Ξεκίνησαν οι έρευνες για την παραγωγή ορεινής μαστίχας στη Χίο

newstik
0

 


Με την κλιματική αλλαγή να δημιουργεί κινδύνους για την επιβίωση της μαστίχας στη Χίο πραγματοποιείται έρευνα με στόχο τη θωράκιση της μοναδικής παγκόσμιας μαστιχοκαλλιέργειας.

Ειδικότερα, το σχέδιο που ξεκίνησε να υλοποιείται από την Mediterra, θυγατρική εταιρεία της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, αφορά στη δημιουργία ενός μαστιχώνα 60 στρεμμάτων σε ορεινή περιοχή μεταξύ των χωριών Πυργί και Ελάτα.

Μέχρι στιγμής έχουν κατασκευαστεί αναβαθμίδες σε 18 από τα 60 στρέμματα και φυτεύτηκαν 1.000 δένδρα για τα οποία εφαρμόζονται κανόνες βιολογικής καλλιέργειας

Αναζητάμε νέους χώρους ανάπτυξης της μαστιχοκαλλιέργειας πέραν αυτών στα χωράφια των νοτιόχωρων της Χίου. Και ταυτόχρονα επιχειρούμε να διερευνήσουμε τις αντοχές του μαστιχόδενδρου σε δυσκολότερες καιρικές συνθήκες από αυτές του κάμπου. Κι όλα αυτά πάντα σε όφελος της καλλιέργειας της μαστίχας και των μαστιχοπαραγωγών» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της Mediterra Γιάννης Μανδάλας.

«Φυτεύουμε και περιμένουμε» σημείωσε ο κ. Μανδάλας, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα έχει βάθος υλοποίησης την 15ετία.

«Σε συνθήκες πολύ πιο δύσκολες από αυτές στον κάμπο θέλουμε να εξετάσουμε το πώς λειτουργούν όλες οι υποποικιλίες μαστιχόδενδρων και όλες οι καλλιεργητικές πρακτικές. Παρακολουθώντας την ανάπτυξη τους εφαρμόζοντας νέες πρακτικές θέλουμε σε συνεργασία και με το νέο κέντρο έρευνας της μαστίχας που δημιουργήσαμε, να έχουμε αποτελέσματα σχετικά με το κόστος παραγωγής αλλά και τις αποδόσεις της ορεινής δύσκολης σε κλιματολογικές συνθήκες καλλιέργειας, προσπάθειας μας» σημείωσε, καταλήγοντας.

πηγή imerisia.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)