Αυστραλία: Η πρώτη χώρα που συνταγογραφεί ψυχεδελικά φάρμακα, όπως χάπια «έκσταση» για ψυχικές ασθένειες

0

 
Η Αυστραλία είναι πλέον η πρώτη χώρα που επιτρέπει στους ψυχιάτρους να συνταγογραφούν ορισμένες ψυχεδελικές ουσίες σε ασθενείς με κατάθλιψη ή διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD).

Από το Σάββατο (1/07), οι Αυστραλοί γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν δόσεις MDMA, ουσία γνωστή και ως έκσταση, για ασθενείς με PTSD. Η ψιλοκυβίνη, το ψυχοδραστικό συστατικό των ψυχεδελικών μανιταριών, μπορεί επίσης να χορηγηθεί σε άτομα που έχουν δύσκολα θεραπεύσιμη κατάθλιψη.

Η χώρα έβαλε τα δύο φάρμακα στη λίστα με τα εγκεκριμένα φάρμακα από την Υπηρεσία Θεραπευτικών Προϊόντων.

Οι επιστήμονες στην Αυστραλία εξεπλάγησαν από την κίνηση αυτή, η οποία ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο, αλλά τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου.

Ένας επιστήμονας είπε ότι βάζει την Αυστραλία «στην πρώτη γραμμή της έρευνας σε αυτόν τον τομέα». Πρόκειται για πολυ εδνιαφέρουσα εξέλιξη, καθότι έχει σημειωθεί πολύ λίγη πρόοδος στη θεραπεία επίμονων προβλημάτων ψυχικής υγείας τα τελευταία 50 χρόνια.

Η αυξανόμενη κοινωνική αποδοχή της θεραπευτικής χρήσης ψυχεδελικών ουσιών, οδήγησε δύο πολιτείες των ΗΠΑ να εγκρίνουν μέτρα σχετικά με χρήση αυτή: το Όρεγκον ήταν το πρώτο που νομιμοποίησε τη χρήση της ψιλοκυβίνης για ενήλικες και το Κολοράντο αποποινικοποίησε την ψιλοκυβίνη το 2022.

Πριν από κάποιες μέρες, ο μικρότερος αδερφός του προέδρου Joe Biden είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξη, ότι ο πρόεδρος ήταν «πολύ ανοιχτόμυαλος» στις συζητήσεις που είχαν οι δυο τους σχετικά με τα οφέλη των ψυχεδελικών ουσιών ως μορφή ιατρικής θεραπείας.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ χαρακτήρισε την ψιλοκυβίνη ως «θεραπεία καινοτομίας» το 2018, μια ετικέτα που έχει σχεδιαστεί για να επιταχύνει την ανάπτυξη και την επανεξέταση φαρμάκων για τη θεραπεία μιας σοβαρής πάθησης. Οι ερευνητές ψυχεδελικών ουσιών έχουν επωφεληθεί από ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις. Πρόσφατα ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων δημοσίευσε προσχέδιο καθοδήγησης για ερευνητές που σχεδιάζουν κλινικές δοκιμές ψυχεδελικών φαρμάκων ως πιθανές θεραπείες για μια ποικιλία ιατρικών περιπτώσεων.

Ωστόσο, η Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση δεν έχει εγκρίνει τη χρήση ψυχεδελικών στη θεραπεία. Ειδικοί γιατροί στις ΗΠΑ και αλλού, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, έχουν προειδοποιήσει ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων και την έκταση των κινδύνων των ψυχεδελικών, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν παραισθήσεις.


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)