Συνελήφθη «σκιώδης τραπεζίτης» στη Γλυφάδα για ξέπλυμα 250 εκατ. από εμπόριο ναρκωτικών

Ανώνυμος
0

 


Ενας διαβόητος απατεώνας που ξέπλενε βρώμικο χρήμα για λογαριασμό των μεγαλύτερων εγκληματιών του κόσμου, συνελήφθη στις 31 Μαΐου στην Αθήνα, σύμφωνα με τη Europol

Η σύλληψή του αποτέλεσε το αποκορύφωμα μιας μακράς έρευνας της ολλανδικής αστυνομίας για τη δράση αυτού του «σκιώδους τραπεζίτη» που δραστηριοποιείται στην Ολλανδία. Ο άνδρας θεωρείται ύποπτος ότι ηγείτο εγκληματικής οργάνωσης που ξέπλενε εκατομμύρια ευρώ σε μηνιαία βάση για εγκληματίες.

Η Europol κατάφερε να συγκεντρώσει πλήθος πληροφοριών εισχωρώντας στα συστήματα τριών εργαλείων κρυπτογραφημένης επικοινωνίας που χρησιμοποιούσαν κατά κόρον οι εγκληματίες, τα Encrochat, Sky ECC και ANOM. 

Πρόκειται για 52χρονο Ελληνα, αλβανικής καταγωγής, που εντοπίστηκε και συνελήφθη στη Γλυφάδα, ως ηγετικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης που συλλέγει και διανέμει μεγάλα χρηματικά ποσά από την Ολλανδία.

Η εγκληματική οργάνωση διακινούσε χρήματα σε καθημερινή βάση, μέσω «υπόγειου» τραπεζικού συστήματος με τη χρήση κρυπτογραφημένων επικοινωνιών και υπολογίζεται ότι για μέσα σε δέκα μήνες είχαν διακινηθεί 250 εκατομμύρια ευρώ.

Η σύλληψή του επιτεύχθηκε ύστερα από πολύμηνη συνεργασία του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής με τις Ολλανδικές Αρχές.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε στην κατοικία του συλληφθέντα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χρηματικά ποσά σε χαρτονομίσματα προερχόμενα από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων ευρώ, δολάρια ΗΠΑ, δολάρια Καναδά , δολάρια Αυστραλίας, ελβετικά φράγκα, λίρες Τουρκίας, Dirhams Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Rand Νοτίου Αφρικής.

Επίσης, κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα, μεταξύ των οποίων και κινητό που χρησιμοποιείται για κρυπτογραφημένες συνομιλίες μέσω ειδικών εφαρμογών, tablet, ψηφιακός δίσκος και κάρτες SIM.

Η Επιχειρησιακή Διεύθυνση του Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής συνεχίζει τη συνεργασία με τις αντίστοιχες Ολλανδικές Αρχές και με τις αρμόδιες Δικαστικές Αρχές της χώρας, καθώς υπάρχουν βάσιμες υποψίες περί νομιμοποίησης εσόδων στην Ελλάδα προερχομένων από εγκληματικές δραστηριότητες.

thessnews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)