Γαλλία: Influencers μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με φυλάκιση...


 Οι influencers στη Γαλλία θα μπορούσαν πλέον να βρεθούν αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης εάν διαπιστωθεί ότι έχουν παραβιάσει τους νέους κανονισμούς προώθησης προϊόντων, μετά από νέα, σχετική νομοθεσία που εγκρίθηκε αυτή την εβδομάδα.


Ειδικότερα, περιορίζεται... η προώθηση των τυχερών παιχνιδιών και των στοιχημάτων και απαγορεύεται η διαφήμιση ειδικών, όπως ο καπνός. 


Η διακομματική νομοθεσία εγκρίθηκε ομόφωνα σε ψηφοφορία στη Γερουσία την Τετάρτη, αφού πρώτα πέρασε από το υπόλοιπο κοινοβούλιο.


Οι Γάλλοι βουλευτές δήλωσαν ότι, αντιμέτωποι με την αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που πέφτουν θύματα απάτης στο διαδίκτυο, προσπάθησαν να «αποσαφηνίσουν το περίγραμμα» της εμπορικής δραστηριότητας και να προσδιορίσουν τις «ευθύνες και τις υποχρεώσεις» των φορέων επιρροής.

 

Σύμφωνα με τους νέους νόμους τους, οι «φορείς εμπορικής επιρροής» δεν θα μπορούν να διαφημίζουν λαχεία ή τυχερά παιχνίδια σε πλατφόρμες που δεν έχουν τη δυνατότητα απαγόρευσης ανηλίκων.


Η προώθηση της αισθητικής χειρουργικής και ορισμένων χρηματοοικονομικών προϊόντων και ιατρικών συσκευών θα απαγορεύεται επίσης, μαζί με τον καπνό.


Οι παραβάσεις μπορεί να επισύρουν ποινή φυλάκισης έως και δύο ετών ή πρόστιμο έως και 300.000 ευρώ.


Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα των αρχών να ελέγχουν τους νέους κανόνες - ειδικά όταν οι λογαριασμοί των influencers είναι δημόσιοι και άρα μπορούν να τους δουν οι Γάλλοι αλλά οι ίδιοι είναι εκτός της δικαιοδοσίας της χώρας.


Η Γαλλία πιστεύεται ότι διαθέτει περισσότερους από 150.000 influencers, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας. 


Με πληροφορίες από BBC