Shell: Ανταρσία μετόχων για την κλιματική αλλαγή

Ανώνυμος
0


Δύσκολες ώρες περνάει η Shell κατά την διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης την Τρίτη, με μετόχουν που εστιάζουν στο κλίμα να επιδιώκουν να αυξάνουν την πίεση μετά από μια εκπληκτική πορεία κερδών ρεκόρ, όπως αναφέρει το CNBC.

Το Follow This, ένα ολλανδικό επενδυτικό fund ακτιβιστών με μερίδια σε αρκετές μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, κατέθεσε ψήφισμα για την κλιματική αλλαγή στη συνέλευση των μετόχων της Shell. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και αυτοπροσώπως στο εκθεσιακό κέντρο ExCel London.


Το ψήφισμα 26

Το ψήφισμα 26 για το κλίμα καλεί τη Shell να ευθυγραμμίσει τους κλιματικούς στόχους της με τη συμφωνία-ορόσημο του Παρισιού και να δεσμευτεί για απόλυτες μειώσεις εκπομπών άνθρακα έως το 2030. Αυτές οι περικοπές, λέει το Follow This, θα πρέπει να περιλαμβάνουν εκπομπές που παράγονται από τη χρήση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, γνωστές ως Scope 3 εκπομπές.

Απηχεί μια απόφαση ενός ολλανδικού δικαστηρίου το 2021 ότι η Shell θα πρέπει να μειώσει τις παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα κατά 45% μέχρι το τέλος της δεκαετίας, για την οποία η εταιρεία έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Για πρώτη φορά, οι Ολλανδοί διαχειριστές συντάξεων MN και PGGM — και οι δύο μέτοχοι της Shell — ενέκριναν το ψήφισμα. Οι θεσμικοί επενδυτές ηγούνται της δέσμευσης με τη Shell για λογαριασμό της μεγαλύτερης ομάδας επενδυτών στον κόσμο Climate Action 100+ που εστιάζει στο κλίμα, η οποία αντιπροσωπεύει περιουσιακά στοιχεία 68 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η άλλη πλευρά

Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Συντάξεων της Εκκλησίας της Αγγλίας, το Φόρουμ Συνταξιοδοτικών Ταμείων Τοπικών Αρχών της Βρετανίας, το National Employment Savings Trust του Ηνωμένου Βασιλείου και ο σύμβουλος μετόχων PIRC δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν.

Ο Άνταμ Μάθιους, επικεφαλής υπεύθυνος επενδύσεων στο Συμβούλιο Συντάξεων της Εκκλησίας της Αγγλίας, φέρεται να είπε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι «είχε χάσει την εμπιστοσύνη του στην κατεύθυνση της εταιρείας».

Η Shell, η οποία στοχεύει να γίνει μια επιχείρηση καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050, συνέστησε στους μετόχους να καταψηφίσουν την πρόταση που κατατέθηκε από το Follow This. Η εταιρεία περιέγραψε το ψήφισμα 26 για το κλίμα ως «ασαφές, γενικό και θα δημιουργούσε σύγχυση ως προς τις ευθύνες του διοικητικού συμβουλίου και των μετόχων».

«Διαφωνούμε κάθετα με το ψήφισμα. Πρέπει να δοθεί έμφαση στην αλλαγή της χρήσης ενέργειας όσο και στον εφοδιασμό της, και αυτό αντικατοπτρίζεται στην προσέγγισή μας», δήλωσε εκπρόσωπος της Shell σε δήλωση.

«Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην παραγωγή της ενέργειας που χρειάζεται ο κόσμος σήμερα και για το άμεσο μέλλον. Όλες οι επενδύσεις μας πρέπει να παρέχουν ένα ποσοστό απόδοσης που απαιτούν οι επενδυτές μας», πρόσθεσαν.

Οι πληρεξούσιοι σύμβουλοι Glass Lewis και ISS έχουν συστήσει και οι δύο στους πελάτες τους να καταψηφίσουν το ψήφισμα 26.

Είναι απίθανο όσοι σχεδιάζουν να υπερψηφίσουν το ψήφισμα να προκαλέσουν μια ευρύτερη εξέγερση των μετόχων ή να καταφέρουν να εκδιώξουν μέλη του διοικητικού συμβουλίου, αλλά το Follow This αναφέρει ότι ελπίζει οι επενδυτές να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να υποχρεώσουν την εταιρεία να ευθυγραμμίσει τους στόχους μείωσης των εκπομπών του 2030 με τη συμγωνία του Παρισιού.

Στην ετήσια γενική συνέλευση της BP τον περασμένο μήνα, η υποστήριξη σε κάτι αντίστοιχο έφτασε στο 17%, αν και ήταν αυξημένο από 15% πέρυσι.

Κέρδη – μαμούθ

Η Big Oil σημείωσε μεγάλα κέρδη πέρυσι, τα οποία ενισχύθηκαν από την άνοδο των τιμών των ορυκτών καυσίμων και την ισχυρή ζήτηση μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Από την πλευρά της, η Shell ανέφερε το υψηλότερο ετήσιο κέρδος της, σχεδόν 40 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022. Αυτό ξεπέρασε  τα 28,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2008 που η Shell είπε ότι ήταν το προηγούμενο ετήσιο ρεκόρ της και ήταν υπερδιπλάσιο από τα κέρδη της εταιρείας για ολόκληρο το 2021, ύψους 19,29 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Shell δημοσίευσε προσαρμοσμένα κέρδη 9,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους πρώτους τρεις μήνες του 2023.

Τα κέρδη ρεκόρ θεωρήθηκαν από το εσωτερικό του κλάδου ως μια δικαίωση. Οι γίγαντες του πετρελαίου και του φυσικού αερίου δέχθηκαν τεράστια πίεση από μετόχους και ακτιβιστές να επενδύσουν στην καθαρή ενέργεια, καθώς η ζήτηση πετρελαίου μειώθηκε στην κορύφωση των περιορισμών για την Covid το 2020.

Πηγή: OT.gr

 


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)