Να δεις τι σου ‘χω για μετά...


 Η βαριά και στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ξεκάθαρη και δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας και παραφιλολογίας... Ο κόσμος έκρινε και τιμώρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για όλα όσα έκανε, για όσα δεν έκανε, για όσα υποστήριξε και για όσα δεν υποστήριξε μέσα και έξω από τη Βουλή. Τι πήγε λάθος; Τα πάντα. Στην κυριολεξία τα πάντα. Οι 20 και πλέον μονάδες διαφορά των δύο κομμάτων δείχνουν ότι δεν ήταν ένας ή δύο οι λόγοι της εκκωφαντικής αυτής ήττας, αλλά δεκάδες ή ακόμα και εκατοντάδες.


*** Για να δούμε τον Μητσοτάκη (ή κάποιον σαν τον Μητσοτάκη, δεν έχει σημασία) να κερδίζει με τόσο μεγάλο ποσοστό, με τόση μεγάλη διαφορά, ενώ θα έπρεπε να απολογείται – τουλάχιστον πολιτικά – για τη χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης, σίγουρα έχει μεγάλη ευθύνη και ο έτερος πολιτικός πόλος, ο οποίος δεν κατάφερε να πείσει ότι ξέρει, δικαιούται και μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα.


*** Αντί να δούμε φθορά από το κυβερνών κόμμα, όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, η ΝΔ αύξησε τα ποσοστά της, συγκέντρωσε σχεδόν 150 χιλιάδες περισσότερες ψήφους από τις προηγούμενες εκλογές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταποντίστηκε, χάνοντας 600 χιλιάδες ψήφους, λίγες λιγότερες δηλαδή απ’ όσες μάζεψε συνολικά το ΠΑΣΟΚ σε όλη τη χώρα.

Για τις 11,5 μονάδες διαφορά που έχασε σε σχέση με το 2019 δεν φταίει ο Μητσοτάκης, αλλά ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ.


*** Το ποια θα είναι η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν ξέρω. Τίθεται πάντως και πάλι το ερώτημα, όπως πριν 4 καλοκαίρια, για το αν θα γίνουν θεμελιώδεις αλλαγές από τη βάση του κόμματος, μέχρι και τον 7ο όροφο των γραφείων του κόμματος, στην Κουμουνδούρου. Το 2019 ο Αλέξης Τσίπρας δεν έδειξε την πολιτική βούληση να προχωρήσει σε αυτές τις αλλαγές που συζητούσαν μεταξύ τους όσοι τον στήριξαν και δεν προέρχονταν από τον κομματικό σωλήνα. Τώρα; Θα τις κάνει ή είναι αργά;


*** Το έχουμε ξαναπεί και μην το ξαναλέμε. Το 90% της δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και μόνο το 10% είναι όλα τα υπόλοιπα στελέχη του. Ο ίδιος είτε δεν το έχει καταλάβει, είτε σέβεται την ιστορία του κόμματος. Έρχεται όμως κάποια στιγμή που η ίδια η ιστορία και ο κόσμος σε φέρνουν μπροστά σε ένα σταυροδρόμι που αναγκαστικά πρέπει να διαλέξεις από ποιον δρόμο θα πας. Με τη λαϊκή εντολή ή με τις παθογένειες του παρελθόντος;


*** Όσο για μας, ξεχάστε ό,τι ξέρατε. Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί του έδωσαν την ΕΡΤ στον διευθυντή του γραφείου Τύπου του, μας παρακολουθούσαν, άλλαζαν τους νόμους για να διορίσουν φίλους, αν στελέχωσαν τα υπουργεία με ψεύτικα βιογραφικά, αν έδιναν δημόσιο χρήμα στα ΜΜΕ για να τους αποθεώνουν, αν έβαλαν στρατούς μετακλητών, αν καταστρατήγησαν το Σύνταγμα και τους νόμους κατ’ επιθυμία τους, αν επέβαλλαν εργασιακό μεσαίωνα, αν διόρισαν αστυνομικούς, αν έδωσαν εντολή για αστυνομική βία, αν έλεγχαν όλους τους φορείς και τις Αρχές, αν έδωσαν 10 δισ. σε απευθείας αναθέσεις, αν άφησαν ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών, αν έστειλαν χιλιάδες παιδιά σε ΙΕΚ της πλάκας, φανταστείτε τι μας επιφυλάσσουν στο μέλλον, μετά από τέτοιο ποσοστό που πήραν στις εκλογές.

Ο θρίαμβος της κανονικότητας, όπως οι ίδιοι την αντιλαμβάνονται.


*** Προφανώς και πλέον ο στόχος για τη Νέα Δημοκρατία δεν είναι η αυτοδυναμία, αλλά η εκλογή 180 βουλευτών για να αλλάξουν και το Σύνταγμα, όπως είπε και ο αδιευκρίνιστος Άδωνις Γεωργιάδης. Θα ξεκινήσουν από την ιδιωτικοποίηση του νερού και την αναθεώρηση του άρθρου 16; Μάλλον, ε;


*** Τους είδατε τους ΝεοΔημοκρατάτες με τι λεπτεπίλεπτο τρόπο διαχειρίστηκαν την εκλογική νίκη την Κυριακή το βράδυ στα κανάλια; Για σεμινάριο. Τους άκουγα και νόμιζα ότι μιλούσαν άλλοι στη θέση τους. Επικοινωνία λέγεται αυτό, γιατί αν τους άφηναν ελεύθερους, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, να λένε ό,τι θέλουν, κάποιοι θα άναβαν καπνογόνα μέσα στα τηλεοπτικά πλατό. Όλοι εκτός από τον Δένδια, αυτός είναι ο μόνος που στεναχωρήθηκε από τη μεγάλη νίκη της ΝΔ.


*** Όχι θα κάτσε να σκάσει…



Η ΝΤΑΜΑ


documentonews.gr