Τα σενάρια της JP Morgan για τις ελληνικές εκλογές δεν «χωρούν» τον ΣΥΡΙΖΑ...


 Ο επενδυτικός οίκος εξετάζει τα πιθανά σενάρια συνεργασίας και δεν βλέπει να προκύπτει κυβέρνηση στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Η JP Morgan, σε σημείωμά της, αναφέρεται στις ελληνικές εκλογές, τονίζοντας ότι στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής είναι πολύ πιθανό να μην υπάρξει αποτέλεσμα, δεδομένου του ισχύοντος εκλογικού νόμου...

Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση που αναμένεται στις αρχές Ιουλίου, πιθανότατα θα προκύψει κυβέρνηση της Ν.Δ., είτε μόνη της, είτε σε συνασπισμό με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.
 

Ο επενδυτικός οίκος επικαλούμενος τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη Ν.Δ. (35%) να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ (29%) προχωρά σε δύο σενάρια συνεργασίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Αναφέρεται στον εκλογικό νόμο (απλή αναλογική) που κανένα κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων δεν φαίνεται να μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών.

Σύμφωνα με την JP Morgan, ένας συνασπισμός κομμάτων υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. ως μικρότερο εταίρο και ένα ή περισσότερα επιπλέον αριστερά κόμματα, θα μπορούσε να κερδίσει μια μειοψηφία εδρών όμως το σενάριο απομακρύνεται σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο καθώς η Χαριλάου Τρικούπη απορρίπτει κάθε προοπτική συμφωνίας με το κόμμα της Κουμουνδούρου.

«Τα παραπάνω δείχνουν ότι μπορεί να οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές στις 2 Ιουλίου. Σύμφωνα με νόμο που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. το 2020, οι δεύτερες αυτές εκλογές θα διεξαχθούν με βάση έναν αναθεωρημένο εκλογικό νόμο που προβλέπει πριμοδότηση της πλειοψηφίας στο κόμμα με τις περισσότερες ψήφους. Ένα ποσοστό ψήφων 38% θα είναι αρκετό για να φτάσει το όριο των 151 βουλευτών», τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Σύμφωνα λοιπόν με την JP Morgan από τις δεύτερες εκλογές θα προκύψει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ. ή μια κυβέρνηση στην οποία το κόμμα της Πειραιώς θα είναι ο κύριος εταίρος σε έναν συνασπισμό με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.