Οι 11 «παίκτες» του σκανδάλου Qatargate...

 
Έξι μήνες έχουν περάσει από εκείνο το πρωί της Παρασκευής όταν η βελγική αστυνομία έκανε έφοδο σε οικίες και γραφεία κορυφαίων πολιτικών προσώπων στο πλαίσιο σκανδάλου χρηματισμού  που γρήγορα θα ονομαζόταν Qatargate και το οποίο θα αποκάλυπτε  έναν σκοτεινό υπόκοσμο ξένων παρεμβάσεων που δρουν στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 


Το... Politico σε άρθρο του με τίτλο «11 βασικοί παίκτες του Qatargate -  πού βρίσκονται τώρα;» επικεντρώνεται στα πρόσωπα «κλειδιά» του σκανδάλου διαφθοράς. Η έρευνα των βελγικών αρχών βρισκόταν σε εξέλιξη για μήνες και έφερε στο φως στοιχεία ότι το Κατάρ, το Μαρόκο και η Μαυριτανία είχαν εισχωρήσει βαθιά στις δημοκρατικές διαδικασίες της ΕΕ διαφθείροντας τους ευρωπαίους βουλευτές με σχεδόν 1,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά.

Έξι μήνες μετά από εκείνη την 9η Δεκεμβρίου, αρκετοί νυν και πρώην ευρωβουλευτές μαζί με έναν βοηθό πέρασαν χρόνο πίσω από τα κάγκελα με προκαταρκτικές κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματικό δίκτυο. 

Υπάρχουν υποδείξεις από τους επικεφαλής ανακριτές ότι θα μπορούσαν να έρθουν περισσότερες εξελίξεις στην υπόθεση σημειώνει το Politico.

Οι 11 «παίκτες» του σκανδάλου Qatargate
 
1. Pier Antonio Panzeri — Ο αρχηγός 

Ο  Panzeri δεν είχε και τόσο... ενδιαφέρον πριν από το Qatargate.

Ένα άτομο που συνεργάστηκε με τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή είπε ότι είχε μια τάση να περνά τις συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής επιτροπής παρακολουθώντας ντοκιμαντέρ στο YouTube σχετικά με αεροπορικά δυστυχήματα στο iPad του.

Φυλακισμένος στο Βέλγιο από τον Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο, ο  Panzeri παραδέχτηκε την ενοχή του και συμφώνησε να κατονομάσει ονόματα σε μια συμφωνία που έγινε με τους εισαγγελείς σε αντάλλαγμα για μια ήπια ποινή. Ελεύθερες αφέθηκαν επίσης η σύζυγος και η κόρη του, που συνελήφθησαν στην Ιταλία.

Στις καταθέσεις του «καρφώνει» άλλους ευρωβουλευτές και μιλάει για λήψη δώρων και δωροδοκιών σε μετρητά από τις τρεις χώρες που αναφέρονται παραπάνω. Η αστυνομία κατέσχεσε 600.000 ευρώ σε μετρητά στο σπίτι του στις Βρυξέλλες στις 9 Δεκεμβρίου.

Συνδικαλιστής με ενδιαφέρον για τον Κόλπο, κατείχε ορισμένες θέσεις υψηλού προφίλ στα 15 χρόνια του στη Βουλή, ωστόσο παρέμεινε διακριτικός και χαμηλών τόνων. Το 2018 υπέγραψε μια μυστική συμφωνία για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το Κατάρ, όπως αποκάλυψε το Politico.

Μετά την αποχώρησή του από το Κοινοβούλιο το 2019, διατήρησε την πρόσβασή του στο κτίριο χάρη στη μη κυβερνητική του οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Fight Impunity που εδρεύει στις Βρυξέλλες, παροτρύνοντας επιτυχώς σεβαστά ονόματα να ενταχθούν στο τιμητικό συμβούλιο της.

Ο Panzeri παραμένει σε κατ' οίκον περιορισμό στις Βρυξέλλες.

2. Εύα Καϊλή - Ένα... αστέρι πέφτει

Η λαμπερή Ελληνίδα τηλεοπτική παρουσιάστρια που έγινε πολιτικός βρέθηκε στην κορυφή, έχοντας περάσει ένα χρόνο ως αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής πριν αρχίσει να καταστρέφεται η καριέρα της τον περασμένο Δεκέμβριο.

Εκείνη τη μοιραία μέρα, έδωσε στον πατέρα της μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά και τον έβγαλε από το διαμέρισμά της, προτού την πιάσουν επ'αυτοφόρω με τα φαινομενικά παράνομα έσοδα. Οδηγήθηκε στη φυλακή και μέσα σε λίγες μέρες έχασε όλες τις βουλευτικές της θέσεις.

Η Καϊλή είχε κάνει ομιλίες υπέρ του Κατάρ στο Κοινοβούλιο ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA, άσκησε πιέσεις σε άλλους ευρωβουλευτές για να υιοθετήσουν μια πιο ήπια γραμμή όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα της χώρας του Κόλπου και εμφανίστηκε σε ψηφοφορία για την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για το Κατάρ που δεν είχε λόγο να παρευρεθεί.

Ωστόσο, δήλωνε αθώα από την αρχή, αρνούμενη να υποχωρήσει παρά το γεγονός ότι πέρασε περισσότερο στη φυλακή από οποιονδήποτε άλλο ύποπτο, κατά τη διάρκεια της οποίας φέρεται να έχει κακή μεταχείριση και υποστήριξε ότι οι αρχές παραβίασαν τα δικαιώματά της ως μητέρας.

Πρόσφατα απαλλαγμένη από συνθήκες κατ' οίκον περιορισμού, σχεδιάζει μια πολιτική επιστροφή στο Κοινοβούλιο με την ομάδα των ακριβών δικηγόρων της.

3. Francesco Giorgi - Ο έμπιστος βοηθός

Ο κοινοβουλευτικός βοηθός  Francesco Giorgi , ο οποίος είναι ο σύντροφος της Εύας Καϊλή και ο πατέρας της κόρης τους, είναι επίσης ο κρίκος μεταξύ της Καϊλή και του  Panzeri.

Οι δύο Ιταλοί διατηρούν επαφές εδώ και χρόνια, με τον Giorgi να ενεργεί για χρόνια ως πολιτικός βοηθός και διερμηνέας για τον μεγαλύτερο Παντσέρι.

Συνελήφθη λίγα λεπτά πριν από την Καϊλή τον Δεκέμβριο και παραδέχτηκε γρήγορα τον ρόλο του στο κύκλωμα διαφθοράς.

Μετά από χρόνια ως βοηθός του Panzeri , το 2019 μεταπήδησε για να εργαστεί για τον ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο, έναν άλλο βασικό ύποπτο.

Βγήκε από τη φυλακή και μετά από κατ' οίκον περιορισμό, έχει ήδη εντοπιστεί να περνά από το Κοινοβούλιο.

4. Marc Tarabella — Ο τοπικός αντιήρωας 

Ο Βέλγος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής  Marc Tarabella είχε τη φήμη πριν από το Qatargate ως μια προσιτή φιγούρα.

Τώρα κατηγορείται ότι έλαβε δώρα, αφού ο Panzeri σχυρίστηκε ότι δέχθηκε έως και 140.000 ευρώ από αυτόν για να επηρεάσει τη δουλειά για το Κατάρ στο Κοινοβούλιο. Ο  Marc Tarabella τα διαψεύδει όλα και δηλώνει αθώος.

Ο  Tarabella συνελήφθη τον Φεβρουάριο και εκδιώχθηκε αμέσως από την πολιτική του ομάδα.

Μόλις πίσω από τα κάγκελα, προσπάθησε και απέτυχε να αναγκάσει τον αρχιανακριτή Michel Claise να παραιτηθεί από την υπόθεση σε μια τολμηρή νομική αντεπίθεση, αμφισβητώντας την ουδετερότητα του δικαστή.

Απελευθερώθηκε από τη φυλακή τον Απρίλιο και έπειτα από κατ' οίκον περιορισμό, επιστρέφει στο να κάνει αυτό που κάνουν καλύτερα οι ευρωβουλευτές: να εκφωνεί ομιλίες σε ένα άδειο ημίκυκλο.

5. Andrea Cozolino — Ο νομοθέτης σε κενό

Από τους τρεις εν ενεργεία Σοσιαλιστές και Δημοκράτες ευρωβουλευτές που κατηγορούνται για διαφθορά, ο Ιταλός είναι ο περίεργος - κυρίως επειδή δεν έχει πατήσει το πόδι του στο Βέλγιο εδώ και μήνες.

Από τότε που συνελήφθη σε νοσοκομείο της Νάπολης τον Φεβρουάριο, αγωνίζεται να εκδοθεί στο Βέλγιο ενώ παρέμενε σε κατ' οίκον περιορισμό. Οι Βέλγοι θέλουν να τον ανακρίνουν για κατηγορίες ότι μπλόκαρε αποφάσεις για χώρες όπως το Μαρόκο με αντάλλαγμα μετρητά. Το 2019, ανέλαβε από τον Panzeri επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Μαγκρέμπ του Κοινοβουλίου, προσλαμβάνοντας τον Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Ο Andrea Cozolino επίσης αποσυρμένος από τη σοσιαλιστική ομάδα, αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραγία. Μετά από μια παρατεταμένη γραφειοκρατία μεταξύ του βελγικού και του ιταλικού νομικού συστήματος, η έκδοσή του εγκρίθηκε - αν και ο Κοτσολίνο ασκεί έφεση για την υπόθεση στο ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας.

6. Abderrahim Atmoun — Ο άνθρωπος από το Ραμπάτ

Ως πρεσβευτής του Ραμπάτ στην Πολωνία, ο Μαροκινός πολιτικός ήταν ένας από τους πιο καλά συνδεδεμένους διπλωμάτες στην Ευρώπη πριν γίνει ένα από τα πρώτα δημόσια πρόσωπα του σχεδίου διαφθοράς που διερευνήθηκε από τις βελγικές αρχές.

Σύμφωνα με δύο εντάλματα σύλληψης, ο Abderrahim Atmoun εμφανίζεται ως μία από τις τακτικές επαφές του Panzeri.

Ο διπλωμάτης πέταξε πίσω στην πατρίδα του στα μέσα Δεκεμβρίου και ήταν πολύ διακριτικός από τότε.

7. Ali Bin Samikh Al Marri — Ο «ελεγκτής» του Κατάρ

Ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ εξελέγη τη Δευτέρα ως πρόεδρος της ετήσιας διάσκεψης του Οργανισμού Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών - παρά τον υποτιθέμενο ρόλο του στο Qatargate και την κριτική που έχει αντιμετωπίσει η χώρα του για τη μεταχείριση των μεταναστών εργαζομένων κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA πέρυσι. «Ο Δρ. Ali δεν έχει κατηγορηθεί επίσημα για οποιαδήποτε αδικοπραγία. Αλλά το όνομά του εμφανίζεται στην έρευνα της βελγικής αστυνομίας ως ο «ελεγκτής» των δραστηριοτήτων του Παντσέρι.

Ο Al Marri  ήταν το πρόσωπο της εκστρατείας διεθνούς διπλωματίας του Κατάρ για να κερδίσει φίλους, αφού οι δεσμοί με τους γείτονές του στον Κόλπο επιδεινώθηκαν. Ήταν επίσης συχνός καλεσμένος στην υποεπιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου συναντούσε τακτικά μερικούς από τους βασικούς υπόπτους.

8. Niccolò Figà-Talamanca — Ο επικεφαλής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο επικεφαλής μιας ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα που δραστηριοποιείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την επωνυμία «Όχι Ειρήνη Χωρίς Δικαιοσύνη», συνελήφθη, κατηγορήθηκε για διαφθορά και φυλακίστηκε νωρίς. Αλλά αφέθηκε ελεύθερος στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν οι εισαγγελείς φάνηκαν να υποβαθμίζουν τον ύποπτο ρόλο του μετά την ομολογία του Παντσέρι.

Η ΜΚΟ του είχε νοικιάσει χώρο γραφείου στη ΜΚΟ του Παντσέρι «Fight Impunity» και μοιράζονταν επίσης έναν χορηγό, μια ομάδα με έδρα τις ΗΠΑ που ονομάζεται Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - η οποία έχει αρνηθεί οποιαδήποτε γνώση ή ρόλο στην υπόθεση Qatargate.

9. Monica Bellini — Η λογίστρια 

Η βελγική εισαγγελία έχει υποπτευθεί ότι η λογίστρια του Παντσέρι τον βοήθησε να μετακινήσει παράνομα έσοδα βοηθώντας στη δημιουργία μιας εταιρείας που ονομάζεται Equality Consultancy, η οποία είχε ακόμη και αποτύπωμα στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η ίδια αρνήθηκε ότι διέπραξε αδικήματα.

Περιπλέκοντας περαιτέρω την κατάσταση, μια ξεχωριστή έρευνα από τις ιταλικές δικαστικές δυνάμεις βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη για άλλα πρόσωπα γύρω από την Μπελίνι και την εταιρεία.

10. Luca Visentini— Ο συνδικαλιστής 

Ο ηγέτης των εργατικών ήταν ένας από τους πρώτους που συνελήφθησαν - και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος χωρίς κατηγορίες.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για να εκλεγεί επικεφαλής της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), αναγνώρισε ότι έλαβε περίπου 50.000 ευρώ ως δωρεά εκστρατείας από τη ΜΚΟ Fight Impunity του Panzeri- που παραδόθηκαν ως μετρητά μέσα στους φακέλους του Άγιου Βασίλη, σύμφωνα με ορισμένα μέσα ενημέρωσης.

Ο Visentini διατήρησε την αθωότητά του, λέγοντας ότι τα χρήματα δεν έπαιξαν κανένα ρόλο στη θετική του δήλωση σχετικά με τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις του Κατάρ στον προηγούμενο ρόλο του ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.

11. Maria Arena — Η «επαγγελματίας φίλη» του Panzeri

Η ιταλόφωνη Βελγίδα ευρωβουλευτής ήταν γνωστό ότι ήταν στενή συνεργάτιδα του κύριου υπόπτου Panzeri. Περιέγραψε τους δεσμούς τους ως δεσμούς «επαγγελματικής φιλίας» και ο Πανζερι επέμενε στην αθωότητά της.

Ούτε ανακρίθηκε ούτε κατηγορήθηκε από εισαγγελείς, έχει δηλώσει σταθερά ότι είναι αθώα και ότι δεν εμπλέκεται, και συνεχίζει το έργο της ως ευρωβουλευτής. Αλλά αναφέρεται σε ένα ένταλμα σύλληψης ως μέλος μιας ομάδας ευρωβουλευτών που φέρεται να έκαναν αυτό που ζήτησε ο Panzeri.

Bonus - Michel Claise — Ο επικεφαλής ιεροεξεταστής

Ενώ αυτοί οι 11 είναι ο καθένας σε κάποιο βαθμό συνδεδεμένος με το σκάνδαλο, ο Κλεζ «κατηγορείται» ότι έλυσε όλους τους συνδέσμους.

Ένας αινιγματικός δικαστής που γράφει μυθιστορήματα στον ελεύθερο χρόνο του και έχει εμμονή με το οικονομικό έγκλημα, ο Βέλγος δικαστής εξακολουθεί να ηγείται της έρευνας με ανακριτές κατά της διαφθοράς, έχοντας επιζήσει από την προσπάθεια του Ταραμπέλα να τον απομακρύνει.

Το αν το μικροσκοπικό Βέλγιο μπορεί να καταρρίψει ένα υποτιθέμενο παγκόσμιο κύκλωμα διαφθοράς που έχει χτυπήσει την καρδιά της δημοκρατίας της ΕΕ μπορεί απλώς να εξαρτάται από αυτόν.