"Αρνείται τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα - «Δεν θα δώσει λύση στην ακρίβεια»"...

0


 Παγκόσμιο χαρακτήρισε το πρόβλημα του πληθωρισμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια του debate των πολιτικών αρχηγών, χωρίς να πει κουβέντα και χωρίς να προτείνει λύση για την κατακόρυφη αύξηση των τιμών των τροφίμων στη χώρα μας.


Ερωτηθείς για τον... τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια που έχει γονατίσει τα νοικοκυριά, εάν επανεκλεγεί η ΝΔ, είπε πως δεν θεωρεί ότι φταίει ο υψηλός ΦΠΑ στα τρόφιμα και η μείωσή του δεν θα έδινε λύση στο πρόβλημα. Αντίθετα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι τιμές «θα πέσουν σταδιακά», χώρις να εξηγήσει με ποιο τρόπο θα επιτευχθεί αυτό.

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι «ο πληθωρισμός μπορεί να πέσει, αλλά οι αυξήσεις θα είναι εδώ μαζί μας για πάντα»

Επιπλέον, υπεραμύνθηκε της πολιτικής των επιδομάτων με τη μορφή του market pass και ημίμετρων όπως το καλάθι του νοικοκυριού, τα οποίο όπως ισχυρίστηκε, βοήθησε τα νοικοκυριά, ενώ αν οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται είπε πως μπορεί να συζητήσει την επέκταση του market pass για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Τέλος, επανέλαβε πως η ΝΔ περιλαμβάνει στο πρόγραμμά της την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ, την μείωση της ανεργίας και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. 
 

Πάνω από τις ΗΠΑ η Ελλάδα σε αμυντικές δαπάνες με βάση το ΑΕΠ

Στη θεματική της Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας, ο πρωθυπουργός κλήθηκε να απαντήσει για το αν μια χώρα όπως η Ελλάδα μπορεί να αντέξει τις μεγάλες δαπάνες που έχουν γίνει την τελευταία τετραετία σε εξοπλιστικά πρόγραμματα, καθώς σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΝΑΤΟ για το 2022, η Ελλάδα δαπάνησε πάνω από 7δις. για την άμυνα, ενώ κατ΄αναλογία με το ΑΕΠ η Ελλάδα βρίσκεται σε αμυντικές δαπάνες πάνω και από τις ΗΠΑ. 

«Η στήριξη των ενόπλων δυνάμεων αποτελεί την υποχρέωση της κάθε κυβέρνησης» είπε, προσθέτοντας πως λόγω των μνημονίων υπήρχαν σημαντικές υστερήσεις ως προς την επιχειρησιακή ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων. Παρά τις υπέρογκες δαπάνες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως τα εξοπλιστικά προγράμματα ήταν «καλά μελετημένα χωρίς καμία απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους». 

Απαντώντας σε ερώτηση για τις τουρκικές εκλογές, είπε ότι θα σεβαστεί την απόφαση του τουρκικού λαού και ότι θα συνομιλήσει με όποιον πρόεδρο επιλέξει ο τουρκικός λαός. Προσθεσε πάντως «πως ο τουρκικός αναθεωρητισμός έτσι όπως εκφράστηκε από το δόγμα της γαλάζιας πατρίδας είναι βαθιά συστημικά καταγεγραμμένος στο dna όλων των τουρκικών κομμάτων. Είμαι πάντα έτοιμος να συζητήσω για τη μία διαφορά έχουμε, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Η πολιτική της ισχυρής αποτροπής , των ισχυρών συμμαχιών πρέπει να συνεχιστεί». 

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)