"Καμπανάκι" Κιλιτσντάρογλου για έκτροπα το βράδυ της Κυριακής...

0

 
Τουρκικές εκλογές: Συνθήκες ακραίας πόλωσης...

Τεταμένο το κλίμα στη γειτονική Τουρκία, ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της 14ης Μαΐου και ενώ στη χώρα επικρατούν συνθήκες ακραίας πόλωσης και οι δύο βασικοί αντίπαλοι, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ανεβάζουν τους τόνους λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν... σε ομιλία που πραγματοποίησε στην πόλη Aydin τόνισε τη σημασία των εκλογών της 14ης Μαΐου και κάλεσε τους πολίτες να δείξουν την αντίδρασή τους στις κάλπες, κάνοντας λόγο για μία σημαντική απόφαση και ένα δίλημμα: "είτε την πολιτική των τεχνουργημάτων είτε την πολιτική της καταστροφής".

Από την άλλη ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τον οποίο οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις θέλουν να έχει προβάδισμα, από την τουρκική πόλη Bolu δήλωσε πως θα γίνει ο πρόεδρος των 85 εκατομμυρίων Τούρκων πολιτών και απευθυνόμενος στους χιλιάδες ανθρώπους που παρακολούθησαν την ομιλία του, είπε: "Αυτοί που θα αλλάξουν τη μοίρα της Τουρκίας είναι οι νέοι που πηγαίνουν στις κάλπες για πρώτη φορά. Θα πάτε στην κάλπη και θα ζητήσετε ελευθερία, δημοκρατία και φαγητό. Θα θέλετε να ζήσετε σε μια πιο όμορφη Τουρκία. Αλλάξτε την αυταρχική εξουσία, αντικαταστήστε την με μια φιλελεύθερη, δημοκρατική. Θα είμαι πρόεδρος 85 εκατομμυρίων ανθρώπων, όχι των πέντε συμμοριών, όχι εκείνων που εκμεταλλεύονται τον ιδρώτα τους. Θα σεβαστώ την πίστη και την ταυτότητα όλων. Θα σεβαστώ τον τρόπο ζωής όλων. Αν κοπεί το ρεύμα μιας οικογένειας στο σπίτι, αν το φυσικό αέριο της κοπεί στη μέση του χειμώνα, αυτός ο πρόεδρος θα πρέπει να είναι μαζί με αυτήν την οικογένεια. Αυτός είναι ο βασικός μου στόχος. Οι διακρίσεις δεν υπάρχουν στην ατζέντα μας. Σίγουρα θα τους αγκαλιάσουμε όλους. Θα αποδώσουμε δικαιοσύνη σε αυτή τη χώρα. Εάν ένα παιδί πεινά, υπάρχει αδικία, εάν μια γυναίκα υφίσταται βία, αν υπάρχει κάπου ανεργία, υπάρχει αδικία. Γι' αυτό θα αποδώσουμε δικαιοσύνη".

Αναφερόμενος στα βίαια επεισόδια στο Ερζερούμ, ο Κιλιτσντάρογλου είπε: "Δεν έχουμε καμία σχέση με πέτρες και ξύλα, αυτό είναι έργο δειλών".

Όλα αυτά έρχονται στον απόηχο των επεισοδίων που ξέσπασαν τις προηγούμενες ημέρες, όταν άγνωστοι λιθοβόλησαν το λεωφορείο του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου αλλά και των επεισοδίων που ξέσπασαν σε καφενείο στην πόλη της Σμύρνης, όπου υπήρχαν αφίσες του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος. Την ίδια ώρα η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ κάνει λόγο για προβοκάτσια και "φωτογραφίζει" το κίνημα του Φετουλάχ Γκουλέν.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, ομάδα 30 ατόμων, στην οποία πρωτοστατούσε γνωστό μέλος του AKP, επιτέθηκε σε καφενείο στη Σμύρνη και προσπάθησε να σκίσει τις αφίσες του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κομματος. Σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό δίκτυο, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης προειδοποίησε για μία ακόμη φορά για τον κίνδυνο να σημειωθούν έκτροπα τη βραδιά των εκλογών. Όπως είπε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, "ακούμε ότι κάποια στοιχεία θα βγουν στους δρόμους το βράδυ των εκλογών και θα κάνουν έκτροπα. Δεν είμαι μόνο εγώ (που δέχομαι αυτές τις πληροφορίες), αλλά και άλλοι αρχηγοί. Θέλω όλοι να είναι ήρεμοι".

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης απάντησε και στις κατηγορίες του Ερντογάν περί διασυνδέσεων με το PKK λέγοντας ότι "στηρίζουν εμάς, ή στηρίζουν τους άλλους; Υπάρχει κοινή λογική! Έάν μία τρομοκρατική οργάνωση λέει 'στηρίζω εσένα' σημαίνει ουσιαστικά ότι στηρίζει την αντίπαλη πλευρά".

Κι ενώ η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ κατηγορεί τους Γκιουλενιστές ότι κρύβονται πίσω την επίθεση κατά του Εκρέμ Ιμάμογλου στο Ερζερούμ, προπύργιο του AKP, υποδεικνύοντας ως υπεύθυνο έναν εν ενεργεία στρατιωτικό που ανήκει στις υπηρεσίες πληροφοριών των ενόπλων δυνάμεων, ο Ερντογάν εμμένει στην εκδοχή της προβοκάτσιας από την πλευρά της αντιπολίτευσης. "(Η αντιπολίτευση) προσπαθεί ξεδιάντροπα να δυσφημίσει τις πόλεις μας με επεισόδια τα οποία η ίδια προκαλεί", τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Απόπειρα στησίματος παράλληλου εκλογικού μηχανισμού καταγγέλλει η αντιπολίτευση
Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση κατηγορεί τον υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού για απόπειρα να "στήσει" παράλληλο εκλογικό μηχανισμό.

Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο αφορά στη συγκέντρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων από τα εκλογικά τμήματα σε πίνακες υπολογιστικών φύλλων (excel) από την αστυνομία και τη χωροφυλακή, για να υπάρχει ταχύτερη λήψη, παράλληλα με τη συγκριτικά χρονοβόρα "κλασική" διαδικασία των εφορευτικών επιτροπών, των εκλογικών αντιπροσώπων των κομμάτων, μαρτύρων κ.ο.κ.

Το υπουργείο Εσωτερικών είχε προσφύγει τις προηγούμενες ημέρες στην Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή, ζητώντας στοιχεία κάλπης, επαρχιών, περιφερειών, σχολείων που θα τοποθετηθούν κάλπες, τους αριθμούς κάθε κάλπης και τον αριθμό των ψηφοφόρων. Το ίδιο έκανε και για τα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή απέρριψε το αίτημα του υπουργείου Εσωτερικών με το σκεπτικό ότι "οι εκλογές είναι δουλειά των εκλογικών επιτροπών", ενώ ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Μουχαρέμ Ερκέκ, κατήγγειλε πώς "εντοπίσαμε μία παράλληλη εκλογική επιτροπή στο υπουργείο Εσωτερικών".

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Παρασκευή, συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή στελεχών από τους 81 νομούς και τις εκλογικές περιφέρειες και έγινε γνωστό ότι το υπουργείο αποφάσισε να λάβει τα αποτελέσματα από τις κάλπες με τη βοήθεια της αστυνομίας και της χωροφυλακής, και να τα συγκεντρώσει σε πίνακες excel που θα αποσταλούν στο συντονιστικό κέντρο των υπηρεσιών εκτάκτων καταστάσεων του υπουργείου Εσωτερικών.

"Κάνουμε κάτι καλό, κάτι σωστό. Κάνουμε κάτι που μπορεί να κάνει τις εκλογές πιο ασφαλείς. Άλλωστε όταν ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών δεν υπάρχει κανένας άλλος έκτος από την εφορευτική επιτροπή και τους παρατηρητές, δεν υπάρχει αστυνομία ή φύλακας ασφαλείας, ούτε χωροφύλακας. Μόνο αν καλέσει ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής, μπορεί να έρθει κάποιος εκεί. Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, τα αποτελέσματα είναι ήδη ανηρτημένα σε πίνακες", δήλωσε προ ημερών στο Haberturk ο Σουλεϊμάν Σοϊλού.

"Οι εκλογές είναι ευθύνη της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής και των πολιτικών κομμάτων! Εσύ ασχολήσου με τη δουλειά σου (που δεν κάνεις)! Μην εμπλέκεις την αστυνομία και τη χωροφυλακή, που είναι υπεύθυνες για την προστασία της ασφάλειας όλων μας, σε πράγματα εκτός του πεδίου ευθύνης τους. Μην διαπράττεις έγκλημα!", έγραψε, από την πλευρά της, στο Twitter η επικεφαλής του CHP στην Κωνσταντινούπολη, Τζανάν Καφταντζίογλου.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)