Κυπριακό: Ο όρος του Ερντογάν για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις...


 Στο χρονοντούλαπο της ιστορίας μοιάζει να βάζει την περίοδο εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από... την κατεχόμενη Λευκωσία, ο Τούρκος ηγέτης που εξασφάλισε πρόσφατα μια νέα θητεία στον προεδρικό θώκο, μοιάζει να αλλάζει γραμμή επιστρέφοντας στο σκληρό ροκ.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον ηγέτη του ψευδοράτους, Ερσίν Τατάρ, έθεσε ως όρο για την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις την αναγνώριση της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου»


Ο Ερντογάν έφτασε στα κατεχόμενα της Κύπρου, στην πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του στις 28 Μαΐου. Ξεκίνησε το ταξίδι του καταθέτοντας στεφάνι στο Μνημείο Ατατούρκ στη Λευκωσία και υπέγραψε το βιβλίο μνήμης.


Όπως μετέδωσε στο Anadolu, ο πρόεδρος της Τουρκίας τόνισε πως «οι Τουρκοκύπριοι δεν υπήρξαν ποτέ μειονότητα» και επανέφερε το θέμα «αναγνώρισης της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» θέτοντας το ως προϋπόθεση για «επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό».


Έθεσε ως προτεραιότητα τη μεταφορά ηλεκτρισμού από την Τουρκία στο ψευδοκράτος και ευχήθηκε να ξεκινήσει σύντομα η ανοικοδόμηση 1.900 περίπου κοινωνικών κατοικιών στην περιοχή της Δερύνειας.


Για την ανατολική Μεσόγειο είπε ότι θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα κυριαρχικά και νόμιμα δικαιώματα των Τ/κ ενώ σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά και το Αιγαίο ανέφερε ότι επιθυμία του είναι το Αιγαίο να μετατραπεί σε θάλασσα ειρήνης.