Μετά την ιστορική ένταξη Σουηδίας, το ΝΑΤΟ ψάχνει συμφωνία για Ουκρανία

0


 Μετά την έγκριση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ (απομένει πλέον τυπικά το «ναι» της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης αλλά και της Ουγγαρίας), η Βορειοατλαντική Συμμαχία συνέρχεται σε κλίμα ευφορίας στο Βίλνιους της Λιθουανίας προκειμένου να κάνει ένα ακόμα ιστορικό βήμα: να αποφασίσει τι θα κάνει με την Ουκρανία.

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, οι διήμερες εργασίες της οποίας αρχίζουν από σήμερα Τρίτη 11 Ιουλίου, οι ηγέτες των κρατών – μελών καλούνται να διευκρινίσουν ποιες είναι οι προθέσεις τους σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία, παράθυρο που άνοιξαν το 2008 στο Βουκουρέστι και έκτοτε δεν γνωρίζουν εάν πρέπει να το κρατήσουν ανοιχτό ή να το κλείσουν.

Η διήμερη Σύνοδος δεν πρόκειται να απευθύνει οποιαδήποτε πρόσκληση ένταξης στην Ουκρανία με το επιχείρημα – πρόσχημα ότι αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη ο πόλεμος της με τη Ρωσία.

Ωστόσο, οι ηγέτες αδυνατούν ακόμα και τώρα να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το εάν και πότε θα απευθύνουν τη σχετική πρόσκληση ένταξης στο Κίεβο, τη στιγμή που η Ρωσία απειλεί πως μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική για την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη καθώς θα παραβίαζε μια «κόκκινη γραμμή» της όσον αφορά την εθνική ασφάλεια της.


Τα μαζεύει … ο Zelensky


Αν και στο χθεσινοβραδινό διάγγελμα του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky υποστήριζε πως η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ μετά το τέλος του πολέμου με τη Ρωσία, αναφέροντας πως αυτό που περιμένει το Κίεβο είναι ο «αλγόριθμος» που θα εξασφαλίζει την ένταξη της χώρας του γρήγορα και καθαρά στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, σε νέα του σημερινή παρέμβαση εμφανίστηκε πιο … μαζεμένος και απαισιόδοξος.

«Εκτιμούμε τους συμμάχους μας.

Εκτιμούμε την κοινή μας ασφάλεια.

Και πάντα εκτιμούμε μια ανοιχτή συζήτηση.

Η Ουκρανία θα εκπροσωπηθεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Γιατί πρόκειται για σεβασμό.

Αλλά και η Ουκρανία αξίζει σεβασμό.

Τώρα, στο δρόμο προς το Βίλνιους, λάβαμε μηνύματα ότι συζητούνται ορισμένες διατυπώσεις, χωρίς την Ουκρανία.

Και θα ήθελα να τονίσω ότι αυτή η διατύπωση αφορά την πρόσκληση να γίνουμε μέλη του ΝΑΤΟ, δεν αφορά την υποψηφιότητα της Ουκρανίας.

Είναι πρωτοφανές και παράλογο όταν δεν ορίζεται χρονοδιάγραμμα ούτε για την πρόσκληση ούτε για την ένταξη της Ουκρανίας.

Όταν την ίδια στιγμή, προστίθεται ασαφώς η διατύπωση περί προϋποθέσεων ακόμα και για την πρόσκληση της Ουκρανίας.

Φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία ετοιμότητα ούτε να προσκληθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ ούτε να γίνει μέλος της Συμμαχίας.

Αυτό σημαίνει ότι αφήνουν ένα παράθυρο ευκαιρίας να διαπραγματευτούν την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ σε συνομιλίες με τη Ρωσία.

Και για τη Ρωσία, αυτό σημαίνει κίνητρο για να συνεχίσει τον τρόμο της.

Η αβεβαιότητα είναι αδυναμία. Και θα το συζητήσω ανοιχτά στη Σύνοδο Κορυφής» υποστήριξε ο Zelensky.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)