Διανομέας ετών 58: Μονόδρομος το delivery για τον κ. Γιώργο

ΑνώνυμοςΤα αυξημένα ποσοστά ανεργίας και ο εργασιακός αποκλεισμός λόγω των ηλικιακών διακρίσεων κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης και έπειτα, υποχρέωσε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας να στραφούν στη διανομή και στην κατ' οίκον παράδοση για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Όπως αναφέρουν στα Dnews οι περισσότεροι οδηγήθηκαν στο delivery καθώς είτε έχασαν τις δουλειές τους, είτε προέρχονται από κακοπληρωμένους κλάδους.


Ο κ. Γιώργος διανύει το 58ο έτος της ηλικίας του. Έχει δυο παιδιά ένα ανήλικο και ένα ενήλικο το οποίο βρίσκεται στο δεύτερο έτος των σπουδών του. Είναι πτυχιούχος οικονομικών και το τελευταίο ενάμιση χρόνο αφού παραιτήθηκε απο την εταιρεία που εργαζόταν έπιασε δουλειά ως διανομέας.

«Στην εταιρεία που εργαζόμουν έβγαζα κοντά στα 800 ευρώ. Βέβαια δούλευα παραπάνω απο 8 ώρες. Οι συνθήκες ήταν απάνθρωπες. Λίγα χρήματα, πολλές ώρες, πολλή δουλειά, και φυσικά απο τις 10 επιπλέον ώρες μας πλήρωναν τις μισές. Δεν άντεχα άλλο και το βασικότερο δεν έβγαινα οικονομικά. Ένας γνωστός μου ανέφερε τη δουλειά. Οδηγάω χρόνια μηχανή οπότε σκέφτηκα πως είναι κάτι που θα με διευκόλυνε. Τα χρήματα που βγάζω είναι αρκετά καλά. Δίνω φαγητό για δυο γνωστές εταιρίες διανομής


Όσον αφορά τις συνθήκες του επαγγέλματος ο κ. Γιώργος σημειώνει πως είναι εξαντλητικές.

«Το μόνο θετικό όπως καταλαβαίνετε είναι τα χρήματα. Μισθός και tips. Οι συνθήκες είναι εξαντλητικές και επικίνδυνες. Το χειμώνα οδηγούμε μέσα στην βροχή, σε άθλιους δρόμους και με ασυνείδητους οδηγούς. Πολλά παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους. Από την άλλη το καλοκαίρι η ζέστη είναι αφόρητη. Υπάρχουν θετικά και αρνητικά στον συγκεκριμένο κλάδο. Το πρόβλημα όμως είναι όπως και στις υπόλοιπες δουλειές ότι υπερισχύουν τα αρνητικά», αναφέρει στα Dnews.

«Τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για εμάς τους μεγαλύτερους»

Με την σειρά του ο κ. Βασίλης είναι 52 ετών πατέρας ενός ανηλίκου τέκνου, δουλεύει ως delivery boy τον τελευταίο χρόνο.

«Είναι μία δύσκολη δουλειά. Πολλοί θεωρούν ότι είναι πανεύκολο διότι απλά μεταφέρουμε φαγητό. Ειδικά για εμάς τους μεγαλύτερους είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα. Έχω πρόβλημα με την μέση μου, γνωρίζω ότι δεν θα μπορώ να την κάνω για πολύ ακόμη αυτή την δουλειά. 

Οι αναταράξεις, οι ατέλειωτες ώρες οδηγήσης με καταβάλουν. Το ίδιο και αρκετούς συναδέλφους που βρίσκονται στην υλικά μου. Οι συνθήκες είναι δύσκολες, το κρύο και η ζέστη. Δεν είχα όμως άλλη επιλογή αφού απολύθηκα από την προηγούμενη δουλειά και δεν μπορούσα να βρω κάπου αλλού λόγω ηλικίας και προϋπηρεσίας. Δεν με καλούν καν για συνέντευξη γιατί με την προϋπηρεσία που έχω στα λογιστικά δεν γίνεται να μου προτείνουν θέση part time η με τον κατώτατο», υποστηρίζει στα Dnews.

dikaiologitika.gr