Μπακαλική και αμπαλοσύνη...

 
Ξεπέρασαν τον εαυτό τους αυτές τις μέρες οι «πολέμιοι των φόρων» σε ασκήσεις μπακαλικής. Πιστοί στο δόγμα «τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι, έξι το λαδόξιδο» έχουν επιστρατεύσει την αριστεία τους για να μας πείσουν ότι οι έμμεσοι φόροι χτυπούν κυρίως τους πλούσιους. Αναστέναξαν τα σχολικά βιβλία, που προσπαθούν να εξηγήσουν σε 15χρονα ακριβώς το αντίθετο, από τα βασικά της οικονομίας για αρχάριους.

Σε μια εποχή που παγκοσμίως βγαίνουν ακόμα και... κάποιοι πολυεκατομμυριούχοι με στοιχειώδη κοινωνική ευθιξία και φωνάζουν «Φορολογήστε μας» (άμεσα), ο ένας με σκέρτσο και ο άλλος με χάρη προσπαθούν να μας πείσουν ότι η μεγαλοαστική τάξη θα χτυπηθεί μέσω έμμεσων φόρων, όπως ο ΦΠΑ - προφανώς επειδή τρώει πολύ ψωμί και πίνει άφθονο γάλα. Όταν μετά καταλαβαίνουν ότι τα μαθηματικά της οδού Πειραιώς κάπου «τρακάρουν» με τη λογική, προσπαθούν να τα μπαλώσουν με αστείες δικαιολογίες, υποδυόμενοι τους «παρεξηγιάρηδες». Είναι μια αριθμητική περίπου σαν εκείνη του «πανεπιστήμονα αντ’ αυτού», που εξηγούσε ότι περισσότερες ΜΕΘ φέρνουν περισσότερους θανάτους. Αλλά δεν θαμπώνουν μόνο στις θετικές επιστήμες. Έχουν λαμπρές επιδόσεις και στις θεωρητικές. Όπως η κυρία με το μονίμως φορεμένο πικρόχολο ύφος που πήγε να απαξιώσει τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα και απέδειξε ότι αγνοούσε ένα εμβληματικό έργο όπως η «Βαβυλωνία».


Η αγάπη του κυρίου Μητσοτάκη για το ποδόσφαιρο είναι επικοινωνιακά δεδηλωμένη. Άγνωστο τι συμβαίνει με τους στενούς του συνεργάτες. Συνεπώς, δεν μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά αν έχουν ως πρότυπό τους τον Χάρι ΜακΓκουάιρ και συνειδητά επιδιώκουν να μιμηθούν τον πολυδιαφημισμένο, αλλά άμπαλο σέντερ μπακ, που από μετεγγραφή δεκάδων εκατομμυρίων, που θα «θωράκιζε» την άμυνα της δεύτερης πιο ακριβής ομάδας του πλανήτη, κατέληξε να «τον λατρεύουν οι αντίπαλοι και (να) τον φοβούνται οι συμπαίκτες».


Ομως οι πολιτικοί μιμητές του «βασιλιά της γκάφας» στο ποδόσφαιρο δεν θα καταφέρουν να τον φτάσουν. Γιατί, ενώ στο ποδόσφαιρο οι γκέλες δεν μπορούν να κρυφτούν με τόσες κάμερες και διαθέσιμα replays, στο γήπεδο των ΜΜΕ 107 η κάμερα κοιτάει την εξέδρα. Έτσι, όσες στραβοκλοτσιές κι αν έχουν στο ενεργητικό τους, οι έμπιστοι του στενού κύκλου δεν φοβούνται μήπως καταντήσουν σαν τον Χάρι, περίγελος του YouTube. Καταλάβατε τώρα ποιο άθλημα είναι το πιο αγαπητό του «κυβερνήτη». Το μπουρδούκλωμα.


Κώστας Αργυρός


avgi.gr