«Ζορίστηκε» στο debate ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις υποκλοπές και την τραγωδία των Τεμπών


 Σε δύσκολη θέση βρέθηκε αρκετές φορές, κατά τη διάρκεια του debate, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ειδικά για το σκάνδαλο των υποκλοπών, την τραγωδία στα Τέμπη, αλλά και την προεκλογική εξαγγελία για τα 150 ευρώ στους νέους.

Για τις υποκλοπές τήρησε την ίδια εδώ και καιρό στάση, χωρίς να αποκαλύπτει ποιος είναι ο λόγος της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκηπροχωρώντας όμως στη δήλωση ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν συνιστά κίνδυνο για την Εθνική Ασφάλεια.

Όταν ρωτήθηκε από τη Ράνια Τζίμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το γνωστό του ύφος είπε πως ποτέ δεν του πέρασε από το μυαλό να παραιτηθεί, συμπληρώνοντας ότι ανέλαβε με θάρρος τις ευθύνες του. Φυσικά παραδέχθηκε πως η υπόθεση των υποκλοπών «σίγουρα είναι μία σκιά για την κυβέρνησή μας».

Και συνέχισε στην επίμαχη απάντησή του: «Οι εξηγήσεις που δόθηκαν για τις παρακολουθήσεις δεν ήταν επαρκείς. Ο Ν. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας και δεν έπρεπε να είναι ποτέ υπό καθεστώς παρακολούθησης».

Με απλά λόγια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με όσα είπε στο debate δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την θέση των «δικών του» Δημητριάδη και Κοντολέοντα, αλλά και τη δική του, αφού κατέπεσε το αφήγημα πως δεν γνώριζε τίποτα για τις παρακολουθήσεις.

«Αστοχίες που πληρώσαμε ακριβά», η τραγωδία στα Τέμπη

Καμία μεταμέλεια δεν επέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την τραγωδία στα Τέμπη, απαντώντας στο ερώτημα αν «ήταν από τα σημαντικότερα λάθη το ότι δεν καταφέρατε να εκσυγχρονίσετε τον σιδηρόδρομο με αποτέλεσμα και τα Τέμπη;»:

«Έγιναν βήματα και στον τομέα αυτόν και προφανώς υπήρξαν και αστοχίες και καθυστερήσεις τις οποίες πληρώσαμε πολύ ακριβά. Τα μέσα σταθερής τροχιάς είναι το πιο κοινωνικό και πιο φιλικό μέσο στο περιβάλλον. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στα μέσα σταθερής τροχιάς. Προχωράμε σε συνολική παρέμβαση για να είναι τα τρένα επιτέλους απολύτως ασφαλή».

Για το 150άρι στους νέους, για το οποίο του ασκήθηκε έντονη κριτική, έμεινε μόνο στη δήλωση πως οι νέοι δεν θα τον ψηφίσουν γι’ αυτό.

Αναφέρθηκε και στην επέκταση του Market Pass, που το χαρακτήρισε δοκιμασμένο και αποτελεσματικό μέτρο στήριξης.

Απαντώντας σε ερώτηση της Σίας Κοσιώνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Οι τιμές και των τροφίμων θα βαίνουν μειούμενες γιατί και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα μειώνεται. Το market pass είναι δοκιμασμένο εργαλείο, θα ήμουν διατεθειμένος να συζητήσω επέκτασή του και για το β’ εξαμηνο του έτους. Όπου δοκιμάστηκαν μειώσεις του ΦΠΑ δεν είχαμε ουσιαστικό όφελος για τον καταναλωτή».

Νωρίτερα είχε αναφερθεί στο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα και οι πολίτες της, λέγοντας: «Το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι παγκόσμιο. Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλά νοικοκυριά που πιέζονται. Κυρίως από τις αυξημένες τιμές των τροφίμων. Σωστά επισημάνατε ότι ο πληθωρισμός μειώνεται και στη χώρα μας. Όμως στα τρόφιμα οι τιμές παραμένουν υψηλές. Τρεις τρόποι παρέμβασης που υιοθετήσαμε τα χρόνια αυτά και που θα συνεχίσουμε. Πρώτον μεγαλύτερη διαφάνεια και περισσότερος ανταγωνισμός. Δεύτερον έκτακτη στήριξη των νοικοκυριών που δοκιμάζονται. Τρίτον, μόνιμες αυξήσεις στους μισθούς και το διαθέσιμο εισόδημα».

Στην δε τελευταία του τοποθέτηση εμφανίστηκε σίγουρος ότι ήταν συνεπής στις προεκλογικές του δεσμεύσεις και συμπλήρωσε: «Έχω ένα πολύ ξεκάθαρο όραμα για την Ελλάδα του 2027».