ΚΑΠ: Τι ισχύει με τη συμπληρωματική εισοδηματική στήριξη για γεωργούς νεαρής ηλικίας

Ανώνυμος
0

 



Σε ποιους θα χορηγηθεί

Τη μορφή ετήσιας αποσυνδεδεμένης ενίσχυσης ανά επιλέξιμο εκτάριο λαμβάνει η συμπληρωματική εισοδηματική στήριξη για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας, η οποία εντάσσεται στις άμεσες ενισχύσεις.

Σύμφωνα με τις εφαρμοστικές αποφάσεις για τη νέα ΚΑΠ, για την προσέλκυση γεωργών νεαρής ηλικίας και τη διευκόλυνση της ανάπτυξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε αγροτικές περιοχές, διατίθεται τουλάχιστον το 3% των κονδυλίων της χώρας σε άμεσες ενισχύσεις.

Σε ποιους χορηγείται

Η συμπληρωματική εισοδηματική στήριξη γεωργών νεαρής ηλικίας, είναι ετήσια αποσυνδεδεμένη συμπληρωματική εισοδηματική στήριξη του γεωργικού εισοδήματος των γεωργών νεαρής ηλικίας, η οποία χορηγείται:

α) Σε ενεργούς γεωργούς, φυσικά πρόσωπα με ανώτατο όριο ηλικίας τα 40 έτη ή σε νομικά πρόσωπα, που έχουν λάβει στήριξη για το υπόλοιπο της πενταετούς περιόδου χορήγησης της, και που συστήνουν νέα γεωργική εκμετάλλευση για πρώτη φορά την περίοδο 2023-2027.

β) Ως κατ’ αποκοπή ετήσια αποσυνδεδεμένη ενίσχυση ανά επιλέξιμο εκτάριο, και όχι ως επαύξηση της αξίας των δικαιωμάτων του δικαιούχου της στήριξης.

γ) Για μέγιστη διάρκεια πέντε ετών και μέχρι το 2027, αρχής γενομένης από το πρώτο έτος υποβολής ΕΑΕ ως γεωργός νεαρής ηλικίας και εφόσον πληρείται κατ’ έτος το ηλικιακό κριτήριο.

δ) Μέχρι 25 εκτάρια ανά δικαιούχο ανεξαρτήτως αγρονομικών περιφερειών.

Ποιος είναι ο γεωργός νεαρής ηλικίαςΗ εκτιμώμενη τιμή μονάδας ανέρχεται σε 70 ευρώ/εκτάριο με δυνατότητα απόκλισης μεταξύ μιας ελάχιστης τιμής 46 ευρώ/εκτάριο και μιας μέγιστης 130 ευρώ/εκτάριο. 

Σύμφωνα με τις εφαρμοστικές αποφάσεις της νέας ΚΑΠ ως «γεωργός νεαρής ηλικίας» νοείται:

α) το φυσικό πρόσωπο με ανώτατο όριο ηλικίας τα 40 έτη κατά το έτος υποβολής της αίτησης το οποίο:

  • πληροί τις προϋποθέσεις του «υπευθύνου της εκμετάλλευσης», δηλαδή θεωρείται ως ο αρχηγός της εκμετάλλευσης.
  • Διαθέτει, κατ’ ελάχιστο, επίπεδο γνώσεων 4 (Επαγγελματική Σχολή ή Λύκειο) ή εναλλακτικά εκπαίδευση γεωτεχνικής κατεύθυνσης (κατ’ ελάχιστο 150 ωρών) που δεν αποτελεί μέρος πιστοποιητικού ή διπλώματος (μη τυπικής εκπαίδευσης- βεβαίωση από την αρμόδια αρχή) και επίπεδο γνώσεων επιπέδου 2 (απολυτήριο γυμνασίου).
  • Εφόσον δεν καλύπτονται τα ελάχιστα εκπαιδευτικά προσόντα ο δικαιούχος πρέπει να διαθέτει επαρκή επαγγελματικά προσόντα όπως η άσκηση του επαγγέλματος του αγρεργάτη με πλήρη απασχόληση επί τρία συναπτά έτη ή επί ισοδύναμο χρονικό διάστημα με μειωμένο ωράριο, κατά την τελευταία δεκαετία (πιστοποιητικό που έχει εκδοθεί από αρμόδια αρχή, δελτία μισθοδοσίας ή εργόσημο ή άλλα σχετικά έγγραφα, εφόσον διευκρινίζουν σαφώς τις επαγγελματικές δραστηριότητες) και επίπεδο γνώσεων επιπέδου 2 (απολυτήριο γυμνασίου).

β) το νομικό πρόσωπο, ανεξαρτήτου μορφής, πρέπει να ανήκει κατά κύριο λόγο σε γεωργό νεαρής ηλικίας (ο γεωργός νεαρής ηλικίας μετέχει στο κεφάλαιο του νομικού προσώπου τουλάχιστον κατά 51%).

Στο πρόσωπο του γεωργού νεαρής ηλικίας πρέπει να συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις των γεωργών νεαρής ηλικίας που είναι φυσικά πρόσωπα

cnn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)