NASA και Τζεφ Μπέζος ετοιμάζονται να… εγκατασταθούν στη Σελήνη!

 
Στον Τζεφ Μπέζος, αφεντικό της Amazon, και στην ιδιωτική του εταιρεία πυραύλων Blue Origin ανέθεσε σήμερα η NASA την αποστολή να μεταφέρει αστροναύτες «πίσω» στη Σελήνη… για τα καλά!

«Θα πάμε στο φεγγάρι», έγραψε ο Μπέζος στη λεζάντα της… πανηγυρικής ανακοίνωσής του στο Instagram, όπου ανάρτησε μια μακέτα της σεληνιακής προσεδάφισης της Blue Origin, και πρόσθεσε «αυτή τη φορά για να μείνουμε». Σύμφωνα με τον Τζιμ Φρι, επικεφαλής εξερεύνησης της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, η σύμβαση που υπέγραψαν οι δύο πλευρές, είναι ύψους 3,4 δισ. δολαρίων.

Η Blue Origin του δισεκατομμυριούχου Τζεφ Μπέζος είναι η δεύτερη εταιρεία που πετυχαίνει ένα σχέδιο σεληνιακής αποστολής, στο πλαίσιο του προγράμματος «Άρτεμις» της NASA, μετά τη SpaceX του Έλον Μασκ, η οποία το 2021 εξασφάλισε περί τα 3 δισ. δολάρια, για να επαναφέρει ανθρώπους στο φεγγάρι, για πρώτη φορά από το 1972.

Η σημερινή νίκη έρχεται μετά την ήττα του Μπέζος από τον Μασκ στο εν λόγω διαγωνισμό της NASA το 2021, όπου έχασε τη δυνατότητα της συνεργασίας για τις αποστολές «Άρτεμις ΙΙΙ» και «Άρτεμις IV». Ωστόσο, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας με το… ελληνοπρεπές επίθετο και η Blue Origin αρχικά κατέθεσαν καταγγελία διαμαρτυρίας για τη νίκη του… μεγάλου αφεντικού του Twitter, η οποία απορρίφθηκε από το Γραφείο Κυβερνητικής Λογοδοσίας, ενώ, στη συνέχεια, προσέφυγαν και σε ομοσπονδιακό δικαστήριοαπ’ όπου όμως και πάλι έφυγαν ηττημένοι.

«Θέλουμε περισσότερο ανταγωνισμό», δήλωσε ο επικεφαλής διοικητής της NASA Μπιλ Νέλσον στους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 19/5, στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Ουάσινγκτον. «Αυτό σημαίνει ότι έχετε αξιοπιστία. Έχετε εφεδρικά προγράμματα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Blue Origin για τη σεληνιακή προσεδάφιση, Τζον Κουλούρις, η Blue Origin συνεισέφερε ιδιωτικά «πολλά πιο πάνω» από το -τελικό- ποσό των 3,4 δισ. δολαρίων της σύμβασης. Η εταιρεία του Μπέζος δεν έχει δώσει λεπτομέρειες σχετικά με την πρότασή της για προσεδάφιση στο φεγγάρι, εκτός από το να αναφέρει τους επιχειρηματικούς της εταίρους: Lockheed Martin, Boeing, η εταιρεία λογισμικού για διαστημόπλοια Draper και η εταιρεία ρομποτικής Astrobotic.

Οι αποστολές «Άρτεμις» της NASA και του Ελον Μασκ, οι οποίες χρησιμοποιούν το σύστημα «Διαστημόπλοιο» της SpaceX, έχουν προγραμματιστεί για τα τέλη αυτής της δεκαετίας, με τις αποστολές της Blue Origin του Μπέζος να έχουν, προς το παρόν, προγραμματιστεί να εκτοξευθούν το 2029. Η αποστολή «Άρτεμις V» της Blue Origin, φιλοδοξεί να στείλει εκ νέου αστροναύτες στην επιφάνεια της Σελήνης, με αποστολή να εξερευνήσουν τον παγωμένο νότιο πόλο της.