Λευκορωσία: Πέθανε στη φυλακή ο πολιτικός κρατούμενος Ales Pushkin

0


 Ο Λευκορώσος πολιτικός κρατούμενος Άλες Πούσκιν πέθανε σε ηλικία 57 ετών σε φυλακή της χώρας, ανακοίνωσε η σύζυγός του.

Η είδηση προστίθεται σε σειρά καταγγελιών ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες για κακομεταχείριση των κρατουμένων στις φυλακές της χώρας.

«Ο Άλες πέθανε σήμερα, στην εντατική, κάτω από συνθήκες που δεν έχουν διαλευκανθεί πλήρως», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Γιανίνα, η σύζυγος του Πούσκιν.

Μετά τις διαδηλώσεις του 2020, με αφορμή την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του Αλεξάντρ Λουκασένκο στην προεδρία, εντάθηκε η καταστολή κατά των αντιφρονούντων. Πολλοί φυλακίστηκαν και άλλοι αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό.

Ο Πούσκιν, που ήταν γνωστός καλλιτέχνης, καταδικάστηκε τον Μάρτιο του 2022 σε πενταετή φυλάκιση για βεβήλωση των συμβόλων του κράτους και υποκίνηση μίσους, σύμφωνα με την ανεξάρτητη οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasna. Οι κατηγορίες αυτές χρησιμοποιούνται συχνά από τις αρχές για να φιμώσουν τους αντιφρονούντες.

«Ο Άλες Πούσκιν ήταν η ενσάρκωση του αδάμαστου πνεύματος του λευκορωσικού λαού», έγραψε στο Twitter η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια (φωτ.), που σήμερα ζει στο εξωτερικό. Ανάρτησε μια φωτογραφία του καλλιτέχνη στην οποία κρατά μια ερυθρόλευκη σημαία, ένα από τα σύμβολα της αντιπολίτευσης, μπροστά σ' ένα «τείχος» αστυνομικών. «Ο Άλες χρησιμοποίησε την τέχνη του για να αγωνιστεί για την ελευθερία και να οικοδομήσει μια νέα Λευκορωσία, χωρίς τυραννία. Σας παρακαλώ, αν ξέρετε κάτι για τον θάνατο του Άλες, μεταβιβάστε την πληροφορία στη σύζυγό του, στα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης ή στους ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε.

Το καθεστώς του Λουκασένκο απομονώνεται ολοένα και περισσότερο μετά τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, αλλά και επειδή επέτρεψε στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το έδαφος της χώρας για να εξαπολύσει την επίθεσή της στην Ουκρανία. Το Viasna εκτιμά ότι υπάρχουν τουλάχιστον 1.500 πολιτικοί κρατούμενοι στη χώρα, μεταξύ των οποίων είναι και η Μαρία Κολεσνίκοβα, σημαντικό στέλεχος της αντιπολίτευσης. Την περασμένη εβδομάδα η αδελφή της είπε ότι η Μαρία Κολεσνίκοβα δεν έχει επικοινωνήσει με την οικογένειά της από τον Φεβρουάριο. Τον χειμώνα είχε νοσηλευτεί για μερικές ημέρες στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)