσης της Στατιστικής Υπηρεσίας, παρότι η Ελλάδα το 2022 κατέγραψε ένα τόσο υψηλό ποσοστό μεγέθυνσης του ΑΕΠ. Μεγαλύτερη απόδειξη της αποσύνδεσης των ρυθμών αύξησης ενός ΑΕΠ από την κοινωνική ανάπτυξη δεν θα μπορούσε να υπάρξει! Ο ίδιος βέβαια ο Κ. Χατζηδάκης συνέβαλε τα μέγιστα σε αυτό το κατόρθωμα κυρίως με τον αντεργατικό του νόμο που μέσω της διευθέτησης των ωρών εργασίας επέτρεψε στη μεγάλη εργοδοσία να μην προσλαμβάνει νέο προσωπικό, αλλά να κάνει τη ζωή – λάστιχο στο υπάρχον. Τρίτο, η ΝΔ όπως και όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις 2010-2018 κατέστρεψαν την αγορά εργασίας της Ελλάδας, μέσω της υποβάθμισής της. Υποτιμώντας μισθούς, ημερομίσθια, ωράρια και συνθήκες εργασίας από την Ελλάδα δεν φεύγουν μόνο πτυχιούχοι (γιατροί, μηχανικοί, κ.α.), αλλά ακόμη και μετανάστες – εργάτες γης και τεχνικά επαγγέλματα όπως ηλεκτρολόγοι ή υδραυλικοί που πάνε στη Γερμανία με πολύ καλύτερες αμοιβές. Δεν το χαρακτηρίζεις κι επίτευγμα…

Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο του Λεωνίδα Βατικιώτη, πατήστε ΕΔΩ...

Πηγή: ΚΟΜΜΟΝ

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)