Απειλές Πούτιν εν μέσω «κινητικότητας» στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας...

0


  Αυξάνεται ο αριθμός των στρατιωτικών μονάδων κοντά στη συνοριακή γραμμή μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας. Ειδικότερα, η επιτροπή ασφαλείας της Πολωνίας αποφάσισε να μετακινήσει στρατό στο ανατολικό τμήμα της χώρας λόγω της παρουσίας της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner στη Λευκορωσία, όπως μετέδωσε το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP, επικαλούμενο δηλώσεις που έκανε σήμερα ο γενικός γραμματέας της. Υπενθυμίζεται ότι η Πολωνία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ η Λευκορωσία στενή σύμμαχος της Ρωσίας...

Την περασμένη Τετάρτη, ο επικεφαλής της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν εμφανίστηκε σε βίντεο, στο οποίο καλωσορίζει τους μισθοφόρους του στη Λευκορωσία, λέγοντάς τους ότι δεν θα συμμετάσχουν άλλο στον πόλεμο στην Ουκρανία προς το παρόν, αλλά δίνοντάς τους επίσης εντολές να συγκεντρώσουν τις δυνάμεις τους για την Αφρική ενώ εκπαιδεύουν τον λευκορωσικό στρατό. Την Πέμπτη, το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε ότι μισθοφόροι της Wagner άρχισαν να εκπαιδεύουν τις ειδικές δυνάμεις της Λευκορωσίας σε στρατιωτικό πεδίο που βρίσκεται μόλις μερικά χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Πολωνία.


Ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η Βαρσοβία άρχισε να μετακινεί πάνω από 1.000 στρατιώτες στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Επίσης στις αρχές Ιουλίου η Πολωνία ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει 500 αστυνομικούς για να ενισχύσουν την ασφάλεια στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

«Συνιστά επίθεση στην ίδια τη Ρωσία...»

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε σήμερα την Πολωνία ότι έχει εδαφικές φιλοδοξίες στη Λευκορωσία. Όπως προειδοποίησε ο Πούτιν, οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της γειτονικής και στενής συμμάχου της Ρωσίας, θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον της ίδιας της Ρωσίας.


Η Μόσχα θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Λευκορωσίας, η οποία σχηματίζει ένα χαλαρό «Ενωσιακό Κράτος» με τη Ρωσία, «με όλα τα μέσα στη διάθεσή μας», δήλωσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, υπάρχουν δημοσιεύματα που μιλούν για σχέδια χρησιμοποίησης μιας πολωνο-λιθουανικής δύναμης για επιχειρήσεις στη δυτική Ουκρανία και τελικά κατάληψης εδάφους εκεί. «Είναι καλά γνωστό πως ονειρεύονται επίσης τη λευκορωσική γη», είπε επίσης. 


Από την πλευρά της, η Πολωνία αρνείται ότι έχει οποιεσδήποτε εδαφικές φιλοδοξίες στη Λευκορωσία. Πάντως, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε σήμερα πως η Γερμανία και το ΝΑΤΟ είναι έτοιμοι να στηρίξουν την Πολωνία στην υπεράσπιση της ανατολικής πτέρυγας της συμμαχίας.


Η Ρωσία άρχισε τις τελευταίες εβδομάδες να τοποθετεί τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία για πρώτη φορά. Το Κρεμλίνο δήλωσε πως ο Πούτιν θα συναντηθεί με τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο, με τον οποίο μιλάει τακτικά, στη Ρωσία την Κυριακή.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)