Νέοι άνδρες οι πιο επικίνδυνοι οδηγοί, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο

Ανώνυμος
0

 




Πιο επικίνδυνη οδηγική συμπεριφορά φαίνεται να υιοθετούν οι άνδρες Ευρωπαίοι κάτω των 35 ετών, σύμφωνα με το 13ο Βαρόμετρο Υπεύθυνης Οδήγησης του γαλλικού ιδρύματος Vinci Autoroutes.

Ειδικότερα, τα αποτελέσματα αυτά καταδεικνύουν κυρίως τους νεαρούς άνδρες, καθώς χρησιμοποιούν περισσότερο συγκριτικά με το μέσο όρο το κινητό τους τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της οδήγησης, ενώ εντυπωσιακό είναι το ποσοστό εκείνων που βλέπουν βίντεο την ώρα που οδηγούν, το οποίο φθάνει στο 23%

Ταυτόχρονα, το ένα τρίτο των οδηγών της ηλικιακής κατηγορίας 16 έως 24 ετών «αποφεύγει την χρήση ζώνης ασφαλείας», παρότι υποχρεωτική, σύμφωνα με το Βαρόμετρο που πραγματοποίησε την έρευνα σε 12.400 άτομα από 11 ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Γενικευμένη φέρεται να είναι και η χρήση του τηλεφώνου με Bluetooth. Το 56% των οδηγών δηλώνει ότι χρησιμοποιεί το τηλέφωνο στο τιμόνι και τα δύο τρίτα εξ αυτών «δεν θεωρούν ότι πρόκειται για επικίνδυνη πρακτική».

Μάλιστα, το 18% των οδηγών δηλώνει ότι έχει κινδυνεύσει στο δρόμο εξαιτίας της χρήσης του τηλεφώνου μέσω Bluetooth στην οδήγηση.

Η κατανάλωση ναρκωτικών ουσιώναλκοόλ ή φαρμακευτικών ουσιών πριν από την οδήγηση είναι επίσης πολύ πιο εκτεταμένη μεταξύ των νέων, κυρίων των ανδρών, με το ποσοστό των οδηγών που δηλώνει ότι έχει οδηγήσει σε κατάσταση μέθης να ανέρχεται 20% στους νέους κάτω των 35 ετών.

Το ίδιο ισχύει για την χρήση κάνναβης ή άλλης ναρκωτικής ουσίας: το 5% των ερωτηθέντων λέει ότι έχει οδηγήσει υπό την επήρεια, αλλά στην κατηγορία κάτω των 35 ετών το ποσοστό ανεβαίνει στο 17%.

Η παραβίαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, σε σχέση με τα προηγούμενα βαρόμετρα. Το 22% των οδηγών δηλώνει ότι δεν χρησιμοποιεί ζώνη πάντοτε. Στους κάτω των 35 ετών, το ποσοστό διαμορφώνεται στο 30%.

Σε ό,τι αφορά το όριο ταχύτητας, σχεδόν εννέα στους δέκα οδηγούς (το 84%) δηλώνουν ότι «το υπερβαίνουν κατά λίγα χιλιόμετρα».

Σημειώνεται, δε, ότι το 52% των ερωτηθέντων «παραδέχεται ότι βρίζει άλλους οδηγούς».

Οι μισοί Ευρωπαίοι δηλώνουν ότι κορνάρουν νευρικά. Το 89% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει αισθανθεί φόβο στο τιμόνι εξαιτίας της επιθετικής συμπεριφοράς άλλων οδηγών, επίπεδο ρεκόρ από την δημιουργία του Βαρομέτρου

cnn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)