Τεμπονέρας: Δεν θα είμαι υποψήφιος για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ...

0


 Ο Διονύσης Τεμπονέρας δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στον... ραδιοσταθμό των Παραπολιτικών.

Είπε χαρακτηριστικά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχασε απλώς, έχει υποστεί μια στρατηγική ήττα. Ένα κόμμα που είχε φτάσει στο 36% το 2015 έχασε το 50% της εκλογικής του δύναμης και μάλιστα έχασε την εκλογική του δύναμη ανεξαρτήτως κοινωνικής ομάδας, γεωγραφικού ή άλλου προσδιορισμού άρα δεν μπορούμε να λέμε ότι για αυτό ευθύνεται είτε η απλή αναλογική είτε τα ΜΜΕ αλλά θα πρέπει στο εσωτερικό μας να αναζητήσουμε τις αιτίες αυτής της ήττας». 

Όσον αφορά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τεμπονέρας τόνισε ότι: «οι πολιτικές θέσεις είναι αυτές οι οποίες θα πρέπει να προσδιορίσουν και το πολιτικό πρόσωπο και βεβαίως ένας πρόεδρος δεν μπορεί αυτή τη στιγμή με ένα fast track συνέδριο σε έναν αποτυπωμένο πολιτικό συσχετισμό και εντός ΣΥΡΙΖΑ, και αναφέρομαι και στις ιδεολογικές τάσεις, να πρέπει να προκαταβάλει τις αποφάσεις του συνεδρίου οι οποίες θα έρθουν σε ύστερο χρόνο. Κατά την άποψή μου πρέπει να πάμε σε ένα συνέδριο το οποίο θα λύσει τα ζητήματα αυτά, θα κάνει μια σωστή αποτίμηση, για αυτό και πέρα από το συνέδριο αυτό με ηρεμία θα πρέπει να ορίσει τα νέα πολιτικά όργανα δηλαδή την Πολιτική Γραμματεία, την Πολιτική Επιτροπή βεβαίως και τον πρόεδρο. Το αν ο πρόεδρος θα εκλεγεί από τη βάση του κόμματος ή όχι είναι ζητήματα τα οποία θα πρέπει να τα δει και το καταστατικό συνέδριο γιατί θα είναι και καταστατικό συνέδριο. Το καταστατικό αυτή τη στιγμή λεει ότι ο πρόεδρος εκλέγεται από τα μέλη και αυτή είναι μια δημοκρατική λειτουργία η οποία μπορεί να αποδοθεί και ιδιαίτερα χρήσιμη.


Εγώ έχω καταθέσει μια συγκεκριμένη πρόταση για το πώς θα πρέπει να πορευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ το αμέσως επόμενο διάστημα. Η πρόταση αυτή κατατέθηκε και στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος και έχω δεσμευτεί ότι η ίδια πρόταση θα φτάσει και στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Από εκεί και πέρα δεν μπορώ να προδικάσω εξελίξεις σας λεω όμως ότι επειδή θέτω τα ζητήματα αυτά ως ζητήματα σοβαρά, ως ζητήματα αρχής, ως ζητήματα τα οποία θα πρέπει να συμβαδίζουν με τις αρχές και τις αξίες μου προφανώς δεν προτίθεμαι να συμμετάσχω σε καμία διαδικασία εκλογής νέου προέδρου από μια διαδικασία η οποία δεν με βρίσκει σύμφωνο. Εννοώ ότι δεν μπορώ να συμμετάσχω σε μια εκλογική διαδικασία που θα ορίσει τον πρόεδρο με βάση τον οδικό χάρτη όπως αυτός έχει αποτυπωθεί από την Πολιτική Γραμματεία. Είμαι σαφής δεν θα είμαι υποψήφιος πρόεδρος, από εκεί και πέρα με βάση τα αποτελέσματα και τις αποφάσεις του οργάνου της Κεντρικής Επιτροπής ο καθένας θα λάβει τις αποφάσεις του».


Δεν μπορώ να συμμετάσχω σε μια εκλογική διαδικασία που θα ορίσει τον πρόεδρο με βάση τον οδικό χάρτη όπως αυτός έχει αποτυπωθεί από την Πολιτική Γραμματεία. Είμαι σαφής δεν θα είμαι υποψήφιος πρόεδρος, από εκεί και πέρα με βάση τα αποτελέσματα και τις αποφάσεις του οργάνου της Κεντρικής Επιτροπής ο καθένας θα λάβει τις αποφάσεις του».

Σε ερώτηση για το αν θα ήταν υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε άλλη περίπτωση, ο κ. Τεμπονέρας ανέφερε:


«Μπορώ να συμμετάσχω σε μια διαδικασία μέσα από ένα συνέδριο το οποίο θα αποτυπώσει θέσεις, πολιτική ταυτότητα και φυσιογνωμία και βεβαίως εφόσον προσδιοριστούν όλα αυτά υπάρχει και διαδικασία εκλογής προέδρου του κόμματος. Αυτό όμως είναι κάτι το οποίο για μένα δεν είναι της παρούσης, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να γίνει με ηρεμία και θα πρέπει οι πολιτικές να ορίσουν και τα πρόσωπα. Θα πρέπει να γίνει μια διαδικασία δημοκρατική και να λάμψει η δημοκρατία δηλαδή να μιλήσουν τα απλά μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί πρέπει να προσδιορίσουν τις διαδικασίες και δεν πρέπει οι αποφάσεις και τα τετελεσμένα να συμβούν ούτε σε κλειστές αίθουσες ούτε σε κρυφές συνεννοήσεις»...

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)