Ρώσοι στρατιώτες εκτελούν το «Διάταγμα 222» του Πούτιν και σκοτώνουν τους συντρόφους τους που υποχωρούν από Ουκρανούς

 
Συγκλονιστικό βίντεο, το οποίο πηγές του Κιέβου ισχυρίζονται ότι γυρίστηκε από ουκρανικό στρατιωτικό drone, εμφανίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που δείχνει Ρώσους στρατιώτες να σκοτώνουν τους συντρόφους τους που εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και υποχώρησαν από το μονοπάτι του ουκρανικού στρατού.

Το βίντεο, που δημοσιεύτηκε στο Twitter, δείχνει μια ομάδα στρατιωτών να τρέχουν προς μια κατεύθυνση και να συγκρούονται ουσιαστικά με μια άλλη ομάδα στρατιωτών που έρχονται από την αντίθετη κατεύθυνση. Οι στρατιώτες από τη δεύτερη ομάδα ανοίγουν πυρ εναντίον των υποχωρούντων και αναγκάζουν τους υπόλοιπους να γυρίσουν πίσω.

 

Στα τέλη Μαρτίου, εμφανίστηκαν οι πρώτες μαρτυρίες στρατιωτών της Μόσχας για την ύπαρξη των λεγόμενων «αποσπασμάτων αποκλεισμού». Τα μέλη μιας νεοσύστατης ρωσικής μονάδας επίθεσης κατηγόρησαν τους διοικητές τους ότι ανέπτυξαν στρατεύματα για να τους εμποδίσουν να υποχωρήσουν και τους απείλησαν με θάνατο.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών υποστήριξαν ότι ο στρατός του Πούτιν είχε αποκαταστήσει την παράδοση των περίφημων «αποσπασμάτων αποκλεισμού», τα οποία έχουν ως αποστολή να ανοίξουν πυρ εναντίον των δικών τους στρατιωτών που προσπαθούν να υποχωρήσουν από τα ουκρανικά στρατεύματα.

Ο ουκρανικός στρατός είπε σε εκείνη την περίπτωση ότι επρόκειτο για μια λεγόμενη "παραγγελία 222" ανάλογη με την περίφημη "διαταγή 227" που υπέγραψε ο Στάλιν στις 28 Ιουνίου 1942, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, κατά τη Μάχη του Στάλινγκραντ.

Η διαταγή απαγόρευε κάθε αποχώρηση από τον εχθρό και προέβλεπε τον πολυβολισμό, από σοβιετικά ειδικά αποσπάσματα, των Ρώσων στρατιωτών που έφευγαν από τις γερμανικές θέσεις.