Ευρωβουλευτές έκαναν ερώτηση για τα προβλήματα της «τουρκικής κοινότητας» στη Δυτική Θράκη!

0


 Στο Ευρωκοινοβούλιο συνεχίζεται η προπαγάνδα της Άγκυρας και μένει να την δούμε να παίρνει σάρκα και οστά, τώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πολύ αγαπήσει τον Ερντογάν!

Στο στόχαστρο παραμένει η Δυτική Θράκη και μάλιστα υποβλήθηκε κοινοβουλευτική ερώτηση στην Επιτροπή της ΕΕ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η… «τουρκική κοινότητα» της Δυτικής Θράκης στον τομέα της εκπαίδευσης!

Την ερώτηση κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές Loránt Vincze (Ρουμανία, ΕΛΚ), François Alfonsi (Γαλλία, Οι Πράσινοι/EFA), Herbert Dorfmann (Ιταλία, EPP) και Yana Toom (Εσθονία, Renew), με τίτλο «Πρόσβαση σε ποιοτική προσχολική εκπαίδευση για παιδιά που ανήκουν στην ιθαγενή κοινότητα της Δυτικής Θράκης (Ελλάδα)».

Όπως αναφέρει η birlikgazetesi, με πρωτοβουλία της «Ευρωπαϊκής Τουρκικής Ομοσπονδίας Δυτικής Θράκης (ABTTF)», στην κοινοβουλευτική ερώτηση που υποβλήθηκε με κοινή υπογραφή τεσσάρων ευρωβουλευτών, αναφερόταν ότι η «τουρκική κοινότητα» Δυτικής Θράκης που ζει στην Ελλάδα έχει το δικαίωμα να ιδρύει και να διαχειρίζεται τη δική της σχολεία εντός του πεδίου της εκπαιδευτικής αυτονομίας, αλλά λόγω της προσέγγισης του ελληνικού κράτους, ο αριθμός των… δίγλωσσων τουρκικών δημοτικών σχολείων καταγράφει μείωση!

Μάλιστα επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει ούτε ένα… δίγλωσσο μειονοτικό νηπιαγωγείο στη Δυτική Θράκη και ότι οι ελληνικές αρχές δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις του ιδιωτικού νηπιαγωγείου και ότι τα παιδιά που ανήκουν στην «τουρκική κοινωνία» αποκλείονται από την προσχολική εκπαίδευση στη μητρική τους γλώσσα! Δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι η στέρησή τους δημιουργεί ανισότητα στην εκπαίδευση.

Και ρωτάνε πώς μπορεί η ΕΕ να υποστηρίξει καλύτερα τα κράτη μέλη στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των προκλήσεων στην προσχολική εκπαίδευση, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη τα παιδιά από γλωσσικές μειονότητες!

Συνεχίζοντας οι τέσσερις βουλευτές ρωτούν επίσης ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει η Επιτροπή της ΕΕ για να διασφαλίσει ότι τα εκπαιδευτικά δικαιώματα των παιδιών της «τουρκικής κοινωνίας» διασφαλίζονται βάσει του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και της νομοθεσίας της ΕΕ!

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)