Σκούρα μπλε ΜΜΕ: Ο μηχανισμός προπαγάνδας της ελληνικής ακροδεξιάς...

0


 ΕΡΕΥΝΑ


Από τους 50 συνδυασμούς που κατέθεσαν αίτηση συμμετοχής στις επικείμενες εκλογές, οι 15 κινούνται στον χώρο της ελληνικής Ακροδεξιάς. Η πολυδιάσπαση σε τόσα προσωποπαγή κομματίδια, τάση που τη διόγκωσε η ισχύουσα απλή αναλογική, δεν αναιρεί την (αθροιστική) δημοσκοπική επιρροή του σε επίπεδα άνω του 10%...

Τόσο λόγω της επιρροής αυτής όσο και γιατί το κοινό και η ατζέντα του χώρου επικαλύπτονται με αυτά της Ν.Δ., οι εξελίξεις στην «πολυκατοικία της Δεξιάς» κυριαρχούν σε προεκλογικά πρωτοσέλιδα και δελτία ειδήσεων:

Πόσο θα κοστίσουν στην Ελληνική Λύση οι αποχωρήσεις των βουλευτών Μυλωνάκη και Αλεξοπούλου («εξαγορασμένων από τη Ν.Δ.» κατά Βελόπουλο) και οι καταγγελίες τους για ξέπλυμα χρήματος, που ήδη διερευνώνται; Πώς θα κινηθούν οι «κομμένοι» από τον Αρειο Πάγο Εμφιετζόγλου - Μπογδάνος («Πατριωτική Ενωση»), Αφροδίτη Λατινοπούλου («ΠΑΤΡΙΔΑ») και Ν. Νικολόπουλος («Ελληνες Χριστιανοδημοκράτες»); Και τι θα συμβεί τελικά με τον Κασιδιάρη και τους υποψήφιους «υποδοχείς» του (ΕΑΝ-Αν. Κανελλόπουλος κ.λπ.);

Οι ευμετάβλητες προσωπικές στρατηγικές στην Ακροδεξιά αλλά και οι θεσμικές ακροβασίες του μεγάρου Μαξίμου κάνουν την παρακολούθηση των εξελίξεων στον χώρο δύσκολη υπόθεση: τόσο γρήγορα που αλλάζουν τα πράγματα, πώς θα μπορέσουν τόσο μικρά κόμματα να γνωστοποιήσουν/μοιραστούν το προεκλογικό μήνυμά τους;

Πέρα από τις στρατηγικές των ιδιωτικών ΜΜΕ, η ελληνική Ακροδεξιά μπορεί να υπολογίζει σε μια αξιοσημείωτη δική της μιντιακή υποδομή που αξιοποιεί νέα και παλιά Μέσα και συντονίζεται με τις διεθνείς τάσεις: το ακροδεξιό δίκτυο Breitbart, του συμβούλου του Ντ. Τραμπ, Στιβ Μπάνον, είναι, εδώ, μόνο το γνωστότερο σημείο αναφοράς.

Από τα πρόστιμα του ΕΣΡ…

Μια ιδέα για τη συστηματική δουλειά της Ακροδεξιάς στα ΜΜΕ έδωσε πρόσφατα ο Κυριάκος Βελόπουλος. Ομολογώντας άθελά του ότι συνδυάζει την εμπορική με την πολιτική διαφήμιση, ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης κατήγγειλε «έναν ανελέητο πόλεμο από το ΕΣΡ, με προφανή σκοπό τον οριστικό αφανισμό της δημόσιας παρουσίας μας» («Παρόν», 9.4.2023). Η καταγγελία αφορούσε πρόστιμα συνολικού ύψους 730.000 ευρώ που επέβαλε το ΕΣΡ τον Οκτώβριο του 2020 σε 25 (!) τηλεοπτικά κανάλια, διότι αναπαρήγαν εκπομπές του Βελόπουλου σε ρόλο πωλητή… κηραλοιφών κατά του κορονοϊού.

Επρόκειτο για τους σταθμούς Κόσμος TV Δωδεκανήσων, Αιγαίο TV Δωδεκανήσων, Super B Αχαΐας, Σητεία TV Λασιθίου, Notos TV Ηρακλείου, Ενα TV Φθιώτιδας, TV 10 Τρικάλων, Βήμα TV Ιωαννίνων, Θράκη ΝΕΤ Εβρου, TV Ροδόπη, Δίκτυο TV Σερρών, Κρήτη TV 1 Χανίων, Αλφα Τηλεόραση Δράμας, Δίκτυο 1 Καστοριάς, Alert Αττικής, TRT Μαγνησίας, PLP TV Ηλείας και Ιριδα TV Δωδεκανήσου.

Στους σταθμούς επιβλήθηκε πρόστιμο 30.000 ευρώ, για τηλεπωλήσεις «φαρμακευτικών» σκευασμάτων με μηνύματα όπως: «Ούτε ιός γρίπης, ούτε Η1Ν1 ή κορονοϊός. Λίγο στα χέρι σας και δε θα κολλάτε τίποτα […] Τους αποφεύγουμε τους κορονοϊούς με αυτό εδώ. Τρεις φορές την ημέρα. Ούτε κορονοϊό, ούτε κορονοκόρη, ούτε τίποτα» («Εθνος», 5.5.2022).

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο πατήστε ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)