Η Κύπρος καταδικάζει την «παράνομη» επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα -«Απαράδεκτες και προκλητικές δηλώσεις»

0


To υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου καταδίκασε απερίφραστα την επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα ανήμερα της μαύρης επετείου της τουρκικής εισβολής και «τις απαράδεκτες και προκλητικές δηλώσεις για το Κυπριακό».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ της Κύπρου χαρακτήρισε «παράνομη» την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στα κατεχώμενα, ενώ τονίζει πως «η παρουσία του επιβεβαιώνει την ολοκληρωτική ευθύνη που βαραίνει την Τουρκία, η οποία συστηματικά προωθεί τους έκνομους σχεδιασμούς της στην Κύπρο, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου για την επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχώμενα

«Συμπληρώνονται σήμερα 49 χρόνια από την παράνομη Τουρκική εισβολή του 1974, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη μέχρι σήμερα κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από 45,000 Τούρκους στρατιώτες, τον βίαιο εκτοπισμό 200,000 Ελληνοκυπρίων και τον σφετερισμό των περιουσιών τους, τον εποικισμό, χιλιάδες νεκρούς, και αγνοούμενους των οποίων η τύχη δεν έχει διακριβωθεί μέχρι σήμερα. Όσα χρόνια και αν πέρασαν, το Κυπριακό παραμένει διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής, κατά παράβαση των θεμελιωδών αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.


Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει απερίφραστα την παράνομη μετάβαση του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα, ο οποίος για ακόμη μια φορά επέλεξε να συμμετέχει σε «εκδηλώσεις για εορτασμούς» μιας τόσο θλιβερής ημέρας για το νησί μας. Η παρουσία του Προέδρου Ερντογάν επιβεβαιώνει την ολοκληρωτική ευθύνη που βαραίνει την Τουρκία, η οποία συστηματικά προωθεί τους έκνομους σχεδιασμούς της στην Κύπρο, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εντός αυτού του πλαισίου, ο Τούρκος Πρόεδρος επέλεξε να επαναλάβει τις απαράδεκτες και προκλητικές δηλώσεις για το Κυπριακό, αμφισβητώντας το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.


Σε μια περίοδο κατά την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία καταβάλλει έντονες προσπάθειες για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων προς εξεύρεση λύσης εντός του συμφωνημένου πλαισίου του ΟΗΕ, τέτοιου είδους ρητορική επιχειρεί να προωθήσει την «αναγνώριση» της παράνομης αποσχιστικής οντότητας και λειτουργεί εις βάρος της όποιας προοπτικής για επίλυση του Κυπριακού. Πέραν τούτου, η συμμετοχή του Τούρκου Προέδρου στα «εγκαίνια νέας πτέρυγας» και νέου «τερματικού» του παράνομου «αεροδρομίου» Τύμπου επιβεβαιώνουν περίτρανα τη διαχρονική πολιτική της Άγκυρας η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση της εξάρτησης των κατεχομένων από την Τουρκία και στην προώθηση λύσης δύο κρατών.


Το Υπουργείο Εξωτερικών επαναλαμβάνει ότι το σύνολο των απαράδεκτων ενεργειών της Τουρκίας στα κατεχόμενα, συμπεριλαμβανομένου, μεταξύ άλλων, και του σταδιακού ανοίγματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επί τούτου, το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες και διαβήματα».

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)