Εκλογές 2023: Κινούμενη άμμος το εκλογικό τοπίο – Πού βάζουν τον πήχη τα κόμματα εν όψει της 25ης Ιουνίου

Ανώνυμος

 


Οι προεκλογικές συγκρούσεις συνεχίζονται, ωστόσο όλα τα κομματικά επιτελεία στέλνουν ένα κοινό μήνυμα στους ψηφοφόρους τους, να μην υπάρξει εφησυχασμός στις δεύτερες κάλπες.

Κανένας δεν προέβλεψε, και ίσως να μην μπορούσε να το κάνει, το μέγεθος της διαφοράς ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Με τις ημέρες να έχουν περάσει και με τα κόμματα να έχουν ήδη ξεκινήσει τις προεκλογικές καμπάνιες εν όψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου, ένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την περίοδο που διανύουμε είναι σίγουρα η αβεβαιότητα.

Μπορεί το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών να μη θεωρείται πιθανό να ανατραπεί, τουλάχιστον αναφορικά με τη σειρά των κομμάτων, ωστόσο όλα τα κομματικά επιτελεία συμφωνούν σε ένα πράγμα: δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Όλοι φοβούνται την αποχή, έστω και για διαφορετικούς λόγους.

Πόσοι σκέφτονται να αλλάξουν την ψήφο τους

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ήταν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της GPO για την εφημερίδα «Παραπολιτικά» στην οποία υπήρχε το ερώτημα εάν οι ψηφοφόροι σκέφτονται να αλλάξουν την επιλογή τους στις επερχόμενες εκλογές.

Οι απαντήσεις ενισχύουν το συμπέρασμα ότι η αβεβαιότητα είναι καθοριστικό στοιχείο της περιόδου που διανύουμε, όχι μόνο της προεκλογικής αλλά συνολικά, με τα κόμματα να χρειάζεται να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους αυτή την παράμετρο. Το εκλογικό τοπίο θυμίζει κινούμενη άμμο.

Αναλυτικότερα, στο ερώτημα αν σκέφτεστε να αλλάξετε την ψήφο σας, να ψηφίσετε δηλαδή διαφορετικό κόμμα στις δεύτερες εκλογές από αυτό που ψηφίσατε την πρώτη φορά, το 23,2% απαντά στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση ναι ή μάλλον ναι.

in.gr