Street food: Αυτά είναι τα καλύτερα 29 μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας

Ανώνυμος
0

 



Στα στενά του ιστορικού κέντρου, το street food ζει μεγάλες δόξες και έχει ενδιαφέρον. Παρακάτω θα βρείτε τις δικές μας αγαπημένες προτάσεις, που τις απολαμβάνουμε στον δρόμο, περπατώντας στην πόλη.

Mirch

Οι δύο φούρνοι ταντούρι ψήνουν καθημερινά τεράστια μαριναρισμένα σουβλάκια, δίπλα τα ναν ζυμώνονται τη στιγμή της παραγγελίας και ψήνονται τραγανά στα τοιχώματα του φούρνου και πιο δίπλα τα βαθιά τηγάνια, γουόκ, αναλαμβάνουν τις σαμόζας (τηγανητά, γεμιστά ινδικά πιτάκια) και τα λεπτοκομμένα κρεμμυδάκια, ενώ στα μπακιρένια σκεύη φιλοξενείται το μπασμάτι, είτε σκέτο είτε με κάρδαμο, δάφνη και γαρίφαλο. Και πίσω από όλα αυτά, ένα μεγάλο ψυγείο με πολλές σπάνιες μπίρες από όλο τον κόσμο. Αυτή είναι η ατμόσφαιρα που επικρατεί στο ινδικό Mirch, όπου τα «σουβλάκια» κοτόπουλου είναι τεράστια, ό,τι πρέπει να τα μοιραστείτε.

Ερμού 109, Μοναστηράκι, τηλ. 2103239759

Saitama
saitama_2

Σε αυτό το μικρό μαγαζί βγαλμένο κατευθείαν από τα ιαπωνικά manga, θα έρθετε για δύο λόγους. Πρώτον, για τα on tap κοκτέιλ του Σταμάτη Σταματιάδη και δεύτερον, για το street food φαγητό που υπογράφει ο σεφ Ανταμ Κοντοβάς. Εδώ, λοιπόν, θα συνδυάσετε ένα Negroni ή ένα Mai Tai με ιδιαίτερα κεμπάπ (αυτό με τη γαρίδα και το χοιρινό είναι απλά φανταστικό, όπως και το vegan με κιμά λαχανικών και ταχίνι) και χορταστικά νουντλς σαν το Τομ Κα Γκάι που συνδυάζει κοτόπουλο, τόφου και μανιτάρια.

Κεραμεικού 101, Κεραμεικός, τηλ. 2103471850

Querilla chef burgers

Σε αυτό το λιλιπούτειο μπεργκεράδικο, των μόλις 10 τ.μ., θα βρείτε μόνο cheese burger και τίποτε άλλο. Ο σεφ και ιδιοκτήτης του, Fahd Kassem, άνοιξε αυτό το μαγαζί για να πουλά φθηνά -στοιχίζει μόνο 3 ευρώ, ενώ αν το πάρετε με διπλό μπιφτέκι, 4- και ποιοτικά burgers. Το ψωμί είναι από πατάτα και το τυρί, cheddar, και άφθονο. Τρώγεται σε δύο μπουκιές και ποτέ δεν παραγγέλνετε μόνο ένα. Πάντα σε ζυγό αριθμό.

Σολωμού 33, Εξάρχεια, τηλ. 21030287944

Καλίντα - Μαλίνκα
kalinka-malinka_2

Στα χρυσαφένια, φουσκωτά πιροσκί είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς, πόσο μάλλον όταν είναι χειροποίητα, φρέσκα και φτιάχνονται με τον παραδοσιακό τρόπο. Όπως, δηλαδή, συμβαίνει στο εν λόγω μαγαζί. Αγαπημένο μας εκείνο με τον κιμά, αλλά και εκείνο που γεμίζεται με πατάτα και μανιτάρι. Κι αν πάλι δεν συμπαθείτε τα τηγανητά -αν και εκεί κρύβεται η νοστιμιά-, εδώ θα βρείτε και πιροσκί φούρνου γεμιστό με μανιτάρια και τυρί.

Σόλωνος 81, Εξάρχεια, τηλ. 2103388358
Σταδίου 27, πλ. Κλαυθμώνος, τηλ. 2103316070

Σταμάτης
Από νωρίς το πρωί οι φούρνοι έχουν πάρει φωτιά. Λαχταριστές, ζυμαρένιες «βαρκούλες» στολισμένες με τυρί, σουτζούκι, παστουρμά, λουκάνικο κ.ά. μπαινοβγαίνουν. Αφού ψηθούν, στολίζουν στη μικρή βιτρίνα αυτού του εργαστηρίου που χρόνια τώρα ετοιμάζει από τα πιο νόστιμα με αφράτη ζύμη πεϊνιρλί της πόλης. Αν το επισκεφθείτε μετά τις 12, δύσκολα θα βρείτε όλη την γκάμα του. Επίσης, από εδώ μπορείτε να αγοράσετε για το σπίτι πίτες για σουβλάκι και βάση για πίτσες.

Ακαδημίας 77, Αθήνα, τηλ. 2103300055

Granello

Κρύβεται σε έναν μικρό, στενό πεζόδρομο παράλληλο της οδού Περικλέους. Εκεί ο Κυριάκος Λιοδάκης έβαλε έναν ξυλόφουρνο και άρχισε να ζυμώνει λεπτές, νόστιμες πίτσες, όπως κάνουν στη Νάπολη. Το ζυμάρι που φτιάχνει αποτελείται μόνο από προζύμι, αλεύρι και νερό. Το μυστικό του είναι ότι ξεκουράζεται για 48 ώρες προτού στολιστεί από υλικά που έρχονται είτε από την Ιταλία, είτε από Έλληνες μικρούς παραγωγούς. Ο κατάλογος περιλαμβάνει 11 διαφορετικές πίτσες, για όλα τα γούστα. Αγαπημένη η Piccante με το καυτερό σαλάμι, το μέλι με τσίλι αλλά και η Vulcana με το ιδιαίτερο, πικάντικο λουκάνικο ’nduja.

Περικλέους 18, Σύνταγμα, τηλ. 2103226542

Feyrouz
feyrouz_2

Ό,τι και να σας πω για το Feyroyz, είναι λίγο. Από τις πιο γνωστές και αγαπημένες γωνιές πολλών συμπολιτών μας για νόστιμα λαχματζούν, πιντέ (κοινώς πεϊνιρλί) και σούπες. Εδώ και αρκετά χρόνια έχει αλλάξει τη φιλοσοφία του street food στη πόλη. Οι νοστιμιές της κυρίας Ελένης Φεϊρούζ που τις ετοιμάζει καθημερινά, το χαμόγελο των γιων της, Ανδρέα και Σάββα, θα σας ζεστάνουν στην ψυχή. Η επίσκεψη σε αυτό το μαγαζί είναι πάντα και μια μοναδική εμπειρία. Και ακριβώς απέναντι, θα βρείτε και τν γλυκιά του εκδοχή με ανατολίτικα εδέσματα και την ίδια πάντα αγάπη για το φαγητό.

Καρόρη 23 & Αγάθωνος, Μοναστηράκι, τηλ. 2130318060

Poké Hawaian Sushi & Sando
poke-hawaian-shushi-sando_2

Δύο μαγαζιά που μοιράζονται τον ίδιο χώρο, την ίδια μικρή κουζίνα, αλλά έχουν εντελώς διαφορετική φιλοσοφία. Το Poké σερβίρει μπολάκια που τα γεμίζουν με
ρύζι, με σολομό ή το ψάρι ημέρας, ή γαρίδες και στη συνέχεια τα εμπλουτίζουν με διάφορα λαχανικά, μυρωδικά και σάλτσες. Από την άλλη το Sando, που «παίζει» με τα ομώνυμα ιαπωνικά σάντουιτς με το αφράτο ψωμάκι που ονομάζεται shokupan και τελευταία είναι πολύ της μόδας.

Πετράκη 7, Σύνταγμα, τηλ. 2103226653

Βόλβη

Στρίβοντας από την Αιόλου με κατεύθυνση την Αθηνάς, πέφτεις πάνω στο μικρό αυτό στέκι, που βρίσκεται σε μια από τις πλαϊνές εισόδου της Βαρβακείου, και «χτυπάτε» ένα μικρό αυθεντικό σουβλάκι. Το κρέας είναι αγορασμένο από χασάπικο λίγα μέτρα πιο πέρα, εντός της κρεαταγοράς. Η πίτα είναι αφράτη χωρίς περιττά λάδια. Η ντομάτα είναι ικανοποιητική, το κρεμμύδι λεπτοκομμένο και η σάλτσα «πάπρικα», ελαφρώς καυτερή και απαραίτητη. Είτε σουβλάκι χοιρινό πάρετε, είτε σουτζουκάκια -βομβίδια όπως τα λένε- είναι το ίδιο νόστιμα και εθιστικά. Προσοχή: πατάτες μη ζητήσετε, δεν έχουν.

Ευριπίδου 24-26, Αθήνα, τηλ. 2111180587

Hoocut
hoocut_2

Σε αυτό το μοντέρνο σουβλατζίδικο, το σουβλάκι αντιμετωπίζεται, ετοιμάζεται και σερβίρεται αλλιώς. Με άλλη προσοχή και οπτική γωνία. Παίζουν με τέσσερα κρέατα (χοιρινό, μοσχαρίσιο, κοτόπουλο, προβατίνα) που προσφέρονται με τρεις διαφορετικούς τρόπους: τυλιχτά, ανοιχτά σε μαλακή πίτα, και εν είδει μερίδας πάνω σε πατάτες τηγανητές. Τα τυλιχτά είναι λίγο μικρότερα από το συνηθισμένο μέγεθος, όποτε καλό είναι να ζητήσετε από την αρχή δύο. Αντίθετα, οι μερίδες είναι πιο πληθωρικές, όποτε μην το παρακάνετε.

Πλ. Αγίας Ειρήνης 9, Μοναστηράκι, τηλ. 2103240026

Falaffellas
falaffellas_2

Οι τεράστιες ουρές που σχηματίζονται μπροστά από τον πάγκο καθημερινά τις μεσημεριανές ώρες είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του - ένα ακόμα, η ρετρό τέντα του. Η φήμη αυτού του μικρού μαγαζιού είναι δυσανάλογη με το μέγεθός του. Σερβίρει ένα από τα πιο λαχταριστά τυλιχτά φαλάφελ του κέντρου και σε αξιοπρεπή τιμή. Οι τραγανοί του ρεβιθοκεφτέδες μπαίνουν είτε σε μικρή πίτα, είτε σε πίτες γίγας, σαφώς πιο χορταστικών διαστάσεων, με τα κλασικά συνοδευτικά. Το «τυλιχτό» φαλάφελ ετοιμάζεται στη στιγμή και καταναλώνεται στα παρακείμενα παγκάκια, παρέα με μουσική του δρόμου.

Αιόλου 51, Αθήνα, τηλ. 2103239809

Not just falafel

Ναι, εδώ όπως πρεσβεύει και το όνομά του, δεν θα συναντήσεις μόνο falafel ή τουλάχιστον μόνο στις κλασικές του παραλλαγές. Θα βρεις και πίτες με σις ταούκ (ζουμερά σουβλάκια κοτόπουλου) τυλιχτά με kibbe από πλιγούρι και κιμά, μέχρι φαλάφελ του Chef με μουχαμάρα, γιαούρτι δυόσμου, λαχανικά και πίκλες. Όλα αυτά στο υπέροχο νεοκλασικό με την υπογραφή του Τσίλερ, στη γωνία Ρόμβης και Περικλέους.

Ρόμβης 16 & Περικλέους, Αθήνα, τηλ. 2103211393

The Black Salami Microbakery

Μπορεί να είναι ένας φούρνος «νέας γενιάς» όπως τους χαρακτηρίζουμε, όμως εκτός από το προζυμένιο ψωμί -το πολύσπορο είναι όλα τα λεφτά- που θα βρείτε στα ράφια του, στις μπροστινές βιτρίνες υπάρχουν νόστιμα και χορταστικά σάντουιτς αλλά και πίτες, οι οποίες φτιάχνονται με flatbread αντί για φύλλο. Σας προτείνω την κιμαδόπιτα καθώς και τη μανιταρόπιτα, ενώ από τα σάντουιτς σίγουρα εκείνο με το παστράμι Νέας Υόρκης, πεκορίνο και τουρσί λάχανο και καρότο.

Ζωοδόχου Πηγής 71, Εξάρχεια, τηλ. 2114187956

Vegan Beat Athens

Ίσως να έχετε ακούσει για τη spiral τηγανητή πατάτα που σερβίρει. Ίσως πάλι να το έχετε δει σε πολλά Instagram post. Όμως δεν είναι το μοναδικό «όπλο» που διαθέτει το συγκεκριμένο vegan μαγαζί. Ο κατάλογός του μπορεί να μην είναι μεγάλος, παρ’ όλα αυτά τα burger που σερβίρει είναι πληθωρικά και χορταστικά και οι σαλάτες πλούσιες και λαχταριστές.

Περικλέους 56, Αθήνα, τηλ. 2103213009

Harry’s Kitchen

Δεν το πιάνει το μάτι αυτό το μικρό μαγαζί των 11 τ.μ. με τις χειροποίητες, νόστιμες πίτες. Ο Χάρης Σατυρίδης ξεκινά από πολύ νωρίς το πρωί να ετοιμάζει, να ζυμώνει και να ψήνει. Τα χρέη ξεναγού στα καλούδια τους έχει αναλάβει η γυναίκα του, Γιούλη, που θα σας υποδεχθεί πάντα με χαμόγελο. Η παστουρμαδόπιτα είναι σαγηνευτική, η κιμαδόπιτα σκέτη νοστιμιά, η πίτα με μελιτζάνα και η άλλη με τα μανιτάρια γίνονται ανάρπαστες. Όσο για την τυρόπιτα, αυτή έχει μια στάλα δυόσμο για τη δροσιά και η κασερόπιτα φτιάχνεται με κασέρι Μυτιλήνης και γραβιέρα Κρήτης.

Αθανασίου Αξαρλιάν 2, Σύνταγμα, τηλ. 2111152884

Κουλουράδες
koulourades_2

Λεπτό, τραγανό, με μπόλικο σουσάμι και ελαφρώς γλυκό. Αυτό είναι το κουλούρι Θεσσαλονίκης που φτιάχνουν καθημερινά σε αυτή την αλυσίδα καταστημάτων. Μη φανταστείτε όμως ότι τα φέρνουν έτοιμα, ψημένα. Κάθε κατάστημα διαθέτει τους δικούς του φούρνους που μπαίνουν σε λειτουργία από νωρίς, ώστε το κουλούρι να είναι πάντα φρέσκο. Δεν διαθέτουν, όμως, μόνο το παραδοσιακό, αλλά και πολλά ακόμα. Κοινώς εδώ θα μπείτε για ένα κουλούρι και θα βγείτε με μια σακούλα πράγματα.

Αθηνάς 2, Μοναστηράκι, τηλ. 2103310562

Μόντακιου

Μέσα στη Στοά Κοραή, υπάρχει αυτή η μοντέρνα καντίνα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ένας ναός για τα σάντουιτς. Άλλωστε αυτό είναι και το βασικό προϊόν του - το δηλώνει και το όνομά του, δανεισμένο από τον «μπαμπά» του σάντουιτς, κόμη Τζον Μόντεγκιου. Οι συνταγές γράφονται καθημερινά στον μαυροπίνακα, αλλά μπορείτε να φτιάξετε και το δικό μας σάντουιτς με ό,τι καλό έχουν οι βιτρίνες: τυριά και αλλαντικά κατά βάση από την Ελλάδα και την Ιταλία και χειροποίητες αλοιφές.

Σταδίου 30, Αθήνα, τηλ. 2103316500

Μαμ

Δεν γίνεται να κατεβαίνει κανείς την Πανεπιστημίου και να μη σταματήσει για μια κουρού τυρόπιτα στο Μαμ. Η τραγανή της ζύμη με τη βουτυράτη αίσθηση, το χρυσαφί της χρώμα σε συνδυασμό με τη νόστιμη γέμιση είναι τα μυστικά της επιτυχίας. Φτιάχνεται με την ίδια συνταγή από το 1958, όταν και πρωτάνοιξε το μαγαζί. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι δεν θα μείνετε ποτέ στη μία, μια και τρώγεται σε δύο δαγκωνιές και θα χρειαστείτε και δεύτερη.

Πεσμαζόγλου 2, Αθήνα, τηλ. 2103214338
Πανεπιστήμιου 34, Αθήνα, τηλ. 2103619830

Άριστον

Όταν ο Αναστάσιος Λαμποτέσης το 1910 ήρθε από τη Κωνσταντινούπολη με τη συνταγή της βρουτυράτης ζύμη κουρού, δεν φανταζόταν ότι έναν αιώνα και μετά, η τυρόπιτά του θα είχε ακόμα τόση μεγάλη επιτυχία και οι Αθηναίοι θα συνεχίζουν να κάνουν ουρές. Στο Άριστον, όμως, εκτός από τις πασίγνωστες τυρόπιτες φτιάχνουν και πολλές πληθωρικές πίτες. Φτάνουν τις 120 συνταγές στον αριθμό, που εναλλάσσονται στις βιτρίνες τού κατά τα άλλα καλτ μαγαζιού της Βουλής.

Βουλής 10, Σύνταγμα, τηλ. 2103227626

Πρίγκιπας

Μπορεί να σας μπερδέψει: από τη μια είναι σουβλατζίδικο, από την άλλη κάτι σαν ταβέρνα-εστιατόριο. Συνδυάζει όμως και τα δύο και αγαπά τα φυσικά κρασιά. Στον Πρίγκιπα, λοιπόν, τα κρέατα είναι μόνο από μικρές φάρμες - ο μαύρος χοίρος, το βουβάλι από την Κερκίνη, η προβατίνα από τον Τύρναβο και τα κεμπάπια, από ένα ίοκρεοπωλείο στη Φλώρινα. Και αυτά τα τελευταία είναι και το δυνατό του στοιχείο. Φτιάχνονται από μοσχάρι, χοιρινό και λίγο πρόβειο κιμά με το μαγικό συστατικό που δεν είναι άλλο από το μπούκοβο.

Χαρ. Τρικούπη 23, Εξάρχεια, τηλ. 2114050070

Λευτέρης ο Πολίτης

Σουβλάκι παλιάς κοπής, με βαθιά νοστιμιά. Μια παράδοση που περνάει από τον παππού στον μπαμπά, για να καταλήξει σήμερα στον εγγονό. Ένα από τα χαρακτηριστικά του είναι ότι μέχρι πρότινος δεν είχαν χαρτοπετσέτες. Στον κατάλογό του θα βρείτε δύο όλα κι όλα πράγματα: πίτα με μπιφτέκι ή με χειροποίητο, μπαχαράτο σουτζούκι. Για να φτιάξουν το μπιφτέκι χρησιμοποιούν μοσχαρίσιο χοντροκομμένο κιμά. Δεν του βάζουν τίποτα από μπαχαρικά, μόνο αλάτι και το ψήνουν στο μαντέμι. Αντίθετα με το σουτζούκι, που μοσχοβολάει κύμινο και είναι σούπερ καυτερό. Στην πίτα μαζί τους μπαίνουν τομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανός και πάπρικα. Απλά και νόστιμα.

Σατωβριάνδου 20, Ομόνοια, τηλ. 2105225676
Ρόμβης 18, Αθήνα, τηλ. 2103310030

Talking Breads

Τα σάντουιτς που θα βρείτε εδώ φτιάχνονται με βουτυρόψωμο και τα burgers με brioche, τα οποία παρασκευάζονται και τα δύο καθημερινά από τους ίδιους. Χωρίς υπερβολές, αυτός είναι και ένας καλός λόγος για να πάτε μέχρι την πλατεία Εξαρχείων και να περιμένετε στην ουρά, ειδικά τα Σαββατοκύριακα, για να παραγγείλετε. Όμως, δεν είναι μόνο το ψωμί που προσέχουν, αλλά και τις άλλες πρώτες ύλες. Για παράδειγμα, το κρέας είναι από μικρές φάρμες, τα λαχανικά φρέσκα και οι σος δικές τους. Το bacon mushroom melt με μανιτάρια, διπλό τσένταρ, μπέικον είναι σκέτη κόλαση. Κι αν θέλετε να κάνετε μια υπερβολή, στο τέλος ζητήστε το γλυκό Choco Psycho Burger.

Σπύρου Τρικούπη 11, Εξάρχεια, τηλ. 2111839731

Food St.

Σε έναν δρόμο που παλιά ήταν γεμάτος από υφασματάδικα, βρίσκεται αυτό το μπεργκεράδικο, που του αρέσει να ξενυχτάει. Τα burgers του μπορεί να είναι μικρά, αλλά δεν έχουν υψηλή τιμή. Είναι αυτό που αποκαλούμε «τίμια». Άνετα, λοιπόν, παίρνετε δύο και τηγανητές πατάτες - οπωσδήποτε αυτές. Σας προτείνω το
mushroom burger με 3 διαφορετικά είδη μανιταριών (portobello, λευκά agaricus και πλευρώτους) με φύλλα παρμεζάνας, μαρούλι και αρκετή δόση μαγιονέζας, αλλά και το chicken burger με στήθος από κοτόπουλο, όμορφα ψημένο μαζί με πίκλες, σπιτική σος τομάτας και φυσικά μαγιονέζα.

Καλαμιώτου 14, Αθήνα, τηλ. 2103211003

Subbie
subbie_2

Είναι από τις πιο πρόσφατες αφίξεις στο κέντρο. Στο νέο αυτό σαντουιτσάδικο με τη μοντέρνα και λιτή διακόσμηση φτιάχνουν το δικό τους ψωμί (είναι κάτι ανάμεσα σε focaccia και scacciata), τα τυριά έρχονται από γνωστά deli της πόλης, τα αλλαντικά κόβονται την ώρα της παραγγελίας και οι πίκλες, σάλτσες και αλοιφές είναι όλες χειροποίητες. Λάτρεψα το chili pepper με κρεμώδη gorgonzola, κρέμα πιπεριάς, σπανάκι και καρύδι. Έχει όμως και κοκτέιλ που φέρνουν την υπογραφή του Παναγιώτη Φράγκου και συνδυάζονται με τα σάντουιτς.

Αθηναΐδος 3, Αθήνα, τηλ. 2103218371

The Wrap

Σε αυτό το προσεγμένα μοντέρνο μαγαζί οι tortillas γεμίζονται με ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Όπως, για παράδειγμα, από black angus, πικάντικους κεφτέδες, αργοψημένο χοιρινό σε σάλτσα bbq, ταλιάτα κοτόπουλου, μέχρι βιολογική κινόα, γουακαμόλε, παρμεζάνα, φρέσκα λαχανικά και μανιτάρια portobello. Το αποτέλεσμα είναι ένα χορταστικό wrap που σίγουρα θα σας κόψει την όρεξη. Επίσης, μπορείτε να το συνδυάσετε με κάποιο από τα κοκτέιλ, που φέρνουν την υπογραφή του Γιάννη Σαμαρά.

Ζαλοκώστα 8, Κολωνάκι, τηλ. 2103646750

Cookoomela Grill

Σε αυτό το «σουβλατζίδικο» δεν έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε διάφορα είδη κρεάτων, αλλά σε «γύρο» από πορτομπέλο και πλευρώτους μαριναρισμένο με μπαχαρικά και ψημένο στο grill, και σουτζουκάκι από φακή. Τα σουβλάκια που ετοιμάζουν εδώ είναι πληθωρικά, χορταστικά, vegan και δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αυτά που έχουμε συνηθίσει να τρώμε. Είναι μια νόστιμη και διαφορετική πρόταση που έχει ενδιαφέρον να τη δοκιμάσετε.

Θεμιστοκλέους 43, Εξάρχεια, τηλ. 2111822343

Σταυρόπουλος, Πολίτικος Φούρνος

Σε αυτό τον καλτ, μικροσκοπικό φούρνου δεν υπάρχει περίπτωση να μπείτε και να μη βγείτε φορτωμένοι με πολλές σακούλες και μια κιμαδόπιτα στο χέρι. Είναι γεμάτος με πολίτικα καλούδια -νομίζω πουθενά στην πόλη δεν υπάρχουν μαζεμένα τόσο πολλά- που όλα τους είναι πεντανόστιμα. Το αλμυρό αρμένικο τσουρέκι ή το ημίγλυκο με μαστίχα Χίου; Τα κιφέλ, τα μπατόν σαλέ, τα συμρναίικα κουλούρια; Ή μήπως τα σεκέρ παρέ με βούτυρο Νάξου ή τα τσατάλια; Όλα, ένα κι ένα.

Γαμβέτα 4, Αθήνα, τηλ. 2103847006

Overoll
overall_2

Μιλάμε για την πρώτη κρουασανερί της πόλης, πίσω από την οποία κρύβονται τρεις νεαροί φίλοι που αγαπούν αυτή τη γαλλική ζύμη. Από τις πρώτες μέρες, τα κρουασάν τους έφευγαν μέσα σε λίγες ώρες. Το κλασικό κρουασάν τους μυρίζει βούτυρο, είναι φουσκωτό, τραγανό απέξω και γεμάτο κυψέλες εσωτερικά. Εκείνο με τις σταφίδες, που έχει στρογγυλό σχήμα, αλλά και αυτό με τη σοκολάτα «παίζουν» εξίσου δυνατά. Από τα αλμυρά, γιατί έχουν και τέτοια, σας προτείνω τη διαφορετική εκδοχή τόσο της σπανακόπιτας, όσο και του croque madame.

Πραξιτέλους 27, Αθήνα, τηλ. 2114198151

Κόκκιον

Υπεύθυνος γι’ αυτά τα κάπως ιδιαίτερα παγωτά είναι ο Βασίλης Παπαματθαίου, ένας «ψαγμένος» παγωτατζής-ζαχαροπλάστης που του αρέσουν οι πειραματισμοί και οι περίεργοι συνδυασμοί. Οι περισσότερες πρώτες ύλες μπορεί να έρχονται από το εξωτερικό, όμως το γάλα που χρησιμοποιεί είναι από τον Βόλο. Το αλατισμένο φισίικι με καραμέλα, όπως και το κρεμώδες παρφέ, που αλλάζει ανάλογα με την εποχικότητα, είναι δύο από τις γεύσεις που προτιμώ. Το μπισκότο βουτύρου θα σας θυμίσει τα παλιά μπισκότα που τρώγατε μικροί με την ωραία βουτυράτη αίσθηση. Οσο για τα σορμπέ του, το μανταρίνι-τζίντερ, το βερίκοκο μαζί με ροδάκινο και δενδρολίβανο και εκείνο με τα κόκκινα φρούτα αξίζουν την προσοχή σας.

Πρωτογένους 2, Μοναστηράκι, τηλ. 6981563511

πηγή protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)