Ισπανία: Ενεργοποίηση όλων των μονάδων φ.α. για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

0

Οι ισπανικές αρχές υποχρεώθηκαν να ενεργοποιήσουν όλες τις διαθέσιμες μονάδες φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εξαιτίας των αυξημένων αναγκών που προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες λόγω του καύσωνα, ανέφερε σήμερα η ένωση Sedigas.

Η χώρα της Ιβηρικής, όπως και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, επλήγη από κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου. Τα κλιματιστικά δούλευαν ασταμάτητα στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας και ως αποτέλεσμα η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάχθηκε.

Την Τρίτη, όταν οι εγκαταστάσεις φυσικού αερίου κάλυψαν περίπου το 30% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, «ο διαχειριστής του δικτύου υποχρεώθηκε να ενεργοποιήσει όλες τις διαθέσιμες μονάδες (φυσικού αερίου) για να καλύψει τη ζήτηση», ανέφερε η Sedigas.

Οι συγκεκριμένες μονάδες, γνωστές ως σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο ιδίως νωρίς τη νύχτα (γύρω στις 10 μ.μ.), όταν η ζήτηση παραμένει υψηλή και δεν υπολογίζεται η ηλιακή ενέργεια.

Στο διάστημα 1-19 Ιουλίου, οι μονάδες φυσικού αερίου παρήγαγαν το 22% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ισπανία, σύμφωνα με την Sedigas. Πέρυσι, το ποσοστό αυτό πλησίασε το 25%.

Μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες πολυκαταστημάτων στην Ισπανία, η El Corte Inglés, ανέφερε προ ημερών ότι λόγω του καύσωνα είχαν εκτοξευθεί οι πωλήσεις κλιματιστικών, ενώ αυξημένη ήταν επίσης η ζήτηση ψυκτικών στρωμάτων για κατοικίδια.

 

Πηγή: Reuters

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)