Ρεσιτάλ παροχολογίας Μητσοτάκη στο «παρά πέντε» των εκλογών!


Το αλήστου μνήμης σύνθημα του
 Ανδρέα Παπανδρέου «Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα» κάνει πράξη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, γεγονός που προκαλεί απορίες και ερωτήματα για αυτή την ακατάσχετη παροχολογία, τη στιγμή που τόσο οι δημοσκοπήσεις όσο και ο ίδιος εμφανίζουν εικόνα άνετης νίκης στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Εκτός κι αν τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα λένε και «παίζει τα ρέστα του», γιατί το άγχος τον έχει κυριεύσει!

Στο πλαίσιο αυτό, και ενώ μόλις πριν από 10 μέρες έδωσε στη δημοσιότητα το προεκλογικό του πρόγραμμα, χθες από την Ελευσίνα έκανε τρεις νέες προεκλογικές και τραβηγμένες από τα μαλλιά εξαγγελίες, ενώ σε συνέντευξή του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ – μείωση που μόλις την προηγουμένη απέρριπτε κατηγορηματικά, με το σκεπτικό ότι δεν φτάνει στον καταναλωτή αλλά στερεί έσοδα από το Δημόσιο, εγκαλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, που στο δικό του πρόγραμμα προβλέπει μείωση, για το πού θα βρει να καλύψει τα έσοδα από τον ΦΠΑ.

O Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες, σε εκδήλωση με θέμα την οικονομία στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, συνομιλώντας με πολίτες για όλα τα κρίσιμα θέματα γύρω από την οικονομία και ακριβώς δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου γνωστοποίησε τρία ακόμα μέτρα με έντονο προεκλογικό χαρακτήρα:

  • Πρώτον, όποιο σπίτι ασφαλίζεται έναντι φυσικών καταστροφών θα έχει επιπλέον έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ. «Σήμερα είμαστε σε θέση να εξαγγείλουμε ακόμη μία παρέμβαση που σχετίζεται με τον ΕΝΦΙΑ και συνδέεται με τις πολιτικές μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών» είπε. Το κόστος υπολογίζεται σε 40.000.000 ευρώ.
  • Δεύτερον, μονιμοποιείται το Youth Pass, με ενίσχυση 150 ευρώ κατ’ έτος για κάθε νέο που ενηλικιώνεται (18 και 19 ετών, περίπου 200.000 δικαιούχοι ετησίως) για πολιτιστικές, τουριστικές δραστηριότητες και μεταφορές. Το κόστος υπολογίζεται 30.000.000 ευρώ κατ’ έτος. «Κάθε νέος θα παίρνει 150 ευρώ, όταν θα γίνεται 18 ετών, για να τα δαπανήσει σε ταξίδια, υπηρεσίες πολιτισμού ή αθλητισμού» είπε. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μέτρο «εξαγοράς» της ψήφου των 18άρηδων, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σε αυτές τις ηλικίες η Ν.Δ. υπολείπεται κατά πολύ του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Τρίτον, προανήγγειλε αναμόρφωση του μισθολογίου δημοσίων υπαλλήλων (ενιαίο μισθολόγιο και ειδικά μισθολόγια), με έμφαση στους χαμηλόμισθους, σε όσους έχουν θέσεις ευθύνης, αλλά και στους γονείς, με αύξηση της οικογενειακής παροχής για όσους έχουν παιδιά – δηλαδή, από 50 ευρώ στα 70 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, από 70 ευρώ για τα δύο παιδιά σε 120 ευρώ και από 120 ευρώ στα τρία παιδιά στα 170, με σκοπό την εφαρμογή από 1/1/2024 (κόστος 500.000.000 ευρώ).

Οσον αφορά τη μείωση του ΦΠΑ είπε στη συνέντευξή του στο Action24 πως «στο δεύτερο μισό της τετραετίας, και εφόσον η πορεία των δημόσιων οικονομικών παραμένει καλή, θα έχουμε το περιθώριο να μπορούμε να βλέπουμε για μόνιμες μειώσεις του ΦΠΑ σε προϊόντα που εμείς θα είμαστε σε θέση να επιλέξουμε». Πρόσθεσε επίσης πως «δεν είναι ένας στόχος που έχουμε στο πρόγραμμά μας, αλλά πολλές φορές έχουμε καταφέρει να εκπλήξουμε ευχάριστα».

Εκτός όλων αυτών όμως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος ανακοίνωσε, εντελώς ξαφνικά, ένα νέο μέτρο την περασμένη Παρασκευή. Πρόκειται για τη μείωση των ασφαλίστρων κατά 13% στα οχήματα που θα κάνουν χρήση εφαρμογών τηλεματικής από το 2024.