Σε πολιτική δίνη η Βρετανία – Πρόωρες εκλογές ζητούν οι Εργατικοί μετά την παραίτηση και την «έκρηξη» Johnson


 Η παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Boris Johnson από το βουλευτικό αξίωμά του συνεχίζει να δίνει το στίγμα στην πολιτική ζωή της χώρας τις τελευταίες μέρες με τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, Keir Starmer να ζητά τη διεξαγωγή πρόωρων γενικών εκλογών και τις διχόνοιες στις τάξεις των κυβερνώντων Τόρις να βαθαίνουν.

«Αυτή η φαρσοκωμωδία πρέπει να τελειώσει.
Οι πολίτες αρκετά ανέχτηκαν μια χαοτική κυβέρνηση των Τόρις και έναν αδύναμο πρωθυπουργό τον οποίο κανείς δεν ψήφισε», έγραψε στο twitter ο Starmer.
Ο Rishi Sunak ο επικεφαλής της κυβέρνησης που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Οκτώβριο, «πρέπει να προκηρύξει εκλογές και να αφήσει τον λαό να εκφραστεί για τα 13 χρόνια αποτυχίας των Συντηρητικών», πρόσθεσε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης.

Εκλογές ζητούν και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ζήτησαν επίσης πρόωρες εκλογές.
«Έφτασε η ώρα οι πολίτες να έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν για αυτή τη χαοτική διακυβέρνηση των Συντηρητικών», δήλωσε η Daisy Cooper αντιπρόεδρος του κόμματος.

Η έκρηξη Johnson

Ο Johnson ο οποίος παραιτήθηκε από πρωθυπουργός τον περασμένο Ιούλιο μετά από μια σειρά σκανδάλων, ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής (9/6) ότι παραδίδει την έδρα του ως βουλευτής.
Άλλοι δύο βουλευτές, στενοί του σύμμαχοι, παραιτήθηκαν επίσης από τη Βουλή των Κοινοτήτων την Παρασκευή και το Σάββατο.
Ο Johnson έδινε μάχη για το πολιτικό του μέλλον καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη η κοινοβουλευτική έρευνα για το αν παραπλάνησε τη Βουλή των Κοινοτήτων όταν δήλωσε ότι είχαν τηρηθεί όλοι οι κανόνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19.
Σε μια μακροσκελή ανακοίνωσή του ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε την κοινοβουλευτική επιτροπή που ήταν αρμόδια για την κοινοβουλευτική έρευνα για το «partygate», τα πάρτι που έγιναν στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά παράβαση των περιορισμών που συνδέονται με τον Covid-19, ότι θέλουν να τον «διώξουν από τη Βουλή».
Δήλωσε θύμα ενός «κυνηγιού μαγισσών» και κατακεραύνωσε τον διάδοχό του, Sunak.
«Είναι πολύ λυπηρό που αποχωρώ από το κοινοβούλιο – τουλάχιστον προς το παρόν.
Με αναγκάζει μια χούφτα ανθρώπων, που δεν έχουν αποδείξεις για να στηρίξουν τους ισχυρισμούς τους και χωρίς την έγκριση ακόμη και των μελών του Συντηρητικού κόμματος και, πολύ περισσότερο, του εκλογικού σώματος» ανέφερε στην ανακοίνωσή του.
Η παραίτησή του και των δύο συμμάχων του στο κόμμα οδηγεί στη διεξαγωγή εκλογών σε τρεις εκλογικές περιφέρειες, εκλογές υψηλού κινδύνου για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Οι Τόρις έχουν ήδη υποστεί σημαντικές απώλειες στις τοπικές εκλογές του Μαΐου.
Ο βρετανικός πολιτικός κόσμος αναρωτιέται πλέον για το πολιτικό μέλλον του Boris Johnson, ειδικά μετά την τελευταία του «έκρηξη».

www.bankingnews.gr